ÜNİVERSİTEMİZİN MÜZELERİ DİKKAT ÇEKTİ

Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı davetli konuşmacı olarak katıldığı Boğaziçi Üniversitesi Büyük Toplantı Salonu’nda (Saatli Bina BTS/Güney Kampüsü) düzenlenen “Müzelerde/Kültürel Çalışmalarda Yeni Trendler: Hikaye Anlatımı” isimli konferansta “Trakya Üniversitesi Müzelerinin Hikayeleri” konulu sunumuyla katıldı.

Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı, bünyesindeki Kültür Bakanlığı onaylı üç müzesiyle bölgenin kültür lokomotifi olan Trakya Üniversitesinin kültürel alanda bölgeye kazandırdıkları ve müzelerin kuruluş hikayelerini, müzelerdeki yaşanmış olayları anlattı.

Özellikle Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesindeki Ahmet Kutsi Tecer’in 1957 yılında yazdığı “Ağaçla Sarmaşık” isimli şiiri ve bu şiirin hikayesi konferansın en çok ilgi çeken konusu oldu.

AĞAÇLA SARMAŞIK

Burada, bu eski Darüşşifa’da

Birbirine âşık iki genç varmış.

Kızın bulunduğu yer loş bir oda,

Oğlanın kaldığı yer daha darmış.

Her sabah avluda buluşurlarmış,

Doluncaya kadar bir kum saati,

Kızın etrafını periler sarmış,

Oğlanın altında bir sihir atı.

Nihayet bir zaman gelmiş, sıhhati

Düzelmiş bu iki sevdalı gencin

Bir anda kaybolmuş hayatın tadı,

Meğer saadetmiş bu onlar için.

Son defa yan yana gelmiş ikisi,

And içmiş bir daha ayrılmamaya;

Kandırıp bu iki âşık herkesi,

Yeniden girmişler Darüşşifa’ya

En sonda acımış onlara Hızır,

Yaptığı bir iksir varmış kendinin,

Uyuduğu zaman Başhekim, Nazır

İlacına katmış her ikisinin.

İçince iksirden bu iki âşık,

Dünyası değişmiş her iki canın,

Kız bir ağaç olmuş, oğlan sarmaşık,

Issız bahçesinde Darüşşifa’nın.