DÜNYANIN SAYILI HOCALARINDAN, TÜRKİYE VE ÜNİVERSİTEMİZİN DOSTU PROF. DR. MİRKO TOS VEFAT ETTİ

Rektör yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun’un da hocalarından olan, Edirne ve üniversitemizi üç kez ziyaret eden, yayınladığı onlarca kitap ve 700’e yakın makale ile Medline veritabanına göre aktif çalıştığı 2001 yılında Kulak Burun Boğaz (KBB) alanında dünyanın en üretken bilim insanı olan Prof. Dr. Mirko Tos, 87 yaşında, Danimarka’da vefat etti. Cenazesine, Ülkemiz adına Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun katıldı.
 
Prof. Dr. Mirko Tos, Sloven asıllı Danimarkalıdır. Yazdığı birçok ana kaynak kitapların yanı sıra kulak hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan çeşitli cerrahi teknikleri, sınıflaması ve teorisi vardır. Kıkırdak timpanoplasti hakkındaki sınıflandırması, ilk kez 2007 yılında Tıp Fakültemizin dergisinde davetli derleme yazısı olarak yayınlanmıştır. Ayrıca kendisi Tıp Fakültemizin dergisinde danışma kurulu üyeliği de yapmıştır. SCIE’ye kabul sürecinde dergi içinde yazı yazan ve yayın kurullarında görev yapan kişilerin makale ile atıf sayılarının da dikkate alındığı düşünüldüğünde  Üniversitemize hiç şüphesiz önemli bir katkısı olmuştur.
 
Dünyanın dört bir yanından davet alan Prof. Tos, Ülkemize ve Edirne’ye özel bir ilgi göstermiştir. Birçok Türk akademisyen yanında eğitim almış, kendisiyle birlikte projeler gerçekleştirmiştir. Üniversitemiz Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı tarafından 2001 yılında  onuruna düzenlenen sempozyumda, Üniversitemiz ile Türk ve Balkan KBB ve BBC Dernekleri tarafından 2006 yılında düzenlenen V. Balkan KBB ve BBC Kongresinde ve 2010 yılında da Üniversitemiz ile Trakya KBB ve BBC Derneği tarafından düzenlenen toplantıda Edirne’ye gelerek konferanslar vermiştir.
 
Prof. Mirko Tos ve çalışma arkadaşlarının eserleri sayesinde Danimarka, Prof. Tos’un aktif çalıştığı yıllarda nüfusa oranlama yapıldığında KBB alanındaki yayın bakımından dünya birincisi ülke olmuştur.
 
Prof. Tos, birçok uluslararası önemli kuruluşların yanı sıra Balkan ve Trakya KBB ve BBC Derneklerinin Onursal Üyesi idi. Trakya Üniversitesi olarak kendisini saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz.
Bu içerik 05.02.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1777 kez okundu.