ÜNİVERSİTEMİZDEN BULGARİSTAN RUSE ANGEL KANCHEV ÜNİVERSİTESİ VE STARA ZAGORA TRAKYA ÜNİVERSİTESİNE ZİYARET

Üniversitemiz Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar, 12-14 Nisan 2018 tarihleri arasında Bulgaristan Rusçuk’taki Ruse Angel Kanchev Üniversitesi ile Stara Zagora’daki Trakya Üniversitesini ziyaret ettiler. 

Rusçuk Üniversitesi ziyareti kapsamında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Juliana Popova, Sağlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Daniel Bratanov, Uluslararası Öğrenci Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Krasimir Martev, Dış İlişkiler ve Erasmus Koordinatörü Diana Gueorguieve, Uluslararası Öğrenciler Sorumlusu Nevin Hebibova ve Dış İlişkiler Birimi uzmanları ile bir araya gelindi. Görüşmede Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Juliana Popova, Rusçuk Üniversitesinin genel bir tanıtımını yaptıktan sonra Rusçuk Üniversitesi’ndeki tüm bölümlerinin akredite olduğunu, yüksek lisans programında 100, doktora programında ise 52 bölümlerinin olduğunu, Erasmus+ programında 450 üniversite ile anlaşmalarının bulunduğunu belirtti. Ayrıca Filistin’in Gazze şehrinde 3 hastaneyi donattıklarını ve yakın iş birliği içinde olduklarını belirtti. Makatronik, bilgisayar, robot yapımı, elektronik gibi mühendislik bölümlerinde pek çok ödül aldıklarını; bu alandaki tecrübelerini sağlık alanı ile birleştirerek yeni alet ve cihazlar geliştirdiklerini belirterek bu konularda Trakya Üniversitesi ile iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Prof. Dr. Juliana Popova, ayrıca çok fazla Türk kökenli ve Türkiye’den gelen öğrencilerinin olduğunu belirterek ikili anlaşmalar ile kalmayıp çift diploma programları düzenleyerek 1 yıl Edirne’de, 2 yılda Rusçuk’ta eğitim alan çift diplomalı öğrenciler yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dış İlişkiler Koordinatörümüz Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Trakya Üniversitesinin tanıtımını yaptıktan ve bölgedeki önemi hakkında bilgi verdikten sonra Üniversite olarak uluslararasılaşmayı amaçladıklarını ve 2023 yılı hedeflerinin 10.000 uluslararası öğrenciye ulaşmak olduğunu ifade etti.

Üniversitemiz Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar ise Rusçuk Üniversitesinin Bulgaristan’daki en önemli üniversitelerden biri olduğunu hatırlatarak 12 yıl önce başlattıkları iki Üniversite arasındaki iş birliğinin artarak gelişmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Prof. Dr. Hilmi İbar ayrıca, Balkan Üniversiteler Birliğinin öneminden bahsederek en kısa zamanda öğretim üyesi düzeyinde iş birliğine başlanması gerektiğini vurguladı.

Toplantı kapsamında Erasmus+ Programı kapsamında öğrencilerin kendilerini geliştirebilmeleri için Edirne’de staj yapmaları konusu fikir birliğine varıldı. 

Rusçuk Üniversitesi ziyaretinin ardından Stara Zagora’daki Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesine ziyaret gerçekleştirilerek Dekan Prof. Dr. Petar Dinev Petrov ile görüşüldü. Ziyaret kapsamında Prof. Dr. Petar Dinev Petrov, Trakya Üniversitesi ile eskiden bu yana çok sıkı ilişkilerinin olduğunu belirtti. Bu kapsamda Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, üniversiteler arasında süresi dolan ikili anlaşmanın yinelenerek öğretim elemanı ve öğrenci düzeyinde ortak çalışmalara en kısa zamanda başlanması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Hilmi İbar ise özellikle 2006 yılından itibaren birçok alanda ortak bilimsel ve kültürel faaliyetler yaptıklarını ifade etti.
Toplantı ve ziyaretlerde Mevlana Bursları ve eğitim hareketliliği, Üniversitemizin Balkan politikası ve Balkanlı öğrenci sayısını artırmaya yönelik planlarımız hakkında bilgiler verildi.

Heyet ayrıca Rusçuk, Razgrad ve Haskova’da okuyan ve 2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılında Üniversitemize başvuru yapmak isteyen soydaşlarımızla buluştular.
Bu içerik 24.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 941 kez okundu.