ARAŞTIRMACI-YAZAR ATİLLA GÜLER’DEN ÜNİVERSİTEMİZDE BALKAN SAVAŞLARI KONULU KONFERANS

Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve sunumunu Araştırmacı-Yazar Atilla Güler’in yaptığı “Balkan Savaşları ve Günümüze Yansımaları” adlı konferans 13 Aralık 2017 tarihinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Edirne Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay, çok sayıda rütbeli askeri personel ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferans açılışında konuşan Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay, “Balkan Savaşları’nın pek çok açıdan değerlendirilerek tarihimizde sahip olduğu önemin doğru bir şekilde anlaşılması gerekir. Balkan Savaşları, tarihimizde bir dönüm noktası teşkil eder ve millet olarak bu savaşların tarihe yansımalarından çıkarmamız gereken dersler vardır. Bu doğrultuda konferansın faydalı geçmesini temenni ederim.” dedi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, “Üniversitemizin Balkanlar’a karşı özel bir ilgisi vardır. Ülkemiz üniversiteleri arasında Balkan coğrafyasından öğrencilere kapılarını en çok açan Üniversite olmanın gururunu yaşıyoruz. Her hafta değişen sayıda Balkanlar ile ilgili toplantı veya etkinlikler gerçekleştirme gayreti içerisindeyiz. Bu konuya önem arz ediyoruz. Bu meyanda “Balkan Savaşları ve Günümüze Yansımaları” adlı konferansı değerli buluyoruz. Tarihimizi ve geçmişimizi bilmeden geleceğe emin adımlar ile ilerleyemeyiz. Konunun hassasiyetinin farkında ve bilincinde olarak Balkan Savaşları konusuna ilişkin değerli bir Araştırmacı-Yazar olan Atilla Güler’i konferansımıza davet ettik. Davetimize olumlu cevap verdiği için kendisine Üniversitemiz adına teşekkür ederim.” dedi.

Türk tarihinde önemli dönüm noktası olan Balkan Savaşları hakkında yaptığı araştırmalar neticesinde yazdığı “Balkanlara Hüzünlü Veda” adlı kitabı da bulunan Araştırmacı-Yazar Atilla Güler “Trakya Üniversitesinde Mart 2017 yılında okuyucumuzla buluşan kitabımda yer alan konuları içeren bir konferans veriyor olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum. Diğer birimlerin de yapmış olduğu talepler doğrultusunda Trakya Üniversitesinde bu hususta konferans düzenlemeyi sürdüreceğiz.” dedi.

Konferansta“ Balkan Savaşları ve Günümüze Yansımaları” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Araştırmacı-Yazar Atilla Güler, “Dünyanın üç önemli çatışma alanlarından biri olarak kabul edilen Balkanlar, yaklaşık 600 yıl Türklerin egemenliği altında birbirinden farklı dil, din ve etnik kimlik taşıyan toplulukların huzur ve güven ortamında birlik içerisinde yaşamalarına imkan sağlamıştır. Ancak çıkarları doğrultusunda bölgeye egemen olmak isteyen dış unsurların kışkırtmaları ve izledikleri politikalar neticesinde doğan huzursuzluk ortamı Dünya Savaşı’na uzanan bir tabloyu beraberinde getirmiştir. Bu noktada Avrupalı devletler için Balkanlar’ın önemi ve rolü iyi anlaşılmalı, bugün yaşanılan bazı sıkıntıların temelinde tarihte yaşanan bu tür savaşların olduğu görülmeli ve savaşlardan çıkarılan dersler ışığında günümüzde doğru politikalar üretilmelidir.” dedi.

Konferans sonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun tarafından Araştırmacı-Yazar Atilla Güler’e günün anısına hediye takdim edildi.

Konferans salonu çıkışında Araştırmacı-Yazar Atilla Güler, “Balkanlara Hüzünlü Veda” adlı kitabını okuyucularına imzaladı.

Bu içerik 13 Aralık 2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 547 kez okundu.