ÜNİVERSİTEMİZDE BATI TRAKYA ESİNTİLERİ

Üniversitemiz Dış İlişkiler Koordinatörlüğü Batı Trakya Gecesi 05 Mayıs 2017 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gecede “Gelenekten Geleceğe Batı Trakya Türk Kadını Giysileri Defilesi”, el işi ürünleri ve fotoğraf sergisi düzenlendi. Geceye Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, DEP Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, dekanlar, enstitü müdürleri, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Edirne Temsilcisi Kubilay Haliloğlu, akademisyenler, öğrenci ve sanatseverler katıldı.

El işi ürünlerinin ve fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda bir konuşma gerçekleştiren Batı Trakya Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Edirne Temsilcisi Kubilay Haliloğlu “Geçmişten günümüze kadar kültürüne ve mirasına her zaman sahip çıkmış Batı Trakya Türkleri, eğitim konusunda Türkiye’ye, özellikle Edirne’ye yönelmektedir. Şu anda Trakya Üniversitesinde eğitim gören 738 Batı Trakyalı öğrenci bulunmaktadır.” dedi.

Açılışta konuşan Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı “Sizlere sınırın öte yanından Dünya’nın en demokrat, en barışçıl, en uyumlu, en medeni topluluklarından biri olan 150.000 Batı Trakya Türklerinin selamını getirdim.” diyerek Batı Trakya Türkleri hakkında sosyal, ekonomik, dış ilişkileri hakkında bilgi verdi.

Trakya Üniversitesi olarak Batı Trakya topraklarına ne gibi faydaları olabileceklerini düşünerek hareket ettiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Edirne, çok önemli ve kutsal bir yer. Osmanlı’nın buraya ilk ayak basmasıyla başkent olmuş bir yer. İstanbul’u fethetmiş bir şehir. Burada bir medeniyet kurulmuş, özellikle bir Balkan imparatorluğu kurulmuş, evlatlarını yetiştirmiş. Tarihte bugüne gelindiğinde Balkanlar, bugünkü haliyle şekillenmiş, ama Edirne ve Türkiye’nin aklı, gönlü, fikri oradadır. Orasında bir sızı olduğu zaman canı acır, bir sevinç olduğu zaman burada olmuş gibi sevinir. Birbirilerinden ayrı topraklar değildir. Oradaki milletler de her ne yaşanmışsa arada bir birliktelik vardır. Yakına geldiğimiz zaman aslında ne kadar çok benzediğimizi fark ederiz. Çok uluslu bir medeniyet kurmuş Edirne’yi tekrar burada oluşturabiliriz diye düşünüyoruz. Kendi değerlerimizi Balkanlar’da gün yüzüne çıkartıp biz burada sizinleyiz, biz barış için buradayız, dostluğumuz size yarar sağlayacak mantalitesiyle hareket ediyoruz. Trakya Üniversitesi olarak eğitimdeki var olan kaliteyi artırarak Batı Trakya’ya faydalı olmak istiyoruz. Edirne aslında Balkan’a bakar. Orayı görür, penceresi orasıdır. Ondan sonra dünyayı, Avrupa’yı görür. Batı Trakya zaten bizden bir parça, bizim bir uzvumuz. Kendimizden ayrı görmüyoruz. Trakya Üniversitesi olarak bize ne düşüyor, ne gibi faydalarımız olur diye düşünüp o şekilde hareket etmekteyiz. Üniversite olarak eğitim anlamında oradaki evlatlar bizim evlatlarımızdır. Güvenle teslim edebilirsiniz. Tanım olarak yabancı öğrenci diye geçiyor fakat ben bunu özellikle kullanmıyorum. Misafir öğrenci diyorum. Bizim öğrencimiz diyorum. Ben de Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak camilerimize, mezarlarımıza bekçi kalmış sizlere borçlu olduğumuzu düşünüyorum. O yüzden ne emrederseniz, söyleyin yapalım.” diye konuştu. 

Program defile ve Batı Trakya’dan gelen sanatçılar tarafından verilen konserle son buldu. 

Bu içerik 10.05.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1377 kez okundu.