YÖK'TE " YÜKSEKÖĞRETİMDEN ENDÜSTRİYE: NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ ÇALIŞTAYI" DÜZENLENDİ

Yükseköğretim Kurulu tarafından meslek yüksekokullarının mevcut durumunun görüşülmesi amacıyla YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla "Yükseköğretimden Endüstriye: Nitelikli İnsan Gücü Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştaya Üniversitemiz adına MEYOK Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda, MEYOK Koordinatör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Barış Özkapı katıldılar.

Meslek Yüksekokulları ile ilgili politikaların geliştirilmesinin amaçlandığı çalıştayda ayrıca dünyada mesleki eğitimde yeni eğilimler, organize sanayi bölgeleri ve meslek yüksekokulları, mesleki yeterlilikler ve sektörün mesleki eğitimden beklentileri gibi konular görüşüldü. 

Çalıştayın açılışında bir konuşma gerçekleştiren YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ülkemizin iktisadi kalkınması ve uluslararası rekabet gücünün artırılması için endüstrinin ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü sadece 4 yıllık lisans programlarının karşılayamayacağını belirtirken MYO mezunlarının bu noktada öneminin ortaya çıktığının altını çizdi. Saraç "2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planında mesleki eğitime ciddi önem atfedilmiştir. 2017 yılında yükseköğretim kurumlarımızda bulunun 868 meslek yüksekokulunda mesleki eğitim alan öğrenci sayımız 2 milyon 566 bindir. Bu rakam yükseköğretimdeki öğrenci sayısının yaklaşık %30'una karşılık gelmektedir.” dedi.

Çalıştay oturumlarının tamamlanması sonrası soru-cevap bölümü gerçekleştirilerek çalıştaya ilişkin bir genel değerlendirme yapıldı.

Genel değerlendirmenin yapılmasının ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve YÖK MYO Komisyonu Yürütücüsü Prof. Dr. Ömer Açıkgöz bir kapanış konuşması gerçekleştirerek çalıştaya ait sonuç bildirgesini katılımcılar ile paylaştı. 

İlk kez Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin de fikirlerinin alındığı çalıştayda MYO'ların mevcut durumunu tespit etmek üzere içlerinde akademisyen, idari personel ve sektörden temsilcilerin bulunduğu 13.675 kişiye uygulanan anket sonuçları açıklandı.

Anket sonuçlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

www.yok.gov.tr/documents/10279/39964000/meslek_yuksekokullari_anket_sonuclari.pdf

 

Bu içerik 05.03.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 727 kez okundu.