14 MART TIP BAYRAMI TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROGRAMLA KUTLANDI

14 Mart Tıp Bayramı; Trakya Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dekanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Edirne Tabip Odası ortaklığında düzenlenen etkinlikle kutlandı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun da katılımıyla 13 Mart Cuma günü Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan kutlama programı daha sonra Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde bulunan Dr. Ratip Kazancıgil Derslik Binasında devam etti. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnan, Edirne Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Özlem Önal ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılımıyla gerçekleşen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başladı. 
Edirne Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Özlem Önal program açılışında yaptığı konuşmasına, dünyayı etkisi altına alan virüs salgını ve Edirne’deki mülteci yoğunluğu nedeniyle iş yükü artan ve bu kapsamda fedakârca görev yapan sağlık ekiplerine teşekkür ederek başladı. Sağlık çalışanları olarak güvenli bir çalışma ortamı istediklerine vurgu yapan Önal, “Şiddetsiz bir ortamda, emeğimizin karşılığını alarak iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Sayılara boğulmadan, performans baskısı olmadan, hastalara yeterli süre ayırarak, saldırıya ve hakarete maruz kalmadan iyi hekimlik yapmak istiyoruz.” dedi. Her türlü zorluğa rağmen en iyi hizmeti vermek için gece gündüz çalıştıklarına dikkat çeken Önal, hekimlik yapmak için şiddetsiz bir sağlık ortamının ve toplum sağlığını önceleyen bir yönetim anlayışının şart olduğunu söyledi.
Programda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan da hekimlik mesleğinin ne kadar kutsal bir meslek olduğuna dikkat çekerek, “Her zaman en zor şartlarda özveriyle, büyük bir fedakârlıkla çaba ve çalışmalarını insanlıktan esirgemeyen bu büyük ailenin bir mensubu olmaktan gurur duyuyorum.” dedi. Şu anda insanlığın en büyük sorunu olan bir göç hareketi ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Kalkan, açıklamasında şunları söyledi: “Bu zor koşullar altında insanlığın gerektirdiklerini yapmaya çalışan bu büyük milletin evlatları olan biz hekimler, yine böyle bir olaya tanıklık etmekteyiz. Hemen yanı başımızda batılı değer yargılarından beslendiğini ifade eden insanların savunmasız insanlara ateşli silahlarla, plastik mermilerle, gaz fişekleriyle saldırılarına tanıklık etmekteyiz. Bu tanıklığın önemli bir bölümünde yine hekimler ve sağlık çalışanları yer almakta. Gerçekten ambulanslarımızı bir poliklinik hizmeti verir gibi bir uygulama alanına çevirdik. İçerisinde ilk müdahaleler yapılmakta ve insanüstü bir çabayla gözleri yaşaran, gazdan etkilenen arkadaşlarımız gelip gözyaşlarını silemeden o acıyı bir müddet giderme imkânı dahi bulamadan tekrar yerdeki çoluk çocuğa, anneye, yaralılara hizmet vermekte. Bütün bu hizmeti verenler ve bu ruhla her zaman bu hizmeti verecek kurumumuzdaki seçkin arkadaşlarımızla, hocalarımızla, hekim ailemizle bir arada olmaktan gurur duyuyrum.”
 
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir ise 14 Mart Tıp Bayramı’nın tarihini anlatarak başladığı konuşmasında hekimlik mesleğinin insanlık tarihinden bu yana saygın bir meslek olduğuna dikkat çekti. Tıp fakültelerini diğer fakültelerden ayıran en önemli farkın, mezuniyet sonrası tıp eğitimini enstitüler yerine fakültelerin kendisinin yapması olduğunu ifade eden Demir, “MÖTE programımızda olduğu gibi MSTE’de de önemli ilerlemeler kaydettik. Uzmanlık eğitim programlarımızdan Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi, Patoloji, Radyoloji, Ortopedi ve Travmatoloji akredite olurken Anestezi ve Reanimasyon, Aile Hekimliği ve Tıbbi Onkoloji de akreditasyona hazırlık yapmaktadır. Eğitim programı protokollerinden ise Yoğun Bakım protokolümüz yenilendi. El Cerrahisi programı onaylandı. Balkan Medical Journal ve Turkish Medical Student Journal dergilerimizin başarısı artarak devam ediyor.” dedi. Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir sözlerini, “Mesleğimizin saygınlığını ve kutsallığını beynimize kazıyıp yaşamımızın her alanında bu duruşu korumak ve gelecekteki meslektaşlarımıza örnek olmak en önemli görevimizdir. Tüm meslektaşlarımızın ve doktor adayı öğrencilerimizin tıp bayramını kutlar, toplumun her bileşeninin birlik ve beraberlik içinde çalışacağı nice tıp bayramları dilerim.” diyerek tamamladı.
 
Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Meslekte 30, 40 ve 50. yılını dolduran Tabip Odası üyesi hekimlerin yanı sıra 2019 yılında İl Sağlık Müdürlüğü’nden emekli olan sağlık çalışanlarına plaket takdim edildi. Program, doçentlik sözlü sınavında başarılı olan Tıp Fakültesi doçentlerine başarı belgelerinin verilmesinin ardından Tıp Fakültesi’nden emekli olan öğretim üyelerine plaket verilmesiyle sona erdi. 
Haber: Ali Küçükoğlu
Editör: Orkun Akman
Fotoğraf: Mustafa Topyanak
Bu içerik 17.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1355 kez okundu.