ÜNİVERSİTEMİZ SULTAN II. BAYEZID KÜLLİYESİ VE SAĞLIK MÜZESİ’NİN 21. AÇILIŞ YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz bünyesinde yer alan “Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi’nin 21. Açılış Yıl Dönümü” 23 Nisan 2018 tarihinde Külliyemizde gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler kapsamında coşkuyla kutlandı.

Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreteri Rasim Sezen ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ali Emre Dingil’in Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentlerinde çektikleri fotoğraflardan oluşan “Osmanlı Başkentleri” isimli sergi açılışı ile başlayan Sultan II. Bayezid Külliyemiz ve Sağlık Müzemizin 21. Açılış Yıl Dönümü etkinlikleri, Şef. Doç. Ahmet Hamdi Zafer yönetiminde Balkan Senfoni Orkestrası ve Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Korosu tarafından gerçekleştirilen konser eşliğinde devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Ahmet Hamdi Zafer, Üniversitemiz Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz Çakıcı, Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Sela Can Dökmeci, Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Aycan Özenç ile akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Açılışta konuşan Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı, “23 Nisan başta Ulusumuzun olmak üzere Üniversitemizin ve Sağlık Müzemizin en mutlu günü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM’nin kapılarının açıldığı bu günü 23 Nisan 1920’de önce bizlere sonra tüm dünya çocuklarına armağan etmiştir. Bu vesileyle öncelikle tüm dünya çocuklarının Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlarım. Ayrıca bu günde Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesinin kapısının değerli misafirlere açılışının 21. Yıl Dönümünü kutlamaktan onur duyduğumuzu belirtmek ister, Trakya Üniversitesi olarak 1997’den günümüze bu eşsiz mirasa sahip çıktığımız ve koruyuculuğunu üstlendiğimiz için de gururlu olduğumuzu belirtmek isterim. Sultan II. Bayezid Külliyesi, 1484 yılında Balkan Savaşlarına verdiği hizmetlerle dünya medeniyetlerine önemli dersler vermekle kalmamış, müze olduğu 1997 yılından beri de ecdadımızın insana verdiği değeri ve anlayışı en güzel biçimde yansıtan önemli bir araç olmuştur. 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Osmanlı Tıbbının en iyi uygulandığı mekan olarak bilinen ve ilerleyen yüzyıllarda kaderine terk edilerek metruk bir yer haline gelen Sultan II. Bayezid Külliyesi, 1974 yılında Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver ve dönemin İl Sağlık Müdürü merhum Dr. Ratıp Kazancıgil tarafından gezildiği bir esnada ne yapılması gerektiği hakkında bir fikir alışverişine dönüşerek o günkü İl Sağlık Müdürlüğüyle başlayan bir sağlık müzesi olma çabası 23 Nisan 1997’de nihayete ermiş ve o tarihte Sağlık Müzesi kapılarını 2300 kişilik ziyaretçiye açmıştır. Günümüzde ise ziyaretçi sayıları 300 bin sınırlarına ulaşmış, ulusal ve uluslar arası platformlarda ödüllere layık görülen önemli bir yerden söz ediyoruz. 2004 Yılı Avrupa Müze Ödülü, 2007 En İyi Sunum Ödülü ile beraber daha pek çok başarıya imza atan Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzemiz, 2006 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine kabulü ile bu başarılarını taçlandırmış ve bizleri gururlandırmıştır. Külliye olarak temellerinin atıldığı 1484 yılından müze olarak kullanıldığı günümüze kadar üzerinde emeği geçen tüm kişileri sevgi, saygı ve muhabbetle anıyoruz. Tabi biz aynı günde müzemizin kurucusu merhum Dr. Ratıp Kazancıgil’in doğum gününü kutluyorduk. Müzemizin kurulmasına öncülük eden merhum Dr. Ratıp Kazancıgil’e Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Ayrıca bu mutlu günde bizlerle bir arada olan değerli protokol üyelerimize, kıymetli misafirlerimize ve varlığı ile bizlere her daim güç veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile desteklerini esirgemeyen Konservatuvar Müdürü Doç. Ahmet Hamdi Zafer’e ve Öğretim Görevlisi Sela Can Dökmeci nezdinde tüm akademik orkestraya en derin kalbi duygularımla teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.” dedi.

Sağlık Müzesi Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Akıncı’nın açılış konuşmasının ardından Şef Doç. Dr. Ahmet Hamdi Zafer yönetimindeki Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası ve Eğitim Fakültesi Korosu tarafından Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesinde konser gerçekleştirildi. Konserde Klasik Batı Müziğinden ve Klasik Türk Bestecilerinden eserler seslendirildi.

Konserin ardından Sağlık Müzesi Müdürü Hakan Akıncı, Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Ahmet Ahmet Hamdi Zafer’e üzerinde Osmanlı Dönemi müzisyenlerinin işli olduğu tabak hediye etti.

Bu içerik 25.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 535 kez okundu.