"MADAMA BUTTERFLY” TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE

Türkiye Cumhuriyeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti arasında kültürel iş birliği kapsamında Edirne Valiliği ile Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğunca organize edilen ve Üniversitemiz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Mimar Sinan Rotary kulübü katkılarıyla gerçekleştirilen Bulgaristan Stara Zagora Devlet Operasının İtalyan besteci Giacomo Puccini’ye ait “Madama Butterfly” operası 25 Nisan 2018 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde sahnelendi. Operayı, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Tırgovişte Valisi Mitko Stoyko, Razgrad Valisi Günay Hüsmen, Plovdiv Valisi Zdrovko Dimitrov, Yambol Valisi Dimitri İvanov, Burgaz Valisi Valcho Cholokov, Haskova Valisi Stanislav Denchev, Bulgaristan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Yardımcısı Rumen Dimitrov, Stara Zagora Metropolitanı Mitropolit Kiprian, 54. Mekanize Piyade Tuğgeneral Salim Afgün, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun, Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev, Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Konsolosu Radoslava Kafedjiyska, Yunanistan Cumhuriyeti Edirne Konsolosu Sotiria Theocharidi, Bulgaristan Stara Zagora Devlet Operası Müdürü Ognyan Dragonov, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, akademisyenler ve öğrenciler ile Ülkemizden ve yurtdışından çok sayıda sanatsever izledi.

Programda sırasıyla Bulgaristan Stara Zagora Devlet Operası Müdürü Ognyan Dragonov, Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev, Bulgaristan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Yardımcısı Rumen Dimitrov ve Edirne Valisi Günay Özdemir açılış konuşması gerçekleştirdi.

Stara Zagora Devlet Operası Müdürü Ognyan Dragonov, konuşmasında “Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Stara Zagora Devlet Operası tarafından gerçekleştirilecek muhteşem bir organizasyonda kıymetli katılımcılar ile bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Dostlukların temelinde birliktelikler ve beraberlikler vardır. Birliktelikler paylaşıldıkça ve arttıkça dostlukların kökleri de daha derinlere inecek. Stara Zagora Devlet Operası olarak Edirne’de olmakla bir ilki gerçekleştiriyoruz. Burada olduğumuz için mutlu ve keyifliyiz. Etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev yaptığı konuşmada “Şahsım ve Edirne Başkonsolosluğu nezdinde burada bulunmaktan dolayı gurur ve mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Edirne ve Trakya topraklarında alanında bir ilki teşkil eden “Madam Butterfly” operası temsili Türkiye ve Bulgaristan iş birliğinde Avrupa Birliği Konseyi Bulgaristan Dönem Başkanlığında gerçekleştiriliyor. Bir opera organizasyonunun takdir edersiniz ki bir opera alanı dışında gerçekleştirilmesi kolay olmamakla birlikte büyük bir ön hazırlık gerektirir. İlk sırada kuşkusuz geleneksel müzik türlerinin varlığı mevcuttur. Burada görüyoruz ki Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Devlet Konservatuvarınca iyi bir müzik ve perde geleneği inşa edilmiştir. Trakya Üniversitesinin, tarihi ve kültürel açıdan Trakya Bölgesi içerisinde merkezi konumu ile başarılı bir birleşme ve bütünleşmeyi sunan ve günümüzde pek çok kültürü barındıran Edirne’de böyle bir operaya ev sahipliği yapması çok doğaldır. Sınır komşusu Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan arasında kültürel etkinlikler gerçekleştirmek kültürel yakınlaşma ve hoşgörü köprüsü oluşturma adına büyük bir önem arz etmektedir. Bu tür faaliyetlerin geleneksel hale gelmesi için çalışacağız. Edirne’de bu manada bir talep ve gerekli imkanlar mevcut.  Olağanüstü iş birliğinden, harcanan emek ve zamandan ötürü Stara Zagora Devlet Operası Müdürü Ognyan Dragonov’a, Orkestra Şefi Prof. Ivalivo Krinchev’e, Madam Butterfly’ı temsil eden başrol sanatçısı Shoko Fokuda’ya ve diğer sanatçılarımız ile Türk topraklarındaki organizasyon ortaklarımız olan Edirne Valiliğine, Trakya Üniversitesine ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkürlerimi sunarım.” dedi.

Bulgaristan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Yardımcısı Rumen Dimitrov, “Bulgaristan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı adına Stara Zagora Devlet Operası tarafından “Madam Butterfly” operasının Trakya Üniversitesi’nin büyük salonunda sahnelenecek olmasından onur ve memnuniyet duyduğumu ifade ederim. İki ülke arasında gerçekleştirilen kültürel etkinliklerin çok önemli amaçları vardır. Bu şekilde karşılıklı olarak birbirimizi daha yakından tanıyoruz. Çünkü kültür, karşılıklı anlayışın ve dostluğun önemli bir köprüsüdür. Tabi ki biz boş yere adımlar atmıyoruz. Bulgaristan ve Türkiye arasında kültürel anlamda iş birliği çeşitli ve aktif olup iki devletin kültür adamları, halklarımız arasındaki kültür ağı ile karşılıklı anlayışların derinleşmesi ve genişlemesi için çok önemli rol oynamaktadır. Sanat adamlarının önemli bir misyonu vardır. Gelen insanın değerlendirilip onaylanmasını sağlamaktır. Bulgaristan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı adına bu büyük ve anlamlı organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen ve önemli roller üstlenen kurum ve kişilere teşekkürlerimi bildiririm.” şeklinde konuştu.

Edirne Valisi Günay Özdemir, konuşmasında “Tarih boyunca beraber yaşamış, ortak özellikleri olan ve birlikte yaşama kültürünü en iyi şekilde yansıtan kültürler olarak bugün yine ortak bir tarihi olayı gerçekleştiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Devleti arasında sosyal, kültürel ve ekonomik anlamdaki iyi ilişkileri bölge vali ve yöneticileri olarak geliştirmek konusunda büyük çabalar sarf ediyoruz. Aynı çabayı, başta Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov olmak üzere Bulgaristan’daki tüm yöneticilerden görüyoruz. Bulgaristan Başbakanı Borisov ile tanıştıktan sonra kendisi Bulgaristan'a Başbakanlığa davet etti. Gittiğimde ilk teklifi 'Ne içersiniz değil, sana bir Türk kahvesi ikram edeyim.' oldu. Kendisinin de Türk kahvesini çok sevdiğini ve herkese ikram ettiğini söyledi. Bundan sonra da inşallah Edirne Valisi olarak biz onu Edirne'ye Türk kahvesi içmeye bekliyoruz, biz de yine Türk kahvesi içmeye Sofya'ya da gitmeye hazırız. Bulgaristan Kültür Bakanlığı başta olmak üzere sanat etkinliğinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Stara Zagora Devlet Operası tarafından sahnelenen ve Amerikalı yazar Luther Long'un aynı adlı kısa öyküsünden operaya uyarlanan Giacomo Puccini’nin 3 perdelik “Madama Butterfly” operası katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü ve uzun süre ayakta alkışlandı.

İtalyan besteci Giacomo Puccini'nin duyguları en önemli bir biçimde ortaya koyduğu "Madam Butterfly" operası, bir Japon genç kızı ile bir Amerikalı subayın aşklarını on dokuzuncu yüzyılın gerçekleri içerisinde anlatıyor.

 

 

 

Bu içerik 26.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1773 kez okundu.