100. YILINDA HER YÖNÜYLE KEŞAN SEMPOZYUMUNDA KEŞAN’IN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİNE IŞIK TUTULDU

Trakya Üniversitesi, Edirne ve ilçelerini her yönüyle ele alan bilimsel etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Tarih boyunca Trakya’nın önemli stratejik noktalarından ve geçiş güzergâhlarından biri olan Keşan, ilk defa Trakya Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen geniş kapsamlı bir sempozyumla ele alındı.

Trakya Üniversitesi, İpsala ile başlattığı ve ilçeleri tarihi, coğrafi, ekonomik, kültürel özellikleri ve turizm değerleri gibi pek çok yönüyle ele aldığı sempozyumlarına devam ediyor. İpsala, Havsa ve Uzunköprü’nün ardından Edirne ilçelerinin alanında uzman bilim insanları ve araştırmacıların katkılarıyla pek çok farklı disiplinde ele alındığı sempozyumların bir yenisi Keşan’da gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi, Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası ve Keşan Kent Müzesi iş birliği ile “100. Yılında Her Yönüyle Keşan Sempozyumu” düzenlendi. Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen “100. Yılında Her Yönüyle Keşan Sempozyumu”nda, alanında uzman bilim insanları Keşan’ın dünü, bugünü ve yarınına ışık tuttu.

Keşan’ın, kültür ve medeniyetimizdeki yerinin ve bugün sahip olduğu potansiyelin tam olarak ortaya konulması adına düzenlenen sempozyumda, iki gün boyunca ülkemizin farklı yerlerinden ve üniversitelerinden 120 bilim insanı, 3 panel ve 17 ayrı oturumda 90 bildiri sundu.

Keşan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen sempozyumda ayrıca, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm kahraman şehit ve gaziler rahmet, minnet ve saygıyla yâd edildi.

Keşan’ın tarihi, sosyal, kültürel ve ekonomik yönleriyle ön planda tutulduğu ve katma değerini yükselterek stratejik öneminin ortaya koyulduğu sempozyum, Keşan Belediyesi Selim Sesler Tiyatro ve Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış töreni ile başladı.

Programa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan, Yenimuhacir Belediye Başkanı Mustafa Türker, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Sağlık, Kültür Spor Daire Başkanı Öğr. Gör. Burak İşçimen, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Kurucu Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Kumkale, ODTÜ Öğretim Üyesi ve Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Rumeli Stratejik Araştırmalar Merkez Başkanı Süheyl Çobanoğlu’nun yanı sıra okul müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve Keşan halkı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Üniversitesi ve Keşan Belediyesi tanıtım filminin izlendiği etkinlikte açılış konuşmaları öncesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un mesajı okundu. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “100. Yılında Her Yönüyle Keşan Sempozyumu” dolayısıyla gönderdiği mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu; Trakya Üniversitesi, Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası ve Keşan Kent Müzesi iş birliğiyle düzenlenen 100. Yılında Keşan Sempozyumu’na davetiniz için içtenlikle teşekkür ederim. Türkmenistan’a gerçekleştirdiğim resmi ziyaret sebebiyle davetinize maalesef icabet edemiyorum. Keşan’ın tarihi ve kültürel değerlerinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için düzenlenen 100. Yılında Keşan Sempozyumunun hayırlı ve bereketli geçmesini temenni ediyor, sempozyum boyunca sunulacak olan bildirilerin ve yapılacak olan müzakerelerin Keşan hakkında bilinmeyenlere işaret etmesi ve gelecek nesillerin tarih bilincine katkı sağlamasını diliyorum. Trakya üniversitesinin yenilikçi projeleriyle bölgesel kalkınmayı artırmasını, evrensel bilgi üreterek bilime katkılar sağlaması ve nitelikli bireylerin yetişmesi için çalışmalarını gayretle sürdürmesini kutluyor, çalışmalarının devamını diliyorum. Bu güzel vesileyle bir araya gelmiş değerli misafirlerimiz ve değerli hemşerilerimizi en kalbi duygularımla selamlıyor, Keşan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılını tebrik ediyorum.”

