XIII. ULUSLARARASI KATILIMLI EKOLOJİ VE ÇEVRE KONGRESİ SONA ERDİ

XIII. Uluslararası Katılımlı Ekoloji ve Çevre Kongresi 12-15 Eylül 2017 tarihlerinde Türkiye Biyologlar Derneği İzmir Şubesi ile Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nün işbirliği ile Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Ana teması Biyoçeşitlilik ve Çevre Koruma olan kongrede; Vektör ekolojisi, Peyzaj ekolojisi, Ekotoksikoloji, Genel ekoloji, İçsular Biyolojisi ve Ekolojisi, Tarımsal Biyoteknoloji, Çevre Eğitimi, Çevre Kirliliği ve Kontrolü, Ekocoğrafya, Koruma Biyolojisi, Küresel İklim Değişikliği, Karasal Ekosistemler, Kentleşme ve Çevre Sorunları, Ekolojik Tarım, Yaban Hayatı Yönetimi, Çevre ve İnsan Sağlığı, Ekoturizm, Hava Kirliliği, Çevre Mikrobiyolojisi, Gıda Güvenliği ve Nanoteknoloji konu başlıklarında 361 sözlü ve 330 poster olmak üzere 691 sunum yapıldı. Kongreye yurtiçi ve yurtdışından üniversiteler başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan öğretmenler ile çeşitli kamu kuruluşlarından 561’i bildiri, 21’i bildirisiz olmak üzere 582 kişi katılım gösterdi. Ayrıca alanlarında dünya çapında tanınmış Ülkemizin bilim insanlarının yanı sıra ABD, Belçika ve Almanya’dan davetli bilim insanlarının yer aldığı 7 sunum yapıldı. Bunun yanında kongre içinde Vektör Ekolojisi ve Vektörel Hastalıklar, Türkiye Biyoçeşitliliği ve Trakya Çevre Sorunları konu alanlarında 23 panelistin katılımı ile 3 panel düzenlendi. Söz konusu panellerin ilkinde özellikle Trakya Bölgesindeki sivrisinek mücadele çalışmaları ve alınması gereken önlemler konusunda tartışmalar yapıldı. Ayrıca son iki yıl içerisinde Doğu Karadeniz’den Trakya Bölgesine kadar yayılmış olan sağlık açısından tehlikeli bir işgalci sivrisinek türü olan Asya kaplan Sivrisineği hakkında bilgiler sunuldu.

Türkiye Biyoçeşitliliği ile ilgili panelde Anadolu’nun biyoçeşitliliği bugünü ve geçmişiyle birlikte evrimsel bir perspektifle değerlendirildi. Endemizm, Anadolu’nun tarihsel biyocoğrafyası ele alındı.

Trakya Çevre Sorunları ile ilgili panelde de özellikle son yıllarda bölgedeki kontrolsüz sanayi ve şehir atıkları, yoğun tarımsal ilaç kullanımı, çarpık kentleşme, ekosistem bileşenlerinin yoğun tahribatı, maden ve taş ocakları faaliyetleri sonucu biyolojik zenginlikler üzerindeki büyük tehdit ve ağır çevre kirliliği üzerinde tartışma ve öneriler ele alındı.

Kongrede sunulan bildiriler ile elde edilen bilgiler doğrultusunda günümüzün çevre sorunları, nedenleri ve bunları giderecek çözüm önerileri sunuldu. Okullarda çevre eğitiminin önemine dikkat çekildi. 

Kongre sonunda kapanış konuşmalarının ardından katılımcılara belgeleri ve plaketleri verildi.

Bu içerik 18.09.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1029 kez okundu.