TIP FAKÜLTEMİZDE AKALAZYA HASTALIĞI İÇİN BAŞARILI OPERASYON

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı tarafından Türkiye'de sayılı merkezlerde uygulanan, Trakya bölgesinde ise ilk kez “Akalazya" hastalığı için kapalı yöntemle göğüs kafesini açmadan 3 adet küçük kesiden (3cm, 2cm ve 5 mm) “VATS Heller Miyotomi” ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesine 21 yaşında, katı ve özellikle sıvı gıdaları yutmada zorluk ile gelen, balonla genişletme girişiminden fayda görmeyen “Akalazya”lı bir hastanın daralan yemek borusu segmentindeki kas dokularını keserek yemek borusu genişletildi. Ameliyat sonrası çekilen ilaçlı akciğer grafisinde daralan kısmın açıldığı, hastanın rahatlıkla sıvı ve katı gıdaları yuttuğu, ameliyatın başarıya ulaştığı görüldü.

Akalazya hastalığı; yemek borusunda nadir görülen bir hareket bozukluğudur. Önceleri sıvı, sonrasında sıvı ve katı gıdaları yutmakta güçlük ile kendini belli eder. İlerleyen dönemlerde hasta kilo kaybeder. Yutma güçlüğü diğer birçok yemek borusu hastalığı ile karıştırılabilir. Bu nedenle doğru tanıyı koymak önemlidir. Cerrahi öncesi bazı tedavi yöntemleri (balon dilatasyon, botulinyum toksin enjeksiyonu)  denense de başarı oranı %20-50 arasında olup kalıcı değildir. Asıl tedavi cerrahi olarak uygulanan “Heller miyotomi”  işlemidir. Eskiden açık cerrahi ile yapılan bu işlemler, son yıllarda kapalı yöntem diye adlandırılan “Torakoskopik (göğüs kafesinden) ya da laporoskopik (batından) olarak yapılmakta olup işlemin başarı şansı %90’ın üzerindedir. Operasyonda yemek borusu alt ucunu kaplayan kas dokularının tümü (myotomi) küçük bir bölümde kesilerek ayrılır ve mide girişindeki kapak ortadan kaldırılır.

YENİ ÜNİVERSİTEMİZDE "END NOTE" EĞİTİMİ VERİLDİ

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 12 Aralık 2017 tarihinde Üniversitemiz Merkez Kütüphane Konferans Salonu’nda bilimsel bilgileri toplama, saklama, paylaşma ile tez/makale yazma, atıf yapma, referans listeleri oluşturma gibi birçok özelliğiyle bilimsel araştırma sürecine yardımcı olan "EndNote" veri tabanı eğitim semineri gerçekleştirildi. Etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler katıldı.Trak..

YENİ ÖĞRENCİMİZDEN TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU

Türkiye Büyükler Judo Şampiyonası 07-08 Aralık 2017 tarihleri arasında Antalya’da yapıldı. 57 ilden 548 sporcu katıldığı şampiyonada Üniversitemiz Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı 2. sınıf öğrencisi Çiğdem Bora 78 kg. Türkiye Şampiyonu oldu.

YENİ TOPLU SES EĞİTİMİNDE TEMEL YAKLAŞIMLAR SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eğitim Fakültemiz Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı seminer çalışmaları kapsamında 30 Kasım 2017 tarihinde Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Halvaşi tarafından Toplu Ses Eğitiminde Temel Yaklaşımlar Semineri gerçekleştirildi. Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim elemanları ve &ou..

YENİ “MİCROSOFT EĞİTİM ÇÖZÜMLERİ VİZYONU” PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi bünyesinde kurulan Eğitim ve Teknoloji Topluluğu tarafından organize edilen “Microsoft Eğitim Çözümleri Vizyonu” paneli 12 Aralık 2017 tarihinde Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele, Eğitim ve Teknoloji Topluluğu Danışmanı Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Araştırma Görevli..