“DİPLOMAT BÜYÜKELÇİ NASIL OLUNUR?” SÖYLEŞİŞİ

Üniversitemiz Rumeli Gençlik Topluluğu tarafından düzenlenen, Büyükelçi Murat Ahmet Yörük’ün konuşmacı olarak katıldığı “Diplomat Büyükelçi Nasıl Olunur?” söyleşisi 13 Nisan 2017 tarihinde Devlet Konservatuvarı Sanat Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi. Söyleşiye Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Edirne’de göreve başladığı tarihten itibaren Üniversitemiz ile hep iç içe olduğunu ve burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasının ardından T.C.  Dışişleri Bakanlığını anlatan tanıtım filmi izlendi. Büyükelçi Yörük Söyleşide “Her meslekte olduğu gibi bir kariyer hedefimiz varsa ve bu hedeflerden biri diplomatlıksa kararlı olmalısınız. Diplomasi mesleği son derece özveri isteyen bir meslek. Diplomasi dışardan bakıldığında çok parlak ve ışıltılı gözükebilir. Diplomasinin genel algısı budur. Ancak şunu unutmayın, sürekli ülkenizden ailenizden, sevdiklerinizden uzak bir yerlerde, ülkenizin çıkarlarını korumak, ülkenizin medeniyetini, ülkenizin kültürünü, ülkenizin tarihini başka ülkelerin insanlarına aktarabilmek amacıyla vatanınızdan binlerce km. uzakta görev yapmak durumundasınız. Bu nedenle bu meslek özveri, sevgi ve kararlılıkla yapılabilecek bir meslektir. İyi bir diplomat olmanın ilk kuralı önce kendi dilinizi, edebiyatınızı çok iyi bilmek, özümsemek durumundasınız. Buna ilaveten ikinci bir yabancı dili, mümkünse üçüncü bir yabancı dili en az kendi ana diliniz kadar iyi konuşuyor, iyi okuyor, iyi anlıyor olmanız gerekir. Üniversite yıllarda kendinizi öncelikle hazırlamanız gereken mutlaka kendinizi bir yabancı dil konusunda belirli bir seviyeye taşımanızdır. Bu yabancı dil Almanca, İngilizce, Rusça, İspanyolca, Çince olabilir. Hangi dil olduğu önemli değil. Bunu sadece diplomasi için düşünmeyin özel sektör için de geçerli bu. Günümüzde dil öğrenmek için imkanlar çok fazla. İstediğimiz şeye ulaşmak bir tuş uzağımızda. Sizlere tavsiyem günlük yaşantınızda sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi azaltıp yarım saat, bir saat kadar süreyi yabancı bir kaynaktan makale okumaya ayırarak dünyada neler oluyor anlamaya çalışın. Diplomat olmak için bilgi birikiminizi ve bilgi yelpazenizi geliştirmeniz çok önemli. Bu nedenle sadece okulda öğrendiğinize bağlı kalmayıp başka konularda da kendinizi geliştirmelisiniz.” dedi. Dışişleri Bakanlığının kapısının gerekli şartları yerine getiren herkese açık olduğunu belirten Büyükelçi Yörük mesleğinin vatan sevgisiyle, dürüstlükle çalışılarak sevgi ile yapılacak bir meslek olduğunu vurguladı.

Söyleşinin ardından gerçekleştirilen soru-cevap kısmı sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Büyükelçi Murat Ahmet Yörük’e günün anısına bir hediye verdi.
Bu içerik 14 Nisan 2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 138 kez okundu.