ÜNİVERSİTEMİZDE TIPTA BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİKTE BİYOLOJİ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz IEEE Öğrenci Kolu tarafından düzenlenen “Tıpta Biyomedikal Mühendislikte Biyoloji” isimli konferans 11 Nisan 2018 tarihinde Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğr. Gör. Dr. Sezer Ulukaya, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semra Hasançebi, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yabaş ve akademisyenler ile öğrencilerin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, Philips Nükleer Tıp Onkoloji Sistemleri Ürün Müdürü Güneş Yavuz, Liv Hospital Kök Hücre Merkez Sorumlusu Yardımcısı Olga Nehir Öztel, Elips Sağlık Ürünleri Genel Müdürü Aykut Baykut ve M. sc. Aplikasyon Müdürü Burçin Karaçanlı konuşmacı olarak katıldılar.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğr. Gör. Dr. Sezer Ulukaya gerçekleştirdi. Biyomedikal Mühendisliğinin sağlık alanında ilham veren uygulamalarından örnekler sunmak ile geleceğin biyomühendislerine doğayı taklit etme, yeni teknolojileri geliştirme gibi kazanımlar elde etmeyi ve her yeni teknolojiye ne şekilde katkı yapılabileceğini düşündürmeyi amaçlayan konferansın açılışında söz alan Öğr. Gör. Dr. Sezer Ulukaya “Bugün, henüz birinci yılını tamamlamamış olmasına karşın kısa bir zaman içerisinde sağladıkları başarılı koordinasyon sayesinde farkındalık yaratan Trakya IEEE Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen konferans, biyomedikal mühendisliği, biyomühendislik ve biyoloji-mühendislik kavramları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve sağlık sektöründe mühendislik çözümlerinin geldiği nokta hakkında bilgi sahibi olmak için son derece önemlidir. Bu toplulukta tıp, biyoloji ve mühendislik gibi farklı branşlardan üyeler yer almaktadır. Farklı alanların katılımından oluşan disiplinler arası bilimsel yaklaşımlar ile günümüze değin anlaşılması güç pek çok kompleks problem çözüme kavuşturulmuş veya problemlerin çözümüne ışık tutulmuştur. Problemlere farklı pencereler açmak disiplinler arası yaklaşımların en büyük özelliğidir. Biyomedikal, Biyomühendislik ve Tıp Mühendisliği gibi bölümler de farklı perspektiflerden bilgileri yorumlama kabiliyetine sahip bilim insanları sayesinde gelecekte adından sıkça söz ettirecektir. Disiplinler arası geliştirilen çözümler ile sağlık ve mühendislik sektörlerinde insan hayatına dokunan ürünlerin gelecekte kendisine fazlasıyla yer bulacağı ve kabul göreceği düşüncesindeyim. Konferansa konuşmacı olarak katılan ve her biri alanında uzman kişilerden oluşan konuklarımız sağlık sektöründeki ar-ge çalışmalarını, adli tıpta biyomühendislik kavramını, tıbbi cihazlarda mühendislik çözümlerini ve kök hücre teknolojisi ile gelişen yeni nesil biyoloji yaklaşımlarını bizler ile paylaşacaklar. Etkileşimli bir konferans olmasını dilerim.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından bir konuşma gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bilimin ve teknolojinin hızla ilerlediği ve geliştiği günümüzde sağlık sektöründe yaşanan gelişmelerin hızı da yadsınamaz bir gerçektir. Değişen teknolojiye ve ürün gelişimine ayak uydurabilmek ile sağlık alanındaki yenilikleri yakalayabilmek adına düzenlenen bu tür etkinliklere öğrencilerimizin öncülük etmesi bizler için ayrıca sevindiricidir. Üniversitemiz bünyesinde öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilen etkinlikler bizleri gururlandırmakta ve heyecanlandırmaktadır. Buna ilaveten öğrenciler eliyle düzenlenen etkinliklerin öğrencilere daha hızlı ulaştığı ve yoğun katılım oluşmasını sağladığı düşüncesindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle öğrenci etkinliklerini önemsediğimizi ve etkinliklerin sayısının artırılması için gerekli gayreti gösterdiğimizi bilmenizi isterim. Öğrencilerimize gereken her türlü desteği göstermeye hazırız. Konferansın düzenlenmesinde emeği geçen IEEE Trakya Öğrenci Topluluğumuza, sevgili öğrencilerimize ve değerli katılımcılarımıza teşekkürlerimi sunarım.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmalarının ardından konferans ve sunumlara geçildi. Konferansta ilk sunumu Elips Sağlık Ürünleri Genel Müdürü Aykut Baykut ve M. sc. Aplikasyon Müdürü Burçin Karaçanlı gerçekleştirdi. Aykut Baykut ve Burçin Karaçanlı, sunumlarında sektördeki meslek grupları ve bu meslek gruplarının iş imkanları ile AR-GE çalışmaları hakkında bilgilere yer verdiler.

Elips Sağlık Ürünleri temsilcilerinin sunumlarının ardından konferansta bir sunum da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Alkan yaptı. “Adli Tıpta Biyomühendislik” isimli sunumunda gerek dünyada gerekse ülkemizde biyomühendislik uygulamalarının adli tıbba yansımaları üzerinde duran Prof. Dr. Nevzat Alkan, “Adli bilimler adli tıbbın da içinde bulunduğu çok sayıda bilim dalını kapsayan bir şemsiyedir. Biyomühendislik uygulamaları da adli bilimlerin önemli bir çalışma alanıdır.” dedi.

“Mühendislikte Biyoloji” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Philips Nükleer Tıp Onkoloji Sistemleri Ürün Müdürü Güneş Yavuz, “Biyomühendislik, hayat bilimi olarak da bilinen biyoloji içerisinde üretilen bilginin diğer bilimlerin de yardımıyla mühendislik kriterlerini gözeterek uygulamalı bir bilim olarak aktarılmasıdır.” dedi.

Konferansta son olarak Liv Hospital Kök Hücre Merkez Sorumlusu Yardımcısı Olga Nehir Öztel tarafından “Yeni Nesil Biyoloji” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Olga Nehir Öztel “Günümüz temel bilimlerinde elde edilen verilerin mühendislik alanındaki çalışmaları baş döndürücü bir hızda ilerlemektedir. Süregelen 4. Endüstri devriminin en önemli elemanlarını yapay zeka, 3 boyutlu yazucu teknolojisiyle yapay organlar, nanoteknoloji ve yeni nesil ilaçların geliştirilmesi ile medikal teknolojiler oluşturmaktadır.” dedi.

Konferans katılımcıların sunumları ile sona erdi.

 

Bu içerik 12.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1285 kez okundu.