TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE BİR LİDERİN DOĞUŞU KONFERANSI

Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Milli Mücadele: Bir Liderin Doğuşu Konferansı Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Arda MYO Müdürü Prof. Dr. Yeşim Yeşiloğlu, BESYO Müdürü Prof. Dr. Hakan Tuna, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Samsun’a çıkış, Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas Kongreleri sürecinde Mustafa Kemal Paşa’nın liderlik yönünü vurgulayarak Milli Mücadele’nin kazanımlarının yeni devletin kuruluşundaki rol ve önemini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın; Milli Mücadele'nin “fikir, kuvve ve fiil” olarak üç aşamada gerçekleştiğini söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Akın; Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkarken iki görevi olduğuna değinerek “Bu görevlerden ilki, başta Samsun olmak üzere Doğu Karadeniz bölgesindeki asayiş olaylarını önlemek amacıyla Padişah Vahideddin ve Damad Ferit Paşa Hükümeti'nin kendisine verdiği resmi görev. İkincisi ise Türk Milletinin azim ve kararlılığına olan inancından aldığı vatanın kurtuluşu fikri. Kurtuluş yolunda İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali önemli bir mihenk taşı, bu olaydan sonra Türk milletinin adeta gecenin karanlığında ışığa koşan kelebekler gibi Mustafa Kemal Paşa’nın etrafında toplandı ve onun liderliği altında Milli Mücadele’yi gerçekleştirdi.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın, kongreler sürecinde Milli Mücadele karşıtı ve manda yanlısı kişilerin olduğunu belirterek “Biz Türkistan coğrafyasından beri saltanatın bir aileye verildiğine inandık. Osmanlı'nın son zamanına kadar böyle sürdü. Osmanlı ailesi ‘Mütareke şartlarına uyalım, İngilizlerle dostluk kuralım, hatta onların himayesine girelim.’ diye düşünüyordu. Bu düşünce, kongrelere dahi yansımıştır. Sivas Kongresi tutanaklarına bakarsak Milli Mücadele etrafında toplananların üçte ikisinin manda konusunun konuşulmasını istediğini görürüz. O kadar öne çıkmış ki manda fikri, Sivas Kongresi’nde bile konuşulmak istenmiş.” dedi.

Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmadan önce İstanbul’daki temasları hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın “Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da iken Ahmet İzzet Paşa kabinesine girmeye çalıştı. Daha Yıldırım Orduları Komutanı iken padişahın yaveri arkadaşına ‘Ahmet İzzet Paşa hükümet kurarsa Harbiye Nazırı olarak katılmak isterim.’ diyor. Amacı orduyu elde tutmaktı. Yine, yeni kurulan hükümette harbiye nazırı olmak istedi. İstanbul’da yapılacak bir şey olmadığını anladığında Anadolu’ya geçmek istedi. Talih bazı şeyleri onun ayağına getirdi. Karadeniz köylerinde Rum çetelerden dolayı birtakım olaylar var. Samsun’dan İngiliz işgal kuvvetlerine sürekli raporlar geliyor. Hükümet bölgeye bir komutan gönderme kararı alıyor. Orduların terhis olması gerekiyor ama Genelkurmay bunu engelleyip üç ordu müfettişliği kuruyor. Tam bunların kurulduğu dönemde Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a gönderiliyor. Sultan Vahideddin daha önce birkaç defa İstanbul’da görüştüğü Mustafa Kemal Paşa önerilince onaylıyor.” dedi.

Konferansın sonunda konuşmasından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun tarafından günün anısına hediye takdim edildi.


Haber: Engin Arda
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraflar: Pelin Şenoğlu
Bu içerik 13.06.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 957 kez okundu.