EDİRNE’NİN YAŞAYAN DEĞERİ TAYYİP YILMAZ’IN ESERLERİ, TRAKYA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ’NDE…

Üniversite ve kent etkileşimine örnek teşkil eden uygulamalara imza atan Trakya Üniversitesi, kültür sanat etkinlikleri kapsamında, önemli bir sergiye daha ev sahipliği yaptı. Geleneksel ve modern değerleri kent kültürünün mirasıyla harmanlamak için her yıl bir dizi sergi ve organizasyonun Trakya Üniversitesi bünyesinde gerçekleşmesine öncülük eden Güzel Sanatlar Fakültesi, Edirne’nin önemli sanat değerlerinden biri olan Ressam Tayyip Yılmaz’ı ve seçkin eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. Edirne’de kültür ve sanat üzerine temellenen pek çok unutulmaz eserin sanatkârı olan usta Ressam Tayyip Yılmaz, sanat yaşamının farklı dönemlerinde ürettiği birbirinden renkli eserleriyle kültür ve sanat meraklılarını bir araya getirdi. 1950'lerde başlayan ve günümüze kadar devam eden resim ve sanat serüveni içerisinde tüm mesleki yaşamına yayılan pratiğinin ve sanatçı kimliğinin fotoğraf ve resimleri üzerinden izleyiciyle buluştuğu “Tayyip Yılmaz Retrospektif Resim Sergisi”ne ilgi yoğun olurken, akademi ve sanat camiası ile pek çok sanatsever Güzel Sanatlar Fakültesi’nde buluştu. Sergi açılışında 89’uncu yaş günü kutlanan usta sanatçı Tayyip Yılmaz, doğum günü pastasının mumlarını üflerken binlerce resim ve fotoğraf arşivinin bulunduğu Kaleiçi'ndeki evinin müze olmasını diledi. Sergi açılışına, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Tayyip Yılmaz'ın ailesi, akademisyenler ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fuaye Salonu'nda gerçekleşen açılışta konuşan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Ressam Tayip Yılmaz Retrospektif Sergisi’ne ev sahipliği yapmaktan onur ve mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Güzel Edirnemizi sanat süzgecinden geçirip daha da güzellik katarak bizlere sunan, kentin değerlerinin ölümsüzleşmesini sağlayan sanatçımıza ve ailesine sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Birçok kimse, Edirne’ye sadece bakarken o, kadim kenti görmüş, kalbi Edirne için atmış ve gönül gözüyle gördüğünü eserlere dönüştürmüştür. Açık hava müzesi konumundaki Edirne’nin her köşesindeki sayısız eseri gerek resimleyerek gerek fotoğrafını çekerek ebedi kılmayı başarmıştır. Tayyip Yılmaz, Edirne görünümleri, manzaraları denince ilk akla gelen ressamlarındandır. Çağın ruhunu yakalamış, tarih ve doğayla bütünleşmiş; kent ve doğa sevgisini katarak resmettiği Edirne konularında, ressamın ruhundaki sevgiyi görmeniz mümkün. Kendisine, sanat ile iç içe sağlıklı, mutlu ve uzun ömürler dilerim.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Ressam Tayip Yılmaz’ın Edirne’nin yaşayan bir efsanesi ve kentin önemli kültür ve sanat insanlarından biri olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, sanatçının resim ve fotoğraflarıyla Edirne’yi yaşatan, eşsiz eserleriyle Edirne’nin kültür ve tarihine damga vurmayı başaran müstesna bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Kişisel birikim ve sanatını kentin olduğu kadar pek çok sanatçının da hizmetine sunmasıyla bilinen usta Ressam Tayyip Yılmaz’ı en derin saygı, muhabbet ve sevgiyle selamladığını belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Tüm kültür ve sanat dostlarını, sanatı ve onurlu duruşuyla kendisinden sonra gelecek tüm sanatçılara örnek olacak usta bir ismin adını taşıyan sergide görmekten ve Trakya Üniversitesi olarak böylesine önemli bir sergiye ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Üniversite-kent etkileşiminin önemli dayanaklarından biri olan, toplumun sosyal ve kültürel mirasına sahip çıkma, yaşayan değerlerimizi koruma ve yüceltme anlayışının, Edirne’nin çok önemli sanat değerlerinden biri olan Tayyip Yılmaz ile Güzel Sanatlar Fakültemizin bünyesinde devam ettiğini görmek bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Bu vesileyle, Güzel Sanatlar Fakültemizin gelişmesi, zenginleşmesi ve daha ileriye taşınması için canla başla çalışan, Dekanımız Prof. Melihat Tüzün başta olmak üzere fakültemizin tüm değerli akademisyen sanatçılarına gönülden teşekkür ediyor, serginin Edirnemiz ve Üniversitemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Usta sanatçımız Ressam Tayip Yılmaz’a da sağlıklı uzun ömürler ve nice güzel eserler diliyorum. Müze konusunda da elimizden geleni yapacağımızı ifade etmek istiyorum.” dedi.

