Trakya Üniversitesinin girişimleri ile gerçekleşen, Daimi Genel Sekreteri ve Kalıcı Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) ve yine üyesi olduğu Karadeniz Üniversiteler Birliğinin (BSUN) ortak organizasyonu ile hayata geçirilen “Balkanlar ve Karadeniz Bölgesinde Diyalog ve İş Birliği Kongresi”nin ikinci günü, Bükreş Üniversitesi ev sahipliğinde bilimsel oturumlarla devam etti.
Balkanlar ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin önemli üniversiteleri ile akademi, diplomasi, bürokrasi ve entelijansiyanın önemli isimlerini ağırlayan kongre, bilimsel oturumlarla devam etti. Alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar, eş zamanlı gerçekleşen 7 ayrı oturumda yaşanılan sorunlara çözüm önerilerini dile getirdi.
İkinci Gün, Davetli Konuşmacı Prof. Rick Fawn ile Başladı…
İkinci günün ilk oturumunda davetli konuşmacı olarak St. Andrews Üniversitesinden Prof. Rick Fawn “Karadeniz ve Balkan Bölgesinde Diyalog ve İşbirliğinin Yeniden Başlatılması Konferansı”nda değerlendirmelerde bulundu. Bükreş Üniversitesinden Prof. Dragoș Aligică başkanlığında gerçekleşen oturumda Prof. Rick Fawn, sorunların çözümleri için uzun soluklu projelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu projelerin de karşılıklı saygı ve anlayış ile diplomasi temelli olması gerektiğini söyledi.
Sovyetler Birliği’nin yıkılışı ile dünyada büyük bir değişimin yaşandığını ileri süren Prof. Fawn, barışın söylemde kalmaması için somut adımlar atılması gerektiğini belirterek bu noktada düşünce kuruluşları ve üniversitelerin önemli misyonlar üstlenmesi gerekliliğini dile getirdi.
Balkanlar ve Karadeniz’de Sürdürülebilir Kalkınma Ele Alındı…
Günün ikinci oturumunda, Yunanistan Yükseköğretim Kurumu Başkanı Prof. Pericles Mitkas başkanlığında “Karadeniz ve Balkan Bölgesinde Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı” gerçekleştirildi. Oturumun ilk konuşmacısı BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Nicolaos Theodossiou, bölgesel sorunların çözümü için koordineli ve çözüm odaklı çalışmanın önemine vurgu yaptı.
Enerji krizinin, sürdürülebilir kalkınmanın önündeki en büyük sorun olarak durduğunu söyleyen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreter Lazăr Comănescu, 2017 yılında Paris’te imzalanan İklim Değişikliği Anlaşması’nın 2020’de pandemi, 2022’de savaş ile akamete uğradığını belirterek bu anlaşmanın, yeni argümanlarla yeniden değerlendirilmeye ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Günümüzde herhangi bir sorunun çözüme ulaşabilmesinin siyasi makamların harekete geçmesi ile mümkün olabildiğini söyleyen Romanya Başbakan Danışmanı ve ünlü ekonomist László Borbély, üniversitelerin rehberlik etmesi gereken toplumsal etkileşim ve kamu-sanayi iş birliği gibi konuların merkeziyetçi yapıdan ayrılması gerekliliğine dikkat çekti.
Prof. Pericles Mitkas başkanlığındaki oturum, soru cevap bölümü ile sona erdi.
Oturumlar Eş Zamanlı Olarak Devam Etti…
İkinci günün öğleden sonraki oturumları eş zamanlı olarak devam etti. Bükreş Üniversitesinden Prof. Radu Dudău başkanlığında gerçekleşen “Karadeniz Bölgesinde Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma” konulu paralel oturumda bir konuşma yapan Romanya’nın enerji alanındaki öncü kuruluşlarından NuclearElectrica Genel Müdürü Cosmin Ghiţă, nükleer enerji ve enerji güvenliğinin günümüzde önemli bir konu haline geldiğini ifade ederek temiz enerji ve nükleer enerjinin önemine dikkat çekti.
Aynı oturumda bir konuşma yapan Lucian Blaga-Sibiu Üniversitesinden Prof. Silviu Nate, pandemi ve savaşın doğurmuş olduğu ortamda, enerji temelinde Doğu ve Batı’yı bir araya getirecek çözümler üzerinde çalışıldığını söyledi.
Bogdan Nicolae başkanlığında gerçekleştirilen “Sahte Haber, Propaganda ve Diğer Toplumsal Zorluklar” konulu paralel oturumda bir konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, bilhassa Karadeniz ve çevresinin ucuz enerji konusunda büyük bir önem kazandığını söyledi. Türkiye’de, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan doğalgazın kullanıma sunulması için çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Prof. Kumbaroğlu, Boğaziçi Üniversitesinde de hidrojen çalışmalarına imza attıklarını belirtti.
