ÜNİVERSİTEMİZ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ MUTFAK PERSONELİ AŞÇILIK EĞİTİMİ PROJESİNİN KAPANIŞ TOPLANTISI

Trakya Kalkınma Ajansının Desteği ile gerçekleştirilen Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Mutfak Personeli Aşçılık Eğitimi Projesinin Kapanış Toplantısı 23 Kasım 2017 tarihinde Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleşti. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cem Uzun, Prof. Dr. Mümin Şahin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Başhekim Prof. Dr. Abdullah Taş, Hastane Müdürü Nevzat Üstün, akademisyenler, eğitim alan hastane mutfak personeli ve basın mensupları katıldı.

Proje Sorumlusu Yüksek Gıda Mühendisi Tuğba Şayin Sert, proje hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında “Toplu beslenme hizmetlerinin gerçekleştirildiği alanlardan bir tanesi de hastanelerdir. Hastanelerde genelde hastaların diyet programlarına uygun olarak beslenmesi planlandığından gerek hammadde kısıtlılığı gerek pişirme tekniklerindeki kısıtlılıklar nedeniyle hemen hemen her durumda hastalar hasta yemeklerinden memnuniyetsizdirler. Yaptığımız anket çalışmaları sonuçları doğrultusunda bizde de hemen hemen benzer bir durum ile karşılaştık. Bunun sonucunda hastane personelimiz talepleri doğrultusunda bir eğitim gerçekleştirmeye karar verdik. Projeyi hazırlayıp Trakya Kalkınma Ajansına sunduk. Ajansın onayı ve konuyu ele almasıyla projemiz başlamış oldu. Proje faaliyetleri toplamda 20 iş günü sürdü. Günde 7’şer saatten 28 mutfak personeli eğitim aldı ve toplamda proje faaliyetleri boyunca 140 saat eğitim alınmış oldu. Eğitimler uygulamalı ve teorik olarak alındı. Projemizin amacı hastaların beslenme programlarına uygun olarak pişirme tekniklerinin revize edilmesi, uygun pişirme teknikleri hazırlanıp yemek kalitesinin ve lezzetinin artırılması ve buna bağlı olarak beslenme odaklı memnuniyetin artırılması yönündedir. Projenin devamında sonuç olarak 6500 tabldot üretim yapan hastane mutfağımızda beslenme hizmetlerinde memnuniyet seviyesi %50’den %80’e çıkarıldı. Yaklaşık 2500 hastane çalışanının memnuniyeti yüzde 60’dan %90 oranına yükseldiğini görüyoruz. Projenin sonucu olarak memnuniyet artışının dışında hastane mutfak personelinin mesleki yeterliliklerinin artırılarak aynı zamanda yeni bir vizyon oluşturuldu. Projenin bir diğer önemi de diğer hastane mutfaklarına, kamu hastanelerine bu projenin liderlik edeceğini düşünüyoruz. Proje faaliyetleri boyunca bizden desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, Başhekimimiz Prof. Dr. Abdullah Taş ve hastane müdürümüze ve tüm çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ederim.

Projede eğitimci olarak yer alan Şef Aşçı Emrullah Gümüştaş, İtalya’da mühendislik eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye döndüğünü, gurme ve gastronom olmaya karar verdiğini belirterek “Türk mutfağını araştırmaya başladım. En sonunda anladım ki en büyük mutfak benim ellerimin altında.”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kalkınma Ajansı olarak Trakya bölgesine hem maddi hem manevi destek vererek bölgemizin kalkınmasına destek olmak, aynı zamanda beşeri sermayenin gelişmesi için üniversitelerimizin valiliklerimizin, kaymakamlıklarımızın ve diğer kamu kurumlarının, özel sektörün kendi kurumsal kapasitesini geliştirmesi için eğitim yoluyla ve yenilikçi anlayışların bölgemize gelmesi noktasında teknik destek modülümüz kapsamında kurumlarımızın ihtiyaçları olan bu eğitimlere destek veriyoruz. Bu proje de bunun en somut örneği.” dedi.

Hastane Başhekimi Abdullah Taş, “Üniversite hastanemizde kaliteyi artırmak adına yaptığımız çalışmalardan bir tanesi de mutfağımızdaki kaliteyi artırmak. Hastaya sunulan sağlık hizmetinin kalitesini artırmak, İSO belgelerini artırmak için çalışmalarımızı sürdürürken mutfağımızdaki kaliteyi artırmak için de bir proje hazırladık. Trakya Kalkınma Ajansının desteklediği bu proje ile birlikte mutfağımızda daha kaliteli ve memnun edici faaliyetleri geliştirmek için çabaladık. Geriye dönüşlere baktığımızda öğretim üyelerimizin, hastane personelimizin ve hastalarımızın geri dönüşleri bu çabamızı doğrular nitelikte. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bugün bizi memnun eden bir toplantıda bir aradayız. Hastanede çalışan ve hasta memnuniyetini etkileyen en önemli faktörlerden biri de yemek kalitesidir. Trakya Kalkınma Ajansının destekleri ile gerçekleştirilen bu proje ile mutfak personelimize yemek eğitimi verildi. Projede çalışanlarımıza 20 gün boyunca ciddi bir eğitim verildi. Bu süreçte benim gözlemim hastanenin tümünde ciddi bir heyecan oldu. Personelimiz ve hasta yakınları hangi yemeğin nasıl sunulacağını merakla bekler hale geldi.  Hastanemizdeki yemek hizmetinde %60’tan 90’a çıkan memnuniyet artışı son derece sevindirici. Trakya Kalkınma Ajansı Üniversitemizin her pozitif projesine destek oluyor. Desteklerinden ötürü çok teşekkür ederiz. Bu destek de günde 6500 tabldot yemek çıkartan bir kurumu zenginleştirmiş oldu. Bu işin organizasyonunu yapan değerli çalışanlarımıza başta Şef Aşçı Emrullah Gümüştaş olmak üzere eğitici ekibe, hastane çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından eğitimi gerçekleşen personele belgeleri takdim edildi.

Bu içerik 24.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1425 kez okundu.