DIŞ POLİTİKAMIZDA BALKANLARIN YERİ VE ÖNEMİ PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi ile Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği tarafından düzenlenen “Dış Politikamızda Balkanların Yeri ve Önemi” konulu panel 03 Mart 2015 tarihinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sibel Turan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşmacılar Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, Büyükelçi Babür Hızlan, Büyükelçi Murat Ahmet Yörük Balkanların önemi ve yakın dönemde meydana gelen gelişmeleri anlattı.

Büyükelçi Murat Ahmet Yörük konuşmasına yaptığı destek ve katkılardan ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük’e teşekkür ederek başladı. Büyükelçi Yörük, genel olarak 19. ve 20. yüzyılın panoramasını çizerek Balkanların, Osmanlı’nın son dönemindeki stratejik önemine değindiği konuşmasında yakın tarihimizin bir değerlendirmesini yaptı. Yörük, “Avrupa’nın sosyal devlet anlayışı yeniden çıkış noktası olarak gündeme alındı. Yunanistan’daki çıkış Avrupa baharı yaratır mı? İspanya, Portekiz, Fransa, İtalya, Yunanistan’ı takip eder mi? Bu merakla beklenen bir soru olarak karşımıza çıkıyor.” dedi. Yörük, Yunanistan'ın; Güneydoğu Avrupa, Balkanlar, Akdeniz ve Ortadoğu ekseninde dengeleri etkileyebileceğini aktardı.

Büyükelçi Babür Hızlan konuşmasına Edirne ile olan bağlarını dile getirerek Edirne için “Burgaz ve Sofya’da görev yaptığım dönemde Bulgaristan’ın demokrasiye geçiş yaptığı o zor süreçte daraldığımızda kendimizi attığımız, nefes aldığımız yerdi.” dedi. Balkanlar’da yaşanan gelişmelerin başta Edirne olmak üzere tüm Türkiye’yi etkilediğine değinen Büyükelçi Hızlan, Balkan ülkelerinde yaşanan sıkıntıları ve Türkiye’nin Balkanlarla olan ilişkileri anlattı.

Büyükelçi Gürcan Türkoğlu da Büyükelçi Babür Hızlan gibi Edirne ile olan tarihi bağlarını dile getirdi. Edirne’nin ve Selimiye Camii’nin kendisi için çok önemli olduğunu belirten Büyükelçi Türkoğlu, “Unesco Temsilcisi olarak daimi büyükelçiliği yaptığım dönemde, Selimiye Külliyesi’nin UNESCO Dünya Mirası listesine adaylığı ve bu adaylığın kabul sırasında Türkiye’yi ben temsil ettim. Dolayısıyla Selimiye Külliyesi’nin kabulü sırasında orada bulunma şerefini yaşadım.” dedi. Büyükelçi Türkoğlu Edirne’nin hem soyut kültür mirasına hem de somut kültür mirasına sahip ender şehirlerden biri olduğunu ifade ederek kültürel diyaloğun Balkan barışındaki etkisinden ve ülkeler arasında çıkan siyasi anlaşmazlıklarda Birleşmiş Milletler, kültürel anlaşmazlıklarda da Unesco’nun büyük bir sorumluluk üstlendiğini vurguladı. Büyükelçi Türkoğlu ayrıca Balkan müziklerine ve şarkılarına yoğunlaşan, Trakya Üniversitesi bünyesinde kurulan Balkan Senfoni Orkestrası’nın önemine de değindi.

Panelde soru - cevap kısmından sonra Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük Büyükelçilerimize Üniversite hatırasını takdim etti. Panelin sonunda protokol ve Büyükelçilerimiz, Uluslararası İlişkiler ve Hukuk Topluluğu Öğrencileri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu içerik 03.03.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1315 kez okundu.