BOSNA-HERSEK İSTANBUL BAŞKONSOLOSU ÜNİVERSİTEMİZİ ZİYARET ETTİ

Bosna-Hersek İstanbul Başkonsolosu Began Muhic, 14 Mayıs’ta, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoglu’nu makamında ziyaret etti. Ziyarette, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Trakya Üniversitesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlker Alp, Öğretim Üyesi Seda Taş ve Öğretim Görevlisi Enes Turbic yer aldı. İki ülke arasındaki özellikle ekonomi ve eğitim alanlarında atılan adımlar ve projelerden duydukları memnuniyeti dile getiren Began Muhic, Bosna-Hersek’te 150 okulda Türkçe eğitim verildiğini, Türkiye’de de aynı şekilde Boşnak Dili eğitiminin verildiğini ifade etti. Bu gelişmelerin çok önemli olduğunu, burada bulunmaktan ve tanışmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Huhic, her türlü ortak çalışmada yer almak istediklerini söyledi.

Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise “Trakya Üniversitesi olarak biz Balkanlara en çok önem veren üniversiteyiz, Edirne bir Balkan şehri olmasından dolayı güçlü tarihi bağlara sahip. Boşnaklar ve Türkler birbirine çok yakın, biz hem kardeşiz hem akrabayız, sizi kendimizden ayrı görmüyoruz, bu sebeple Boşnak Dili ve Edebiyatı Bölümü bizim görevimiz, MEB onayı ile okullarda seçmeli olarak okutulmaya başlayan Arnavutça ve Boşnakca dilleri müfredatını üniversitemiz hazırladı. Nisan ayında bir Boşnak Gecesi düzenledik, gecede Bosnalı lider Aliya İzzetbegovic’in hayatı anlatıldı, Muammer Ketencoğlu ile Balkan Trio, Sevdalinka dinletileri gerçekleştirildi. Dış İlişkiler bizim için önemli, 2.650 uluslararası öğrencimizin 2.300’ü Balkanlar’dan. Balkan öğrencilerinin Türkiye’de en çok tercih ettiği üniversite Trakya Üniversitesi. Aynı zamanda Balkan Üniversiteleri Birligi (BUA)’nin kurucusu ve kalıcı genel sekreteriyiz. Farklı fakültelerden öğretim üyelerimizle Balkanlar’a sık sık ziyaretlerde bulunarak, bire bir temaslarla rektörlerle tanışıp anlaşmalar yapıyoruz. Öğrencileri burada en iyi şekilde ağırlıyoruz. Uluslararası öğrenci sayısımızı 10.000’e çıkarmak istiyoruz, ‘Bir Ögrenci de Sen Okut’ kampanyamızla, hayırseverlerden aldığımız bursları ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırıyoruz. Hükümetimiz de bu konuya önem veriyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle İstanbul’da düzenlenen UDEF 11. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları Final Programı’na katıldık. ‘Biz bir milletiz, kardeşiz, öyleyse gereğini yapacağız.’ sloganıyla Cumhurbaşkanımız, kendi imkanlarıyla ülkemize gelen öğrencilerin ikamet sorunu olmayacağı, sağlık sigortalarında ve çalışma izinlerinde kolaylık sağlanacağı müjdelerini verdi. Dünya zor bir dönemden geçiyor, Batı ülkeleri bölüp parçalayarak acılar üzerine medeniyet kuruyor, biz ise Atalarımızdan gördüğümüz üzere insana hizmetin Hakk’a hizmet olduğunu biliyor her dinden milletten insanın bir arada yaşayabilmesi için çalışıyoruz, inşallah bu konuda başarılı oluruz.” dedi.

Began Muhic, uluslarası öğrenci sayımızın yüksek olmasının çok büyük bir ayrıcalık olduğunu söyleyerek, Bosna-Hersekli öğrenciler için ayrılan kontenjanlar ve yurt imkanları hakkında bilgi almak istedi. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu bununla ilgili olarak “Not ortalamasına göre öğrenci alıyoruz, bu yıl dört kez ilan verdik, şu an mevcut olan özel yurtların yanı sıra 2 yıla kadar 4.000 kişilik devlet yurdu tamamlanmış olacak. Bosna-Hersekli öğrencilerin şansı yüksek, harçlarımız düşük, bu sene Bosnalı şehit çocuğu öğrencilere ek kontenjan sağlayacağız. Edirne güvenli bir şehir, ulaşım kolay, her yere yakın, tanıtım konusunda desteğiniz olursa daha iyi sonuçlar alabiliriz.” dedi.

Began Muhic, Ankara’dan elçilik desteği de alarak, liseden sonra Bosnalı öğrencileri üniversite seçimi konusunda bilgilendirmek için birlikte çalışabileceklerini söyledi. Özellikle tıp ve mühendislik dallarında öğrenci göndermek istediklerini ekledi. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tıp Fakültesi Hastanesi’nde uluslararası hizmet verildiğine dikkat çekerek “216 hocamızın 116’sı profesör, Türkiye’de bulunan 4 radyoterapi cihazından biri bizde. Onkoloji bölümünde güçlüyüz, tüm cerrahi bölümlerimiz mevcut, maliyetlerimiz avantajlı, elimizde ne imkan varsa paylaşmaya hazırız.” dedi ve Bosnalı öğrencileri üniversitelerine beklediklerini ekledi.

Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, uzun süredir Balkan ülkeleriyle yakın temaslarda olduklarını söyleyerek, üniversite rektörleriyle tanıştıklarını, ikili işbirliği anlaşmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Began Muhic, “Bosna Hersek’in tüm dünyada toplam 6 başkonsolosluğu var, bunlardan birisi de Türkiye’de, burada olmaktan mutluyum, bizim tarihsel kardeşliğimiz var, kendimizi yabancı hissetmiyoruz.” diyerek ziyaretten çok memnun kaldıklarını ifade etti. Karşılıklı hediye takdiminden sonra sonra Began Muhic, Rektörümüzü İstanbul’a da beklediklerini ifade ederek teşekkürlerini iletti.
Bu içerik 22.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 695 kez okundu.