Paralel oturumlar soru cevap bölümleri ile sona erdi.
Yuvarlak Masa Toplantısı ile Üniversite Ağ ve Birliklerinin Önemi Görüşüldü…
Akademik İş Birliğinde Ağ ve Birliklerin Rolü Yuvarlak Masa Toplantısı’nda değişim programlarının önemine dikkat çekildi.
Avrupa Başkent Üniversiteleri Ağı Başkanı Prof. Luciano Saso başkanlığında gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan CIVIS Temsilcisi Romita Iucu, şu an itibarıyla 6 ülkede faaliyet gösterdiklerini söyleyerek faaliyet alanlarından bahsetti.
Avrupa üniversitelerinde öğrencilerin rolünden bahseden CIVIS Öğrenci Konseyi Başkanı Angela Petre; öğrencilerin karar alma mekanizmalarında, proje ve etkinliklerde aktif görev almasının donanımlı bireyler olarak yetişmelerini sağladığını belirtti.
Avrupa Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak online bilimsel toplantılar, araştırma projeleri ve post doktora hareketliliğinin odak noktaları olduğunu ifade eden Mihai Paunescu, sadece Avrupa ile sınırlı kalmayıp tüm dünya ile kapasite artırımına yönelik çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Dil eğitimi ve eğitim araştırmaları alanlarında dünyanın farklı bölgeleri ile projeler yürüttüklerini söyleyen UNITA Temsilcisi Irına Macsinga, edindikleri tecrübelerden öğrendikleri en önemli şeyin, başarı için öğrenci, akademik personel ve idari personelin bir arada, uyum içinde verimli çalışabilmesi olduğunu belirtti.
Avrupa’nın 6 ülkesinde 8 üniversite ile 2019 yılından bu yana 307 bin öğrenci, 40 bin personel, 118 fakülte, 156 araştırma grubu ile çalışmalar yürüttüklerini dile getiren EPICUR Temsilcisi Nicolaos Theodossiou, AR-GE programları, Avrupa üniversiteleri arasında network kurma, eğitim ve öğretim metotlarında inovatif yöntemler, sivil toplum ile araştırmacıların bir araya gelerek ortak çalışmalar yürütmesi girişimlerinde bulunduklarını ifade etti.
Günün Son Oturumları Eş Zamanlı Olarak Gerçekleştirildi…
Kongrenin ikinci gününün son oturumları eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. SNSPA Üniversitesi Rektörü Prof. Remus Pricopie başkanlığında gerçekleşen “İnsani Güvenlik Eğitimi” oturumu ile eş zamanlı gerçekleşen “Üniversitelerin Uluslararasılaşması” oturumunun ardından ikinci gün sona erdi.
Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Mugur Zlotea başkanlığında gerçekleşen “Üniversitelerin Uluslararasılaşması” oturumunda bir konuşma yapan Litvanya Eski Eğitim Bakanı Gintaras Steponavicius, eğitimde uluslararasılaşma ile kalitenin yükseltilebileceğini ifade etti.
Boğaziçi Üniversitesinin kuruluş özellikleri sebebiyle ilk andan itibaren uluslararasılaşmada hızlı adımlar attığını söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, üniversitenin ikili iş birliklerinden bahsetti.
Tetova Üniversitesi hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Shefik Shehu; iklim değişikliği, temiz enerji, AR-GE gibi konularda uluslararasılaşmayı sağlamak için ikili iş birlikleri geliştirmeye hazır olduklarını söyledi.
Uluslararasılaşmada belirli bir strateji ile hareket ettiklerini vurgulayan Batı Timişoara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Catalina Ancuta, yükseköğretimdeki değişimde gelişmiş ülkeler lehine bozulan dengenin, uluslararasılaşma ile sağlanabileceğine dikkat çekti.
Üniversitelerindeki öğrenci profilinden bahseden SNSPA Rektör Yardımcısı Crina Radulescu, Erasmus Öğrenci Hareketliliği programı başta olmak üzere değişim programlarına büyük önem verdiklerini söyledi.
Savaşın içinde bir ülke olarak uluslararasılaşma hakkında bahsetmenin kendisi için çok zor bir duygu olduğunu söyleyen Ukrayna Zaporizhzhia Ulusal Politeknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Sergey Beylikov, üniversitenin tarihi ve kurulduğu şehir hakkında bilgiler verdi. Pandemi sonrası çok sayıda uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanırken çıkan savaş nedeniyle tüm çalışmalarını ertelemek zorunda kaldıklarını belirtti.
Toplantının ikinci günü, oturumların tamamlanması ile sona erdi.