“TÜRKİYE VE BALKANLARIN GELECEK TASAVVURU” KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Rumeli Gençlik Topluluğu tarafından düzenlenen ve gazeteci-yazar Yusuf Kaplan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye ve Balkanların Gelecek Tasavvuru” konferansı 15 Aralık 2017 tarihinde Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Mümin Şahin, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Edirne İl Milli Eğitim MüdürüHakan Cırıt, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Konferans açılışında kısa bir selamlama konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bir toplumu harekete geçirebilmek için fikirlere ve fikir adamlarına ihtiyaç vardır. Sayın Yusuf Kaplan hem kendi medeniyetimizin unsurlarına hakim hem de yabancı medeniyetleri yakından tanıyan bir düşünür, yazar ve öğretim üyesi olarak kendi dinamiklerimizi harekete geçirebilme anlayışı ile değerli yazılar yazmakta. Balkanlar ile ilgili yaptığı önemli çalışmaları ile de tanıdığımız düşünür, yazar Yusuf Kaplan’a katılımından dolayı teşekkür ederim. Kendisini Üniversitemizde görmekten mutluluk duyuyoruz. ” dedi.

Gazeteci-yazar Yusuf Kaplan, Türkiye’nin sahip olduğu yüce ruha ve bölgede güçlü bir devlet oluşuna vurgu yaparak başladığı konuşmasında Ülkemizin gerek İslam gerekse Balkan coğrafyası içinde önemli bir yer ve role sahip olduğunu belirtti. Yusuf Kaplan Türkiye’nin, tarihte kendilerine ihtiyaç duyan millet ve toplumların her zaman yanında olduğunu ve bunu yaparken de herhangi bir karşılık ya da menfaat beklemediğini ifade etti. Ülkemizin bu yönüyle pek çok ülke vatandaşı tarafından sevildiğini, hayır ve dua aldığını sözlerine ekledi.

Ülkemiz için Balkan coğrafyasının kritik bir değere sahip olduğunu ve Balkanlar’a büyük önem arz edildiğini hatırlatan Yusuf Kaplan, “Türkiye ulu bir çınardır. Bu çınarın Balkanlar’dan Kafkaslar’a, Kırım'dan Yemen'e kadar uzanan nice dalları vardır. Dallarda yaşam belirtileri görülmediği zaman bir ağacın kökünün kuruduğuna hükmedebilirsiniz. Dolayısıyla ağacın kökü kurursa dallarının da yaşamadığını görürsünüz. Bu böylesine birbirine bağlı inanılmaz bir nitelik ve özelliktir. Türkiye'de rüzgâr estiğinde Balkanlar'da fırtına hissediliyor. Mesela 15 Temmuz darbe girişiminde Balkanlar'daki soydaşlarımız son derece üzüldü. Balkanlar’daki soydaşlarımız Ülkemize son derece bağlılık duyuyor. Türkiye düştüğü an Balkanlar da düşer. O sebeple kendimiz ile uğraşmayı bırakıp dış nifaklara karşı birlik ve beraberlik göstermemiz son derece önemli. Bu topraklarda var olan maya ve ruh dünyanın hiçbir coğrafyasında yok. Batı ülkelerinde maya kültüre dayanır, biz de ise hikmete dayanır. Bu mayanın ve ruhun temeli hikmettir. Tarih geçmişle ilgilidir ancak gelecek ile ilgilenir. İçinde yaşadığınız çağı tanıyamazsanız, tanımlanırsınız. Tanıyamadığınız bir çağı değiştiremezsiniz. Başkalarının kavramlarıyla kendi dünyanızı kuramazsınız. Tarihin yeniden yapıldığı bir zaman dilimindeyiz. Ya üzerimize düşeni yerine getirip zafer kazanacak, tarihi biz yazacağız ya da bu yükün altında ezilip mağlup olacağız. Yol sefasını sürenlerle değil, cefasını çekenlerle yürünür. Biz birbirimize düşmedikçe Türkiye’yi düşüremezler.” dedi.

Konferans gazeteci-yazar Yusuf Kaplan’a Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından hediye takdim edilmesi ile sona erdi.

 

 

Bu içerik 18.12.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 828 kez okundu.