TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE ANNE BABA EĞİTİMLERİ

Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü (PDR) 4. Sınıf öğrencileri ve Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Gündüz Bakımevi işbirliğiyle 14 Mart-2 Mayıs tarihleri arasında, 5 farklı seminerle “Anne Baba Eğitimleri” gerçekleştirildi.

Eğitimlerin başında, Dr. Öğretim Üyesi Oya Onat Kocabıyık anne baba eğitimlerinin çocukların gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden bir açılış konuşması yaptı. Ardından Uzm. Psikolog Burcu Kiremitçi her oturumda önceden belirlenmiş olan konular doğrultusunda velileri bilgilendi. Aynı zamanda PDR 4. sınıf öğrencileri de çeşitli canlandırmalarla seminere katkıda bulundu.

14 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen “Çocuklarda Öfke Kontrolü” konulu ilk seminerde, öfkenin duygusal bir tepki olduğu, kontrol edilmediğinde kişinin kendisi ve çevresi için zararlı olabileceği ve öfkenin sağlıklı ve işe yarar olabilmesi için, öfke duygusunun tanınması, kabul edilmesi ve kontrollü bir biçimde ifade edilebilmesi gerektiği belirtildi. Çocukların dikkat çekmek, biriken enerjiyi nasıl boşaltacağını bilememek ya da istediklerine öfke sayesinde ulaşmaya alışmış olabilecekleri için öfkelenebildiğine dikkat çekildi. Aynı zamanda çocukların taklit ederek ve gözlemleyerek öğrendiği, bu nedenle öfke kontrolü konusunda onlara olumlu model olmanın çok önemli olduğu anlatıldı. Ayrıca ilgiyi başka yöne kaydırma, nefes teknikleri, alternatif yollar gösterme, başa çıkma becerilerine yönlendirme, sağlıklı sınırlar koyma ve kararlı olmanın da oldukça önemli olduğu üzerinde duruldu.

21 Mart 2018 tarihinde geçekleştirilen “Çocuk ve Medya” seminerinde, medya okuryazarlığının ne olduğu ile birlikte medyanın olumlu ve olumsuz etkileri üzerinde duruldu. Çocukların medyayla ne zaman tanıştırılması gerektiği ve medya araçlarıyla ne kadar vakit geçirdiğinin gelişimi üzerine etkisi hakkında bilgi verildi. Ayrıca ebeveynlere çocuklarıyla, izledikleri programlar konusunda iletişim kurmaları, onlarla birebir zaman geçirmeleri önerildi.

11 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilen “Çalışan Anne ve Çocuk” seminerinde annenin çocuğa gösterdiği ilgi ve şefkatin, tutumunun, çocuk yetiştirme idealinin ve disiplin anlayışının çocuğun gelişimin etkileri üzerinde duruldu. Çalışan annenin zaman zaman suçluluk duygusu hissettiği fakat çocuğun gelişimi için önemli olanın, çok zaman geçirmekten ziyade nitelikli zaman geçirmek olduğu ifade edildi. Aynı zamanda çalışan annelerin çocuklarının küçük yaşta kendi kendine yettiği, daha özgüvenli olduğu, günlük aktiviteleri planladığı, aileye ait görevleri üstlenerek birçok konuda daha başarılı oldukları dile getirildi.

18 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilen “Kardeş Kıskançlığı” seminerinde, kardeş olmanın, bireyin akranlarıyla ilişkilerinin, sosyal beceri ve özdenetimlerinin gelişmesine önemli katkılar sağladığı vurgulandı. Kardeşler arasındaki sevgi kadar rekabetin varlığının da reddedilemeyeceği ve bu duygunun doğal olduğu ifade edildi. Ebeveynlerin yeni kardeş geleceğini, doğru zamanda ve uygun şekilde ifade etmeleri gerektiği, kardeş kıskançlığını belirlemede hangi fizyolojik, duygusal ve davranışsal ipuçlarına dikkat etmeleri gerektiği ve kardeş kıskançlığı durumunda nasıl davranmaları gerektiği üzerinde duruldu.

2 Mayıs 2018 tarihinde geçekleştirilen “Ailede Cinsel Eğitim” seminerinde ise bu eğitimin, yetişkin ile çocuk arasında gerçekleşen birebir eğitim olduğu ve mahremiyet duygusunun oldukça önemli olduğu üzerinde duruldu. Cinsel eğitimin, çocuğun bedenini tanıması, istemediği şekilde kendisine yaklaşanlara “hayır” demeyi öğrenmesi, güvenilir kişilerden doğru bilgi edinmesi ve sağlıklı bir cinsel kimlik gelişimi için önemli olduğu ifade edildi. Bunların yanı sıra medya ve cinsellik, 3-5 yaş arası çocukların sıklıkla sorduğu sorular ve cinsel istismar hakkında ebeveynler bilgilendirildi.

Seminerler sonunda ebeveynlere katılım belgesi verildi.

Bu içerik 10.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1253 kez okundu.