‘ŞİİRLE KONUŞAN BİR MİLLET’ SÖYLEŞİSİ

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü tarafından düzenlenen Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı ‘Şiirle Konuşan Bir Millet’ adlı söyleşi 07 Mart 2018 Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım açılış konuşmasında “Bazıları der ki şiir karın doyurmaz, halbuki gönülleri doyurduğu bir gerçektir. Biz 7’den 70’e şair ataların çocuklarıyız, şiirle uğraşan bir milletin mensubuyuz. Biz de bu şiir geleneğimizi hatırlamak amacıyla Edirne’ye çeşitli katkıları bulunan Süreyya Beyzadeoğlu Hocamızı davet etmek istedik. Susuz kalın, uykusuz kalın ama şiirsiz kalmayın.” dedi.

Prof. Dr. Rıdvan Canım’ın açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu’nun biyografisi okundu.

Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Aynalar’ şiiriyle konuşmasına başlayan Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu “3 kıtaya hükmetmişiz, milyonlarca kilometrekarelik topraklarda şairler yetiştirmişiz. Padişahlarımız şair olmuş. Günümüze kadar sadece toprak değil tarih de değişmiş. Göktürk Yazıtları’ndan anlayacağımız gibi dilimiz değişmiş. Kültür sadece öğretilen değil temelden gelen olmalıydı. İslamiyet’in gelmesiyle  dinimiz değişmiş. Osmanlı döneminde Araplarla temaslar sonucu İran edebiyatından faydalanmışız. Şiir, titreşimler meydana getiren söyleşilerdir. Her evin içerisinde nasıl farklı bir dünya varsa her şiirin içinde de farklı bir dünya vardır. Şiir saraylarda, konaklarda, evlerde, hamamlarda, camilerde, meyhanelerde ve daha birçok çeşitli mekanlarda söylenmiştir.” dedi. Ağırlıklı olarak eski edebiyat eserlerinden örnekler veren Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu Yunus Emre, Yahya Kemal, Fuzuli, Sümbülzade Vehbi gibi birçok şairin şiirlerini okudu. Gençlere öğüt vermek amacıyla Yahya Kemal’in ‘Koca Mustafapaşa’ şiiriyle konuşmasına son verdi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım’ın Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu’na çiçek ve plaket takdimiyle etkinlik son buldu.

YENİ KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU’NA ZİYARET

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen, “Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ İlleri 2018 Yılı Verimlilik Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı”na katılmak üzere Edirne’ye gelen Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Alper ve beraberindeki heyet, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti..

YENİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. RIDVAN CANIM’A BÜYÜK ONUR

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım’ın adı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından, kentin Yakutiye İlçesi’nde yaptırılan eğitim merkezine verildi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden, bölüm birincisi olarak mezun olduktan sonra, aynı üniversitenin Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde akademisyenlik yap..