“BALKAN SERGİLERİ IV” VE “CO-TRACES II” SERGİSİ ROMANYA’NIN BÜKREŞ KENTİNDE SANATSEVERLERLE BULUŞTU

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan “Balkan Sergileri IV” ile Özgün Baskıresim Sanatçılar Derneği üyelerinin katılımıyla gerçekleşen “CO-TRACES II” sergisi, Romanya'nın Bükreş kentindeki UNArte Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu.

Trakya Üniversitesi ve Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen ve küratörlüğünü Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün’ün yaptığı “Balkan Sergileri IV” sergisi, Romanya’nın Bükreş kentinde ziyarete açıldı. Türkiye ve Romanya’nın benzer kültürel özellikleri ve bu özelliklerin sanata yansımasının gözlemlendiği sergide, öğretim üyeleri ve öğrencilerin özgün temalar ile yaptıkları resim, grafik ve fotoğraf gibi farklı disiplinlerden 57 eser yer aldı.

Sergi açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, “Öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarının bir arada olduğu ve daha önce Bulgaristan’ın farklı kentlerinde açtığımız ‘Balkan Sergilerinin’ dördüncüsü niteliğindeki sergi, hem kültürel zenginliklerinin görülmesi hem de Balkan ülkeleri arasında dostluk bağlarının güçlenmesi açısından önemli katkılar sunuyor. Sergide emeği geçenler ile başta Dr. Ovidiu Croitoru olmak üzere, iki ülke arasındaki birlikteliğe katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Cosmin Paulescu ise “Öğrenciyken katılmış olduğum bir fuarda Türkiye’nin standını gördüm. O zaman sanat araştırmaları yapmak için çok öteye yani Batı’ya bakmama gerek olmadığını, yakınımda komşu olan Türkiye’nin çağdaş ve yenilikçi eserler ürettiğini gördüm. Komşumuz olan Türkiye ile iş birliği yapabileceğimizi fark ettim. Sizleri ve eserlerinizi Üniversitemizde görmek bizleri çok mutlu etti.” dedi.

Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesinde ayrıca, Türkiye’nin önde gelen özgünbaskı sanatçılarının katılımıyla, Prof. Dr. Melihat Tüzün küratörlüğünde“CO-TRACES II” sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Sergi açılışına, Özgün Baskıresim Sanatçıları Derneği Başkanı Prof. Melihat Tüzün, Başkan Yardımcısı ve Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Bayav ile dernek Kurucu üyesi ve sanatçı Devrim Erbil ve Arş. Gör. Kübra Yıldız katıldı. Katılımcı sanatçılar aynı zamanda üniversitenin özgünbaskı bölümlerini de gezerek, çalışmalar hakkında detaylı bilgiler aldı.

Sergi, ikinci gününde de büyük ilgi gördü

Romanya’nın Bükreş kentinde sanatseverler ile buluşan sergiyi, Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan ve eşi Aslı Altan, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mustafa Yılmaz ve Sanatçı Devrim Erbil, UNArte Fakülte Dekanı Prof. Cosmin Paulescu, Grafik Bölüm Başkanı Dr. Ovidiu Croitoru, Bükreş Yunus Emre Enstitü Müdürü Mustafa Yıldız ile akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler ziyaret etti.

Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan “Türkiye ve Romanya arasındaki ilişkiler her alanda çok özel ve ilişkilerimizin en önemli kısmı insandan insana olan ilişkilerdir. Bunun da en büyük temeli kültürel diplomasidir. Trakya Üniversitesi tarafından bu serginin gerçekleştirilmesi kültürel ilişkilere önemli katkılar sağlamıştır. Ayrıca, Trakya Üniversitesi Balkanlar ile olan ilişkilerde köprü görevi görmektedir. Kültürel diplomasi, iki ülke arasındaki ilişkileri kurarken insandan insana gönül bağları kurmak çok çok daha etkili olmaktadır. Ben bu vesileyle, emeklerinden ötürü başta Prof. Melihat Tüzün’e ve üniversiteniz değerli akademisyenlerine gönülden teşekkür ederim.” dedi.

UnArte Sanat Galerisi’nde açılan sergilere, ilgi yoğun oldu.

Bu içerik 26.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 239 kez okundu.