YÖK BAŞKANI PROF. DR. YEKTA SARAÇ, TRAKYA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ REKTÖRLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye’nin en güçlü üniversite birliklerinden biri olan, Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden oluşan Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) rektörleri ile dijital ortamda bir araya geldi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a TÜB’ün 2019 ve 2020’de gerçekleştirdiği çalışmalar ve yeni normalleşme sürecinde atılması planlanan adımlar hakkında bilgi verilen toplantıya, TÜB Dönem Başkanı ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir katıldı.

TÜB hakkında detaylı bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sunumuna TÜB’ün kuruluş sürecinden ve amacından bahsederek başladı. Prof. Dr. Tabakoğlu, 2012 yılında, 4 üniversitemizin katılımıyla kurulan birliğimiz, 2018 yılında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemizin katılması ile daha da güçlendi. Birliğimizin dönem başkanlığı, iki yıl süreyle üye üniversitelerimizin Rektörleri üstleniyor. Rektörler tarafından oluşturulan Üst Kurul’un belirlediği ilgili alanlarda oluşturulan Alt Kurullar tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde akademik, kültürel ve sportif alanlarda yılda ortalama 20 ortak etkinlik düzenliyoruz. Trakya Üniversiteler Birliği; Lisansüstü Öğrenci Kongresi, Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi, Trakya AR-GE ve Teknoloji Proje Pazarı, Bölgesel Kalkınmada Üniversitelerin Rolü gibi gelenekselleşen önemli organizasyonlara imza atıyor. Her toplantımız Trakya bölgesinin sorunlarına çözüm ürettiği gibi Balkanların sorunlarına da çözüm üretiyor. Ayrıca sergi, konser, sportif etkinlikler gibi faaliyetlerle hem öğrencilerimizi kaynaştırıyoruz hem de akademisyenlerimiz arasındaki iş birliğini giderek artırıyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi himayelerinde “Yetenek Her Yerde” teması ile Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, TÜB üye üniversiteleri iş birliğinde Edirne’de düzenlenen “Trakya Kariyer Fuarı”nın bölgenin tarihine geçtiği ifade eden Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “295 kurum ve kuruluş ile 30 bin öğrenciyi bir araya getiren fuarımızda, 48 bilgilendirme sunumu, 12 eğitim, 6 panel, 10 atölye çalışması, 8 sponsor sunumu ve sayısız mülakat gerçekleştirildi. Bu tarihi etkinlikle öğrencilerimiz, sektörleri yakından tanıyarak gelecek planlarını şekillendirdi.” dedi.

Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu; TÜB üye üniversitelerin aynı zamanda Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) üyesi olduklarını ve BUA bünyesinde önemli görevler üstlendiklerini ifade ederek “BUA bugün Avrupa’nın en önemli üniversite birliklerinden biri. Trakya Üniversitesi olarak Genel Sekreteri ve Daimi Yönetim Kurulu üyesi olduğumuz BUA’nın üye sayısı kısa süre içerisinde 80’e ulaştı, hedefimiz bu yıl 100 nitelikli üyeye ulaşmak.” dedi. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Kalitenin artırılması, üniversiteler arasındaki iş birliklerinin derinleştirilmesi ve Türk üniversitelerinin Balkanlar başta olmak üzere uluslararası arenadaki konumunun daha da güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiğimiz tüm çalışmalarda, Yükseköğretim Kurulumuz ve Değerli Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’ın desteklerini her zaman yanımızda, arkamızda hissettik. Kendilerine bu koşulsuz destek için teşekkür ediyor, Yükseköğretim Kurulumuzdan aldığımız güçle, birlik içinde, daha da önemli başarılara imza atmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.   

Toplantıda söz alan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Birliğin çalışmaları hakkında bilgi vererek, Trakya Üniversiteler Birliği’nin, bölgenin gelişimi adına, uyum içerisinde çok önemli projelere imza attığını ifade ederek, üniversitelerinin Covid-19 ile mücadele sürecinde hayata geçirdiği çalışmalardan ve yeni dönem ile ilgili planlarından söz etti.   

Trakya Üniversiteler Birliği’nin Türkiye üniversite birlikleri içinde özel bir konumu olduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç “Fiziki olarak bir araya gelmeyi çok istediğimiz değerli üniversite rektörlerimizle video konferans yöntemiyle bir araya geldik. Bandırma Onyedi Eylül, Çanakkale Onsekiz Mart, Kırklareli, Namık Kemal ve Trakya Üniversitelerimizin değerli rektörleri ile görüşerek koronavirüs salgını sürecinde özellikle bölgesel bazda üniversitelerimizdeki mevcut durum ve bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldığımız faydalı bir görüşme oldu. Birlik üyesi üniversitelerimiz arasındaki uyumdan, iş birliğinden memnuniyet duyduk. Yeni normal düzende üniversitelerimizin atacağı adımları, alınacak önlemleri ve geleceğe yönelik projeleri de detayları ile görüşme imkânımız oldu. Tüm üye üniversite rektörlerimize katkılarından ötürü teşekkür ederim.” dedi.
Bu içerik 01.06.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1294 kez okundu.