‘ŞİİRLE KONUŞAN BİR MİLLET’ SÖYLEŞİSİ

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü tarafından düzenlenen Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı ‘Şiirle Konuşan Bir Millet’ adlı söyleşi 07 Mart 2018 Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım açılış konuşmasında “Bazıları der ki şiir karın doyurmaz, halbuki gönülleri doyurduğu bir gerçektir. Biz 7’den 70’e şair ataların çocuklarıyız, şiirle uğraşan bir milletin mensubuyuz. Biz de bu şiir geleneğimizi hatırlamak amacıyla Edirne’ye çeşitli katkıları bulunan Süreyya Beyzadeoğlu Hocamızı davet etmek istedik. Susuz kalın, uykusuz kalın ama şiirsiz kalmayın.” dedi.

Prof. Dr. Rıdvan Canım’ın açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu’nun biyografisi okundu.

Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Aynalar’ şiiriyle konuşmasına başlayan Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu “3 kıtaya hükmetmişiz, milyonlarca kilometrekarelik topraklarda şairler yetiştirmişiz. Padişahlarımız şair olmuş. Günümüze kadar sadece toprak değil tarih de değişmiş. Göktürk Yazıtları’ndan anlayacağımız gibi dilimiz değişmiş. Kültür sadece öğretilen değil temelden gelen olmalıydı. İslamiyet’in gelmesiyle  dinimiz değişmiş. Osmanlı döneminde Araplarla temaslar sonucu İran edebiyatından faydalanmışız. Şiir, titreşimler meydana getiren söyleşilerdir. Her evin içerisinde nasıl farklı bir dünya varsa her şiirin içinde de farklı bir dünya vardır. Şiir saraylarda, konaklarda, evlerde, hamamlarda, camilerde, meyhanelerde ve daha birçok çeşitli mekanlarda söylenmiştir.” dedi. Ağırlıklı olarak eski edebiyat eserlerinden örnekler veren Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu Yunus Emre, Yahya Kemal, Fuzuli, Sümbülzade Vehbi gibi birçok şairin şiirlerini okudu. Gençlere öğüt vermek amacıyla Yahya Kemal’in ‘Koca Mustafapaşa’ şiiriyle konuşmasına son verdi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım’ın Prof. Dr. Süreyya A. Beyzadeoğlu’na çiçek ve plaket takdimiyle etkinlik son buldu.

YENİ EDİRNE’NİN YENİ BULUŞMA NOKTASI: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MERİÇ KENARI SOSYAL TESİSLERİ

Trakya Üniversitesi’nin Meriç Kenarı Öğrenci Sosyal Tesisleri’nde, Sağlık Kültür Spor Daire Başkan V. Yücel Kurtdere ve değerli personellerinin katkılarıyla 2018’in ilk aylarında başlayan yenileme ve dönüşüm çalışmaları, sürdürülebilirlik ilkesiyle, tüm hızıyla devam ediyor. Edirne’ye yıllardır hizmet veren tesisler, yenilenen yüzü, her geçen gün daha da artan..

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TARİHİNDE BİR İLK: ÜNİVERSİTE AİLESİ İFTAR YEMEĞİNDE BULUŞTU

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, üniversite tarihinde ilk defa düzenlenen iftar yemeği, akademisyenler, idari çalışanlar ve öğrencilerin yoğun katılımıyla, Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’ndeki Bolca Ana Yemekhanesi’nde gerçekleşti. 7 Haziran 2018’de düzenlenen iftar yemeğine yaklaşık 1.000 kişi katıldı. İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Enes Temel’in Kur'an-ı..