ÜNİVERSİTEMİZDE BALKAN TÜRK KARDİYOONKOLOJİ GÜNLERİ

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu himayesinde organize edilen ve Türk Kardiyoloji Derneği bölge toplantısı statüsünde olan Balkan KardiyoOnkoloji Günleri kapsamında “Kardiyotoksitite Nedenleri, Görülme Sıklığı, Tanı, Korunma ve Tedavi” isimli toplantı 30 Kasım 2017 tarihinde Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Demir, Kardiyoonkoloji Derneği  ve Düzenleme Kurulu Başkanı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Cafer Zorkun akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Kardiyoonkoloji Derneği  ve Düzenleme Kurulu Başkanı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Cafer Zorkun toplantı açılışında yaptığı konuşmasında “Gittikçe daha sık görülmeye başlayan kanserle mücadeleyi daha etkin hale getirmek ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla kanserli hastaların kalbini korumayı hedef edinen ‘KardiyoOnkoloji’ Birimini işbirliği içerisinde 23 Mayıs 2016’da Üniversitemiz Tıp Fakültesinde kurduk. Hastanemizde bulunan Hematoloji, Kardiyoloji, Pediatrik Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi ve Tıbbi Onkoloji kliniklerinin güçlü alt yapısı ve işbirliğine açık olmalarının verdiği güç ile kısa bir sürede dünya standartlarına ulaştık ve ikinci ulusal toplantımızı ‘Kardiyotoksisite Nedenleri, Görülme Sıklığı, Tanı, Korunma ve Tedavi’ adı altında düzenlemeye karar verdik. Bu multidisipliner toplantı Türkiye’de bu özelliğinden dolayı bir ilk olma özelliği göstermektedir. Hızlı adımlarla ilerleyen onkolojide kullanılan modern tedavi yöntemleri kanser kaynaklı ölüm oranlarını büyük ölçüde azaltarak beklenen yaşam sürelerini artırmıştır. Uygulanan immunoterapi, radyoterapi ve kemoterapiye bağlı olarak akut, erken ya da geç dönemde ortaya çıkan yan etkiler ise mortalitede önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Kardiyotoksisite, bu tedavilerden sonra görülen en önemli yan etkilerden biridir. Tanısının ayrı bir algoritma, detaylı klinik bilgi, modern laboratuvar yöntemleri, görüntüleme desteği ve sık aralıklarla değerlendirme gerektiren kardiyotoksisitenin engellemesi veya tedavisi için multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. ‘KardiyoOnkoloji’ bu ihtiyaç nedeni ile Kardiyoloji, Onkoloji, Hematoloji ve Cerrahi Bilim Dallarının işbirliği ile ortaya çıkan bir multidisiplindir. ‘KardiyoOnkoloji’, onkolojiye kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapinin kesilmesini engelleyerek ya da yapılması gereken cerrahi müdahaleye daha hazırlıklı olunmasını sağlayarak yardım eder. Kardiyolog, hematolog, cerrah ve onkolog arasında yakın bir işbirliği ilişkisi vardır. İki günlük bu toplantıda amacımız Kardiyotoksisitenin tüm nedenleri, sıklığı, tanısı, tedavisi ve mümkün olan korunma yöntemleri ile bu konuda farkındalık yaratıp gerekli tedbirleri almaya çalışmaktır.” dedi.

Doç. Dr. Cafer Zorkun’un yaptığı açılış konuşmasının ardından toplantıda oturumlara geçildi.

Daha önce de Üniversitemiz tarafından düzenlenen ve multidisipliner toplantı özelliği taşıyan Balkan KardiyoOnkoloji Zirvesi, KardiyoOnkoloji Hasta Okulu programı ile hastaları, hasta yakınlarını ve toplumu bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunulmuştu.

Batı ülkelerindeki eş değerleriyle boy ölçüşecek standartlarda  Üniversitemizin yanı sıra Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Hematoloji Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Avrasya Aile Hekimliği Derneği ve Vasküler & Moleküler Kardiyoloji Derneği destekleri ile gerçekleştirilen toplantının ana konusunu Kardiyotoksisite oluşturuyor.

30 Kasım 2017 tarihinde başlayan toplantı oturum ve sunumlar ile 01 Aralık 2017 tarihinde de devam edecektir.

 

 

Bu içerik 01.12.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 730 kez okundu.