Edirne Milletvekili, AK Parti MKYK Üyesi ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Dr. Fatma Aksal, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül ile İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar da gönderdikleri telgrafla 100. Yılında Her Yönüyle Keşan Sempozyumu’nun başarılı olması dileğinde bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Atakişi: “Sempozyuma Türkiye’nin dört bir tarafından 120 bilim insanı katkı sunacak…”

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, kurtuluşunun 100. Yılında Keşan’ın tarihine ve şanına yakışır bir kongre düzenlediklerini belirterek, emeği geçen ve katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Sempozyuma Türkiye'nin dört bir yanından katılım olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Atakişi, “Her Yönüyle Keşan Sempozyumu’nun, ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılında yapılması dolayısıyla ayrı bir manevi anlam kazandığını düşünüyorum. Hazırlıklarımız yaklaşık bir buçuk yıl önce başladı. Bugünü hayal ettik, umut ettik. Şu an bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu nitelikli ve kalıcı olmasını temenni ettiğimiz iş birliğimiz sayesinde bugün burada sizlerle bir aradayız. Sempozyumumuzda iki gün boyunca tarih, ekonomi, hukuk, tarım, sanayi, turizm, arkeoloji gibi çok çeşitli konu başlıklarıyla Keşan’ın vizyonuna, geçmişi ile geleceğine ışık tutacağız. 3 Panel, 17 oturum, 90 adet bildiri ve yaklaşık 120 bilim insanı ve araştırmacının katılımıyla taçlanacak sempozyumumuzun Keşan’a, bölgemize ve bilim dünyasına hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Kurucu Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Kumkale konuşmasında, Keşan'ın kurtuluşunun 100. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen sempozyumda güzel ve bilinmeyen konuların ortaya çıkmasını umduğunu belirtti. Sempozyumun herkese çok faydalı olacağını düşündüğünü dile getiren Prof. Dr. İlknur Kumkale, Keşan’ın önemli kurum ve kuruluşları ile hayırseverlerine, yüksekokulun kuruluşuna ve eğitimine bugüne kadar verdikleri destekler için teşekkür etti.

Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, 100 yıl önce bu toprakları bize armağan eden büyüklerin aramızda olmadığını ve yaşam ortalamasına bakıldığında 100 yıl sonra kendilerinin de olmayacağını ifade ederek, “Bizler, bugünkü Keşan’ımızın 100. yılı kurtuluşunda Keşan’ın her yönüyle, tarihi ve kültürel değerleriyle kitaba dönüşmesinde hepimizin ismi olacak. Keşan’ın kurutuluşunun 100. Yılında Keşan’ın tarihi, kültürel değerleri başta olmak üzere her yönüyle ele alınacağı ve kitaba dönüşecek bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, sempozyumun Keşan’a önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirterek “Keşan’ımızın kurtuluşunun 100. yılına yakışır şekilde organize edilen ve uzun soluklu toplantılar ve çalışmalar ile bugünkü bu hale getirilen organizasyonun arka planında, mutfağında emek sarf eden tüm hocalarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Umuyorum ki yapılan bu çalışmalar ile bölgemiz iş dünyası, gelişim hedeflerine bir adım daha yakın olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan’da Trakya Üniversitesinin önderliğinde çok değerli bir sempozyuma imza atıldığını belirterek “100. Yılında Keşan Sempozyumu, her türlü iltifata tabi bir marifettir. Örnek bir iş birliğinin, emsal bir sinerjinin kayda değer bir üretimidir. Keşan’ın değerlerini ortaya çıkaran ve ilham veren bir buluşmadır. Keşan’ın farkındalığına ve bilinirliğine katkı sunan nadide bir emektir. Bu eserin mimarlarından Trakya Üniversitesi Rektörümüz, değerli hocamız, Sn. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na hepinizin huzurunda en derin şükranlarımı arz ediyorum. Sempozyumumuzun her ilçeye hatta her ile nasip olmaz bir organizasyon olduğunu belirtmek istiyorum. Edebiyattan tarıma, eğitimden mimariye, ekonomiden hukuka birçok alanda bildirilere kulak vereceğiz. Arkeolojiden sosyolojiye, jeolojiden biyolojiye Keşan’ın adeta röntgenini çekeceğiz. Farklı salonlardaki çok sayıda oturum ve panellerde paylaşılacak bilgiler ufkumuzu açacak, en büyük buluşma Keşan’ı geliştirecek ve bizlere ivme kazandıracaktır. Buradaki çalışmaların, ulusal ve uluslararası camiada görünür kılınması adına Trakya Üniversitesi’nin sunduğu emek son derece önem arz etmektedir. Araştırmaların yayına dönmesi, bilim adına olduğu gibi Keşan’ın tanınması ve gelişmesi adına da bir kazanımdır. Bugün Yükseköğretim Kurumumuzun tez arşivine bakınız. İsminde ‘Keşan’ geçen sadece 4 doktora tezi ve 36 yüksek lisans tezi görürsünüz. Bu sempozyumun ne kadar kıymetli olduğu bu açıdan da ortadadır. Sempozyumun en önemli çıktılarından biri olacak sempozyum kitabında yer alacak bildiriler ile bugün bu sayı 90 olacak. Emeği geçenlere, yayın ve düzenleme kuruluna da huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. İnşallah geçmiş bize ders olacak, bundan sonra başvuruları kitap halinde gerçekleştirip ikinci yüzyıllara, geleceğimize emanet edeceğiz.” şeklinde konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Trakya Üniversitesinin İpsala ile başlayan ve daha sonra Havsa, Uzunköprü ve son olarak Keşan ile devam eden bilimsel etkinliklerini memnuniyetle karşıladıklarını ve takip ettiklerini belirterek “Trakya Üniversitemize ev sahipliği yaptığı, bilgileri, belgeleri toplayarak kalıcı hale getirdiği ve değerli fikirlerin ortaya çıkmasına katkı sağladığı için teşekkür ediyorum. Gerçekten tarih yazan bir milletiz. Yazılı bir tarihi bırakmak da en önemli vazifemiz. Her ilçede yazılı tarih bırakabilirsek bizden sonraki nesiller neler yaşandığını bilecekler. O nedenle bu sempozyumları oldukça değerli buluyor, düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Trakya Üniversitesi mezunu biri olarak üniversitemizin bu seviyeye ve başarılı sonuçlara ulaşmasından gurur duyuyorum. ” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Trakya Üniversitesi Olarak Gelecek 100 Yıla Hazırlanıyoruz…”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise Trakya Üniversitesinin, 1361’de bu topraklarda kurulan ilk eğitim kurumlarının bir devamı niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, “Edirne civarında 56 tane medrese ve eğitim kurumu olduğunu görüyoruz. Fatih’in eğitim aldığı, kurduğu medreseler ve ardı ardına gelenler ile büyük bir kültür ve medeniyet inşa edildi. Aslında çok önemli şahitliklerin yaşandığı bir yerdeyiz. Edirne; Balkanları fethetmiş, çağ açıp kapatan bir şehir. Burada büyük bir medeniyet kuran milletimiz, son 200 yıl derin acılar yaşadı. Bu kadim topraklar, tarih boyunca dört işgal gördü. Biraz hafızasını yitirdi, biraz kendi benliğini unuttu. Önce Balkan coğrafyasından, sonra da Anadolu'dan atılmak istendi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir mücadele ile 100. yılımızda artık ayağa kalkıyoruz ve bir sonraki yüz yıla hazırlanıyoruz. Trakya Üniversitesi bu tarihi misyonuyla bir bölge üniversitesi olarak kuruluyor ve bünyesinden pek çok eğitim kurumu, üniversite çıkarıyor. Bugün 42 bin 500 öğrencisi, 5 bin uluslararası öğrencisi ve özellikle Balkanlar konusundaki deneyimi ile gönül coğrafyamızda dokunmadık yer, kurum ve üniversite bırakmadan yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

