“İBRAİL KALESİ’NİN MODERNİZASYONU: OSMANLI ARŞİV BELGELERİNE GÖRE (1736-1819)” ADLI KİTAP YAYIMLANDI

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı’nda Yrd. Doç. Dr. Cengiz Fedakâr danışmanlığında Hakan Engin tarafından  “1787-1792 Osmanlı, Rus ve Avusturya Savaşları Sırasında İbrail Kalesi” adlı Yüksek Lisans Tez çalışmasını 2013 yılında tamamladı.

İlgili Tez çalışması devam ederken öğrencimiz Hakan Engin Romanyalı Tarihçi bilim adamlarının davetleri neticesinde defalarca bu ülkeye giderek bilimsel faaliyetlerde bulundu. Orada yaptığı sunumlarda biri de Prof. Dr. Mihai Maxim’in Romence önsözüyle birlikte “ İbrail Kalesi’nin Modernizasyonu: Osmanlı Arşiv Belgelerine Göre (1736-1819)” adı altında kitap olarak yayımlanmıştır.

Giriş ve önsözle birlikte üç bölümden oluşan çalışmanın girişinde, Osmanlı Kalelerinin idaresi ve askeri tertibatı, 1. bölümde, Osmanlı Romanyası ve İbrail’in 1538 yılında Osmanlı toprağı haline gelmesinden 1787 seferine kadar ki tarihi, şehrin geçirdiği değişim, var olan literatüre Osmanlı Kronikleri ve Arşiv vesikaları ile desteklenerek anlatılmıştır. 2. Bölüm sefer esnasında bir Osmanlı kalesinin iaşe, organizasyon, mühimmat, asker vs. durumları çoğunlukla arşiv vesikalarından desteklenen bilgilerle değerlendirilmiştir. 3. Bölümde yine arşivden tespit edilen plan ve krokilerle kalenin fiziki durumu hakkında ölçümleri keşif ve tamirat defterleri ile birlikte hesaplanarak 1787-1819 yılına kadar ki değişimi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Bu içerik 06.08.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 2271 kez okundu.