5. TÜRKİYE TARİHİ MADENLER KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünün ev sahipliği yaptığı 5. Türkiye Tarihi Madenler Konferansı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maden Mühendisliği Bölümü ve KTÜ Maden Derneği işbirliği ile düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile konferansa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Arkeoloji Bölümü Başkanı ve 5.Türkiye Tarihi Madenler Konferansı Kurulları Dönem Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Daniş Baykan açılış konuşmasında Cumhuriyetin 100. yılında, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü olarak bu değerli konferansa ev sahipliği yapmanın sevinç ve gururunu yaşadıklarını belirtti. Gerçekleştirilecek konferansı bir bilgi şöleni olarak tanımlayan ve yoğun bir program olduğunu belirten Baykan, “Bu yoğunluğu birkaç etkinlikle hafifletmeye çalıştık bunlardan ilki Arkeoloji bölümünde bugün açılacak olan Ergün Kaptan ve Daniş Baykan arşivinde tarihi madenler sergisidir, bu serginin oluşumu Anadolu madenciliğinin gerek tarihsel iletiminin ortaya çıkarılmasında gerekse Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA), Doğa Tarihi Müzesindeki bilimsel çalışmalarının öncülüğünü yapan Ergün Kaptan’ın kendine ait olan eşyalarından, araştırma notlarından ve çizimlerinden hareketle ortaya çıktı. Bunun haricinde 19. ve 20.yy madencilik tarihini aydınlatabilecek parçalar ilave ettik.” dedi. Bu serginin ortaya çıkmasında emeği olan Prof. Dr. Burak Kaptan’a teşekkür eden Baykan, ayrıca bu konferansın ortaya çıkmasında KTÜ’nün büyük bir çabası ve girişimi olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu konuşmasında “Türkiye Tarihi Madenler Konferansının öncelikle KTÜ’de başladığını ve daha sonra farklı üniversitelerde sürdürüldüğünü ifade etti. Topaloğlu, “Özellikle bu tür süreklilik arz eden geleneklerin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün de böylesine önemli bir etkinliğin fakültemiz bünyesinde gerçekleşmesinden mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.” dedi. İki gün boyunca yoğun bir etkinlik olacağını belirten Topaloğlu; altın, gümüş madenleri, antik çağ madenleri, Trakya madenciliği, Osmanlı’da madenlerin ıslahı ile ilgili devlete sunulmuş olan raporlar, Doğu Karadeniz madenciliği ve Trakya’da linyit madenlerinin çıkarılmasına ilişkin konuların konuşulacağını söyledi ve programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgi vererek “Bu özel toplantının Edirne’mizde üniversitemizde olmasını çok anlamlı buluyoruz. Başta Daniş Baykan hocama ve büyük ekibe teşekkür ediyorum. Güzel birlikteliklere yeni çalışma alanlarına yol açmasını temenni ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından konferansın ilk oturumuna geçildi. İlk oturumun ardından Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü sergi alanında “Ergun Kaptan ve Daniş Baykan Arşivlerinden Madencilik Tarihi Sergisi”nin açılışı gerçekleştirildi.

2-4 Mayıs tarihleri arasında 3 gün boyunca sürecek olan “5. Türkiye Tarihi Madenler Konferansı”nda 6 oturumda, toplamda 17 sunum gerçekleştirilecek.

Bu içerik 03.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 448 kez okundu.