40. yılını kutlayan Trakya Üniversitesinin, belirli bir olgunluğa ve seviyeye ulaşarak yoluna emin adımlarla devam ettiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “40’ıncı yılımızda artık büyük başarılar bizimdir diyerek hazırlanıyoruz. Tüm öğrencilerimize bu büyük milletin birer mensubu olarak çok daha büyük başarılar elde etme ve yeni Fatih’ler, Mimar Sinan’lar yetiştirme gayretindeyiz. Medeniyetimizin bu eşsiz kültür ve mirasına sahip çıkmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Edirne’nin tarih ve kültür değerleri ile bir hazine olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kentin üniversitesi olarak bu değerleri açığa çıkarmak ve potansiyelini ortaya koymak için yoğun bir gayretle çalıştıklarını ifade etti. Edirne’nin ilçelerini her yönüyle ele alan sempozyumlarına bir yenisini eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “İpsala ile başlayan sempozyumlarımız, Havsa ve Uzunköprü’nün ardından Keşan ile devam ediyor. Keşan, tarih boyunca stratejik konumu ve eşsiz güzellikleri ile önemini ve değerini sürdüren bir yer olmuştur. Keşan’ı, kurtuluşunun 100. yılında, tüm yönleriyle büyüteç altına alacak, bilinmeyen ve unutulan değerlerini açığa çıkaracak bilimsel bir sempozyumla ele alacağız. Türkiye’nin her yerinden 120 bilim insanımızın sunacağı ve bir kitap haline gelecek bildiriler, gelecekte araştırmacılara önemli bir kaynak olacak. Daha önemlisi Keşan’ın hafızasını, kimliğini ve değerlerini gelecek nesillere aktaracak bir eser ortaya koymuş olacağız. Böylece bu kadim kentin bir üniversitesi olarak şehrimize ve bölgemize karşı önemli bir sorumluluğumuzu da yerine getireceğiz. Tabi, bugün bize bu konuda destek olan önemli paydaşlarımız da var. Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası ve Keşan Kent Müzesi’ne, akademisyenlerimize, konuklarımıza ve halkımıza çok teşekkür ediyoruz. Keşan’da var olan bu sinerjinin hiç bozulmamasını temenni ediyoruz. Bu kadim toprakların değerlerinin daha çok konuşulduğu, konuşulacağı ve daha büyük başarıların yaşanacağı bir gelecek diliyorum.” şeklinde konuştu.

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) hakkında da bilgiler veren ve bu yıl birlik olarak 10. yıllarını kutladıklarını da ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, 100. Yılında Her Yönüyle Keşan Sempozyumu’na gelerek, kendilerine destek veren birlik üyesi üniversite rektörleri ve rektör yardımcılarına teşekkür etti.

Konuşmaların ardından programda, sempozyuma çalışmalarıyla emek ve destek veren kurum ve kişilere plaket verildi. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisinin ardından sempozyum açılış paneli ile devam etti. Prof. Dr. Ahmet Atakişi moderatörlüğünde gerçekleşen açılış panelinde Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın “Keşan’ın Kurtuluşu”, Marmara Üniversitesinden Öğr. Gör. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu “Keşan’a Gelen Mübadillerin Yunanistan’da Oturduğu Mahallelerdeki Mimari Mirası”, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkez Başkanı Em. Alb. Süheyl Çobanoğlu “Aldatmayla Örtülen Yunan Yayılması” ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı “Türk Dış Politikası ve Beklentiler” hakkında bilgiler verdi.

Panelin ardından sempozyum, Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda düzenlenen oturumlar ile devam etti. Programın bilimsel oturumlarını da takip eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, beraberinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar ve protokol üyeleri ile Keşan Belediyesi ve Kent Müzesi iş birliğinde Keşan’ın tarihine, sosyal hayatına ve imar planı çalışmalarına ışık tutan “Keşan Fotoğrafları” sergisi ile yöresel ürünlerin sergilendiği stantları gezdi.

Sempozyum, farklı konularda alanında uzman isimlerin katkılarıyla 2 gün boyunca devam etti.


Bu içerik 22.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 487 kez okundu.