Edirne'nin kendisi için vazgeçilmez bir şehir, 89’uncu yaşında bu şekilde hatırlanmanın ise paha biçilemez bir duygu olduğunu ifade eden Ressam Tayyip Yılmaz, “90'ıncı yaş günlerimdeyim. Bu günlere ne mutlu… Bu güzellik, tarif edilebilecek gibi değil. Buraları çok iyi tanıyorum. Edirne'ye ilk 1958'de geldiğimde İstasyon binasıydı. Buradan ata bindim ve giderken Meriç Köprüsü'nün üzerinde at arabasında ayağa kalkıp, 'işte aradığım şehir burası' dedim. O yıllardan bu yana gezmediğim sokağı, çekmediğim manzarası kalmamış gibidir. Bu resimler, 160 çerçeveli resim arasından seçilerek gelmiştir. Çok mutluyum, Edirne’yi çok seviyorum.” ifadelerini kullandı. Tek arzusunun evinin ileride müze haline getirilerek eserlerinin yaşatılması olduğunu sözlerine ekleyen Tayyip Yılmaz, “Bütün bunların arkasında eşim vardır. Bana her konuda yardımcı olmuştur. Çok minnettarım. Bunun bir müzeye çevrilmesini istiyorum. Yoksa binlerce fotoğraf ve resim heba olacaktır. Beni çok mutlu ettiniz. Resimlerim, kırsal resimlerdir. Tek ve çift insanlar göreceksiniz. Doğa içindeki insanın büyüklüğü, küçüklüğü orada çizilir. Çift görürseniz eşim ve benimdir." diye konuştu.

Usta Ressam Tayyip Yılmaz’ın konuşmasının ardından törende, oğulları Ahmet Yılmaz ve Alper Yılmaz da birer konuşma yaptı. Usta sanatçının, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı’nda Öğretim Üyesi olan oğlu Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, konuşmasında sanatçıların hayattayken kıymetinin bilinmesinin önemli olduğunu söyleyerek, “Bir sanatçının, hayattayken kıymetinin bilinmesi kadar kadirşinaslık örneği yoktur. Trakya Üniversitesi emeklisi ve Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi olarak görev yapan babam, bundan dolayı ayrı bir heyecan duyuyor. Bizim de gönlümüz, çok azını gördüğünüz bu birikimin daha kalıcı, daha bilimsel olarak saklanmasıdır. Umarım biz de bunu görürüz. Ben bu vesileyle, böylesi bir organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olmak üzere, Güzel Sanatlar Fakültemizin değerli Dekanı Prof. Melihat Tüzün’e ve saygıdeğer akademisyen sanatçılarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Sanatçının İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı olan oğlu Prof. Dr. Alper Yılmaz ise, babası Tayyip Yılmaz’ın 1930 yılında, köyde başlayan bir yaşamı olduğuna dikkat çekerek, “Köyde başlamış bir yaşam, Köy Enstitüsü becerisiyle köydeki en zeki çocukların toplanıp becerileri yönünde yetiştirilmesi sonucu olarak resme kabiliyeti keşfedilmiş ve bu kabiliyet geliştirilerek mükemmel bir ressama dönüştürülmüş bir kişiden bahsediyoruz. Bu birikim daha sonra Edirne’de, bütün Edirne’yi derinlemesine inceleyip neredeyse tek başına bir enstitü gibi çalışıp, Edirne’yi fotoğraflaması ve her köşesini resimlemesi ile devam eden bir yaşam. Biz de ne şanslı çocuklarız ki bu enstitüde yetişme, orada edindiğimiz birikimi hayatımıza aktarma fırsatı bulduk. Bu birikim şu anda çok daha iyi değerlenmeyi hak ediyor. Bunun bir Tayyip Yılmaz Müzesi’ne dönüşmesi, aile olarak bizlerin beklentisidir. Böyle ortamlarda buluşmak çok mutluluk verici.” şeklinde konuştu.

Sergi ve Sanatçı Hakkında…

Sanatçının resim ve fotoğraf alanındaki seçkilerinden oluşan 70’e yakın eserinin yer aldığı sergide, tarihi ve kültürel varlıkların birikimi ile Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen kentleri arasında yer alan Edirne’ye odaklandığı görülüyor. Osmanlı ve kent mimarisini doruk noktasına taşıyan, birbirinden farklı yapılar tarihi dönemlere ışık tutarken, Edirne’nin birçok kültüre ev sahipliği yaptığını gözler önüne seren keyifli bir yolculukla izleyiciyi baş başa bırakıyor. Edirne’ye olan sevgisini, bağlılığını renkler ve desenlerle gösteren sanatçının eserlerinde başta mavi olmak üzere soğuk renkler, mavinin sıcak gri tonları ve yeşilin tonları hâkim görünüyor. Resimlerinin çoğunu, kadim medeniyetimizin kalbinin attığı Edirne’nin anıtsal yapıları ile birlikte sosyal yaşamı konu alan yapıtlar oluşturuyor. Edirne’nin sayısız tarihi eserini resimleyerek ve fotoğraflayarak ölümsüzleştiren sanatçı, üretme azmi ve çabasıyla geçmişi geleceğe taşımada genç sanatçılara rehberlik etmeye de devam ediyor.

Edirne'de kültür ve sanata ilişkin pek çok oluşuma öncülük eden, üretme azmi ve çabasından hiçbir zaman vazgeçmeyen Tayyip Yılmaz, kentin her noktasına bir renk, bir doku ve ruh bırakan Edirne aşığı sanatçı olarak hafızalara kazınmayı başarmıştır. Fotoğraf sanatına da ayrı bir pencere açan sanatçı, derlemelerinden oluşan kitabı ve çektiği fotoğraflardan oluşan sergileriyle bugüne kadar tarihi yağlı güreşler Kırkpınar’a da benzersiz katkılarda bulunmuştur. Kişisel verimlerini sanatın hizmetine sunması ve pek çok sanatçıya ilham olması ile örnek bir sanatçı hüviyetini taşıyan Tayyip Yılmaz, Edirne Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Edirne Mimarlık ve Mühendislik Akademisi, Trakya Üniversitesi Mimarlık ve Eğitim Fakülteleri’ne yaptığı katkılarla da hatırlanmaktadır..


Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Ali KÜÇÜKOĞLU
Bu içerik 16.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 939 kez okundu.