VII. ULUSLARARASI BALKAN TARİHİ ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU “Balkanlar'a ve Balkanlar’dan Anadolu’ya Göçler (Osmanlı'dan Cumhuriyet'e)”

Her yıl farklı bir Balkan ülkesinde düzenlenen “Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu” bu yıl “Balkanlar'a ve Balkanlar’dan Anadolu’ya Göçler (Osmanlı'dan Cumhuriyet'e)” temasıyla 18-21 Eylül 2019 tarihlerinde, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Türk Tarih Kurumu, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Osıjek Josıp Juraj Strossmayer Üniversitesi (Hırvatistan) ve Tuzla Üniversitesi (Bosna-Hersek) iş birliğinde, Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Osmanlı Dönemi Balkan tarihi konusunda akademik çalışmaları artırmak, Balkan tarihi çalışan akademisyenleri bir araya getirmek, Balkan ülkeleri arasında kültür alışverişini geliştirmek, Osmanlı arşivlerinin Balkan tarihi açısından önemini ortaya koymak, Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle dostluk ilişkilerini ve Türkiye ve Balkan ülkelerindeki kurumlar arasındaki iş birliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen sempozyumda, yurt içi ve yurt dışından altmışın üzerinde katılımcı bildiri sunacak.

Yoğun ilgi beklenen sempozyuma ülkemizden ve yurt dışından tanınmış kişiler davetli konuşmacı olarak katılacak. Ülkemizden tarih alanında önde gelen isimlerden olan ve pek çok esere imza atmış Prof. Dr. İlber Ortaylı, Slovenya Ljubljana Üniversitesinden Prof. Dr. Božidar Jezernık, Karadağ Montenegro Üniversitesinden Prof. Dr. Šerbo Rastoder ve Sırbistan Belgrad Üniversitesinden Prof. Dr. Ema Mıljkovıc sempozyumda davetli konuşmacı olarak yer alacak. Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Šerbo Rastoder, 19 Eylül’de Balkan Kongre Merkezi’nde, sempozyumun açılışına özel birer konuşma gerçekleştirecek.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, Anadolu’dan Balkanlar’a Göç Hareketleri; Göç Yolları, Göçlerin Siyasi, Sosyal ve Ekonomik Etkileri, Göç Politikaları, Hukuki Yönleriyle Göç, İnsani Yönleriyle Göç, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Göç-Göçmen Politikaları ve Batılı Devletlerin Göç - Göçmen Politikaları konularının konuşulacağı sempozyumda bilim dünyasının önemli isimleri, birbirinden önemli konular hakkında bilgiler sunacak.

Trakya Üniversitesi olarak Balkanlara her zaman ayrı bir önem verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Gerek Balkanlarda Türkiye ve üniversite dendiğinde gerekse Türkiye’de Balkanlar ve üniversite dendiğinde akla gelen ilk üniversite, Trakya Üniversitesidir. Bu nedenle Trakya Üniversitesi olarak böyle bir çalışmaya ev sahipliği yaptığımız için çok memnunuz. Balkanlara ışık tutmak için bu tarz kongreler, sempozyumlar, çalıştaylar düzenlemeye devam ediyoruz. Bu sempozyumun Balkanlar ve göç tarihine ışık tutacağını ve önemli katkılar sunacağını düşünüyorum. Ayrıca böyle bir toplantının Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı Edirne’de düzenleniyor olmasını da anlamlı buluyorum. Başta UBTAS Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan ile Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay olmak üzere sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sempozyum kapsamında, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Božidar Jezernık, Prof. Dr. Šerbo Rastoder, Prof. Dr. Ema Mıljkovıc gibi önemli isimlerin katkılarıyla, gönül coğrafyamız Balkanlara geniş bir perspektiften bakma olanağı bulacağız.” dedi.


Haber: Engin Arda
Editör: Sertan Atasoy
Bu içerik 16.09.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 2060 kez okundu.