BALKAN ARBORETUMU VE EDTU HERBARYUMU UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILDI

Üniversitemiz Balkan Arboretumu ve EDTU Herbaryumu Uygulama ve Araştırma Merkezi, 31 Aralık 2013 tarihinde saat 10.30’da açıldı.

Açılış programına, Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer ZAİM, Merkez Müdürü Prof. Dr. Feruzan DANE, Arboretum heyetinde bulunan Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, İpsala Meslek Yüksekokulu ve Havsa Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ile basın mensupları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Merkez Müdürü Prof. Dr. Feruzan DANE, merkezi tanıtan bir sunum yaptı. “2013 yılına kadar 12.000 m² alanda çalışmalarını sürdürmüş olan Balkan Arboretumu’nda Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK yeniden yapılanma aşamasını başlatmış ve çalışmalara ivme kazandırmıştır. Toplamda şu an arboretum 264.370 m²  alanda hizmet vermekte olup yeri otoban ile Balkan Yerleşkesi arasında kalan Güllapoğlu Deresi’nin çevresindedir.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Feruzan DANE, “Arboretum alanında önce Harita Ekibi çalışmalarını bitirdi. Şu an peyzaj çalışmaları sürmektedir. Herbaryum’da ise 13.288 bitki örneği bulunmaktadır. 20.11.2013 tarihli Yükseköğretim Kurulu Toplantısı’nda incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca kurulmuştur.”dedi.

Bugüne kadar yapılmış olan çalışmaları aktaran Prof. Dr. Feruzan DANE, desteğinden dolayı Rektör Prof. Dr. Yener YÖRÜK’e teşekkürlerini sundu.

Rektör Prof. Dr. Yener YÖRÜK ise, “Herbaryum Biyoloji Bölümü’nün en az 30 yıllık birikimi ile kurulmuştur. Geçmişte ve bugün emeği geçen, katkı sağlayan tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine başladı.

“Herbaryumu önemsiyor ve gelişmesini istiyorum. İki elle değil dört elle çalışarak herbaryumu kamuoyuna tanıtarak daha ileri seviyelere getirmeliyiz. Trakya Üniversitesi’nde büyük bir bitki arşivi ve hayvan var ve bunu gelecek nesillere aktarmalıyız.” diyen Prof. Dr. Yener YÖRÜK, arboretumun çocuklara ve gençlere tabiatı anlatmak, ağaçların, bitkilerin ve çiçeklerin isimlerini öğretmek konusunda önemli bir rol oynayacağını söyleyerek, “Çocuklarımız bilsinler ki sevsinler, sevsinler ki çevreyi ve tabiatı korusunlar.” dedi. “Edirne’de Karaağaç semtini herkes biliyor ama semte adını veren ağacı, Karaağacı o kadar az kişi tanıyor ki” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet AYBEKE ise arboretumda yapılacak olan ağaç temizleme çalışmasını anlatarak şunları söyledi: “Üniversitemiz Arboretum alanında bulunan ağaçlar kavak, dişbudak, söğüt, karaağaç ve akasya türlerine aittir. Ağaçların büyük bir bölümü (%70), Arboretum alanında bulunmakta olup, dere yatağı içindeki kısmı %30 civarındadır. Gerek tarafımızdan gerekse Edirne Orman İşletme Müdürlüğü uzman ekipleri ile yapılan keşifler sonucunda birçoğunun kuru, hastalıklı ve yıkılma tehlikesi oluşturduğu tespit edilmiştir. İleride Arboretum alanında yapılacak yeni düzenlemelerde, ağaçlandırma ve peyzaj çalışmalarında hastalıkların yayılmasının engellenmesi, çalışanların ve ziyaretçilerin can sağlığı ve sulak alanın daha iyi amenajmanı açısından bu ağaçlardan hastalıklı ve kuru, yıkılmış olanlarının kontrollü olarak kesilmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır. Gerek Arboretum parsellerinde gerekse dere yatağı içindeki yapılacak olan hastalıklı, yıkılmış veya yıkılma tehlikesi olan “odunluk” kalitedeki ağaçların temizlenmesidir. Gerçekleştirilecek olan bu çalışma, ileride yapılacak arboretum çalışmalarına zemin hazırlayacaktır. Yapılacak olan kesim için gerekli yasal izin alınmış olup, kesim işini yürütecek kişi ile yaptığımız görüşmelerde kesimin 6-7 Ocak veya buna yakın tarihlerde başlayacağı bilgisi alınmıştır.”

 

Bu içerik 31.12.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 2320 kez okundu.