ÜNİVERSİTEMİZDE TIP BAYRAMI KUTLANDI

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanlığı ile Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ve Edirne Tabip Odası iş birliğinde düzenlenen “14 Mart Tıp Bayramı” Programı 14 Mart 2018 tarihinde Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Programa, Rektör V. Prof. Dr. Cem Uzun, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Ahmet Tezel, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnan, Edirne İl Sağlık Müdürü V. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, akademisyenler, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oda Müziği Topluluğu tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Dinletinin ardından Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tezel, Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Oda Müziği Topluluğu üyelerine plaket takdimi gerçekleştirdi.

Plaket takdiminin ardından programın açılış konuşmasını yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Üniversitemiz Tıp Fakültesinin TEPDAD tarafından uluslararası akredite edilmesine vurgu yaparak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinin bunu çokça hak ettiğine inandığını belirtti. Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Merhum Hocaları Dr. Ratıp Kazancıgil’in “Hekim, sera çiçeği gibidir.” ifadesinden hareketle sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması gerektiğini vurguladı ve bayram havasında bir 14 Mart olmasını diledi.

Edirne İl Sağlık Müdürü V. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, 14 Mart Tıp Bayramı’nın tarihçesi hakkında bilgi vererek ilk kutlamanın 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da gerçekleştiğini belirtti ve işgali protesto etmek maksadıyla toplanan dönemin tıbbiye öğrencilerinin yurdu savunma hareketi olarak başlayan bir süreçten günümüze kadar gelindiğini ifade etti. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, bu niteliği ile ayrıca 14 Mart Tıp Bayramı’nın Ülkemize özgü nadide bir bayram olarak kutlandığı mesajını verdi ve tıbbiye öğrencileri tarafından yakılan bağımsızlık meşalesinin 99. yıl dönümünü kutlamaktan dolayı gururlu olduklarını ifade etti.

Tıp Fakültesi V. Prof. Dr. Hüseyin Ahmet Tezel, 14 Mart’ın tıp tarihinde özel bir yeri olduğuna vurgu yaparak konuşmasına günün tarihsel arka planını ifade ederek başladı. Prof. Dr. Hüseyin Ahmet Tezel, “Osmanlı’nın yenilikçi padişahlarından Sultan II. Mahmud döneminde ordu, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye adı ile yeniden yapılanmıştır. Orduda, hekim ve cerrah gereksinimlerinin ortaya çıkması ile Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi tıp eğitiminin medreseler yerine, modern tıp okullarında verilmesi yönündeki fikrini hayata geçirmek için çalışmış, öncelikle orduya, sonra halka hizmet verecek olan Müslüman Türk hekimlerini yetiştirecek modern bir tıp okulunun kurulması hakkında II. Mahmud'a görüş bildirmiştir. II. Mahmud'un onayının alınmasıyla, 14 Mart 1827'de Şehzadebaşı’nda batılı manada ilk tıp okulu Tıbhane-i Amire kurulmuştur. Bu tarih, Osmanlı’da modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilir. 14 Mart tarihi ikinci kez 1919 yılında karşımıza çıkar. İşgal günlerinde ilk Tıp Bayramı olarak başlayan gösteriler, daha sonra yabancı işgal günlerine karşı tıp öğrencilerinin tepkilerine dönüşmüş, bu protestolara Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar Özden gibi dönemin ünlü hekimleri de katılmış ve bu gösteriler ulusal bağımsızlık ruhunu ateşleyerek tıp mensuplarının yurt savunma hareketi olarak tarihe geçmiştir. Başta hekimler olarak tüm sağlık çalışanlarının günümüzde de aynı bağımsızlık ruhunu ve duygularını taşıdığına inanıyorum. 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları son yıllarda içerisinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde Sağlık Haftası kutlamalarına dönüşmüştür.” dedi.

Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Ahmet Tezel, hekimlik mesleğinin yüzyıllar boyu saygıyı hak eden kutsal ve gelenekleri olan bir meslek olduğunu ifade ederek “Hekimlik, nerede ise insanlık tarihi ile başlayan en eski ve yerleşik gelenekleri olan bir meslektir. Osmanlı döneminde dahi özel statüye sahip bir meslek haline gelmişken hekimler ve sağlık çalışanları bugün her an sözlü veya fiziksel şiddet görme tehlikesi ile karşı karşıya sağlık hizmeti yürütmeye çalışmaktadır. Verilen cezaların caydırıcı olmadığı açıktır. Önemli olan hekimlik mesleğine toplum gözünde hak ettiği saygı seviyesine ulaştıracak uygun kültürün geliştirilmesi ve bunun ısrarla vurgulanmasıdır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti esefle kınıyor, bir an önce durdurulması için tüm paydaşların büyük bir çaba göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Bu gerçek dikkate alınarak Tıp Eğitimi programımızda sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet ve bu şiddetle baş etme yöntemleri gibi konular programımızda yer almıştır.” şeklinde konuştu.

2018 yılı 14 Mart Haftası’nın Tıp Fakültemiz için tarihsel bir öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Ahmet Tezel, “Tıp Fakültemizin mezuniyet öncesi eğitim programı, 1,5 yıllık yoğun ve yorucu çabaların ardından Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu ve Yükseköğretim Kurumu Kalite Kurulu tarafından kabul edilen TEPDAD tarafından 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren 01 Ocak 2024 tarihine kadar koşulsuz olarak akredite edilmiştir. Akreditasyon, tanımlanmış standartlar ile bir eğitim programının dış değerlendirme sürecidir. Kurumlar akreditasyon süreci ile sürekli yenilenme ve gelişme kültürünü kazanarak programlarını geliştirirler. Akreditasyon, halkımıza verilen iyi hekim yetiştirme sözünün belgelenmiş halidir. Ancak bu belge bir varış değil, bir başlangıçtır. Tıp fakülteleri için bir üst ligde yer alma anlamı taşıyan akreditasyonun sürdürülebilmesi yolunda herkese büyük görevler düşmektedir. Yapıcı ve akılcı geri bildirimlerle bu sistemin devamlılığının sağlanması gerekmektedir. Hekimlik bir yaşam biçimidir. Mesleğimizin geleneğini, saygınlığını ve kutsallığını içselleştirip yaşamımızın her alanında bu duruşu korumak, gelecekteki meslektaşlarımıza örnek olmak en önemli görevimizdir. Tüm meslektaşlarımızın, doktor adayı öğrencilerimizin Tıp Bayramını kutlar, toplumun tüm bileşenlerinin birlik ve beraberlik içerisinde çalışacağı nice Tıp bayramları kutlanmasını temenni ederim. ” dedi.

Daha sonra protokol tarafından meslek hayatında 30, 40 ve 50. yılını dolduran Edirne Tabip Odası  üyelerine; İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarından 2017 yılında emekli olanlara plaket ve teşekkür belgeleri verildi. Üniversitemizde 25. yılını dolduran Tıp Fakültesi öğretim üyelerine ve 2017 yılında emekli olan öğretim üyelerine plaket verilmesiyle program sona erdi.

Tıp Bayramı Kutlama Programı öncesinde Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene, Üniversitemiz adına Rektör V. Prof. Dr. Cem Uzun ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Ahmet Tezel ve Prof. Dr. Mustafa İnan katıldılar.

 

 

Bu içerik 15.03.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1688 kez okundu.