TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NİN, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY İLE TEMASLARI…

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, restorasyonu tamamlanan Saatli Medrese’nin açılışı ve bir dizi ziyaret için geçtiğimiz günlerde Edirne’ye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile temaslarda bulundu. Saatli Medrese’nin açılış töreni sırasındaki görüşmelerde, “Edirne Sarayı Kazısı” çalışmalarının Trakya Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmesi konusundaki gayretleri nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kazılar hakkında bilgi verdi. Yıllardır kaderine terk edilerek vicdanları rahatsız eden, yaklaşık 100 yıl boyunca Osmanlı’ya başkentlik yapmış Edirne Sarayı’nın kazı çalışmalarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla önemli bir yol aldıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kazıların sadece yaz döneminde değil, 12 ay boyunca, yoğun bir şekilde devam edebilmesi ve Saray’ın bir an önce ayağa kaldırılarak Edirne’ye, ülkemize kazandırılabilmesi için Bakan Ersoy’dan destek istedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise bu talebe olumlu karşılık vererek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Edirne’nin en önemli değerlerinden biri olan Saatli Medrese’nin Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek yeniden yaşama kazandırılmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Türk eğitim tarihinde önemli bir yeri olan, tüm dünyaya örnek niteliğindeki Enderun Mektepleri’nin temeli olan Saatli Medrese’yi, Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi örneğinde olduğu gibi, şehrin mihenk taşlarından biri haline getirecek projeler geliştirdiğimizi ve bu doğrultuda Medrese’nin üniversitemize tahsisini talep ettiğimizi, somut çalışmalarımızla birlikte Sayın Bakanımıza ilettik. Muhteşem bir imparatorluğun ihtişamlı bir mimari anıtı olan Saatli Medrese’yi, aslına uygun olarak düzenlemek, yapılış amacına uygun olarak yaşatmak ve müzeleştirerek ülkemize kazandırmak, dünyaya örnek olan Enderun Mektepleri ruhunu yeniden canlandırmak arzu ve heyecanımızı kendilerine aktardık. Sayın Bakanımız da sesimize kulak vererek, bu konuda kendilerine gelen tüm talepleri önümüzdeki günlerde değerlendireceklerini ve bir karar vereceklerini ifade etti.” dedi.

Özünde bir eğitim kurumu olan Saatli Medrese’nin Trakya Üniversitesi’nin çalışmaları sayesinde yeniden gerçek kimliğine kavuşacağına inandıklarını, burada Enderun ve Medrese ruhu ile günümüzü sentezleyerek hem eğitim hem de turizm odaklı projeler geliştireceklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, konuyla ilgili kararı heyecanla beklediklerini belirtti.

Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun da yer aldığı heyet ardından, Selimiye Camii, Ekmekçizade Kervansarayı ve Edirne Büyük Sinagogu'nu da ziyaret ettikten sonra, Kapıkule Sınır Kapısı’nda bazı temaslarda bulundu.

Bu içerik 27.08.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1520 kez okundu.