TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEN YENİ BİR ÖĞRENCİ KONGRESİ: 2. ULUSAL FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASTON ÖGRENCİ KONGRESİ

Trakya Üniversitesi Fiziksel Aktivite ve Sağlık Topluluğu (TÜFAST) tarafından organize edilen 2. Ulusal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Öğrenci Kongresi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlendi. “Her Yönüyle Hareket” sloganıyla gerçekleştirilen ve Ülkemizin birçok farklı noktasından akademisyen ve öğrencilerin katıldığı kongrede gündelik yaşamımızda kasları nasıl ve ne amaçla kullandığımız, duruş pozisyonları, egzersizler, hareket kontrolü, hareketin önemi ve hastalıklar hakkında farkındalık yaratacak bilimsel sunumlar yapıldı.

Kongreye Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, TÜFAST Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Gülnur Öztürk, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Özdinç Anar, Kongre Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Hilal Keklicek ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ardından Trakya Üniversitesi tanıtım filmi izlendi.
TÜFAST Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Gülnur Öztürk, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Özdinç Anar, Kongre Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Hilal Keklicek, Stajyer Fizyoterapist Burcu Efe birer teşekkür konuşması yaptı.

Öğrencilerin kongreyi organize ederken büyük emek ve çaba harcadığını dile getiren Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, organizasyonun başarısından ötürü öğrencileri tebrik etti. Öğrencilerin düzenledikleri bu etkinliğin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Üstündağ “Kongre sayesinde Ülkemizin dört bir yanından gelerek bilgilerini sizlerle paylaşacak olan bilim insanlarından en güncel bilgileri alma imkânınız oluyor. Ayrıca bu kongrelere katılma sureti ile bilimsel alanda kendinizi açıkça ifade etme, fikirlerinizi savunabilme yeteneğinizi geliştiriyorsunuz. Ülkemizin dört bir yanından gelmiş ve çok yakın zamanda meslek hayatına atılacak olan arkadaşlarımız da yine bu kongre sayesinde birbirleri ile tanışma fırsatı yakalıyor ve meslek yaşamına başladığında iş birliği içinde olmayı öğreniyor. Kongrenin düzenlenmesinde katkıda bulunarak liderlik yeteneğinizi geliştirdiniz. Bu kongrede yapmış olduğunuz katkılar gelecekte size çok yardımcı olacak.” dedi.

Hareketin yaşam için önemine değinen Prof. Dr. Sedat Üstündağ “Son zamanlarda hareketsizlikten kaynaklanan hastalıklar çığ gibi artmakta. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin 18 yaş üzerindeki 100 kişiden 30’unun hipertansiyon hastası olduğunu göreceksiniz. Benzer şekilde diyabet her 10 senede ikiye katlanarak artmaktadır. Aynı şekilde obezite oranı da inanılmaz oranlarda artmakta. Tüm bu hastalıklar hareket ile ilgili. Bu kongrenin sağlayacağı farkındalığın toplum geneline yayılması ve kronik hastalıkların önlenmesinde önemli katkıda bulunacağını düşünüyorum." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve tiyatro sanatçısı Yeşim Alıç, dans gösterisi eşliğinde hareketin insan sağlığındaki önemini belirten bir sunum yaptı.

Kongrede katılımcılar tarafından hareketin anatomisi ve fizyolojisi, kas özellikleri üzerinde cinsiyet değişkenin rolü, kas kasılma mekanizması, harekette stabilite kavramı, core stabilizasyon ve hareket ilişkisi, çocuk ve hareket, distonik çocuklarda hareket, çocuklarda fiziksel aktivite, hareket analizi ve yürüme, teniste forehand tekniğinin kaslar açısından önemi, alt ekstremite amputelerinde yürüyüş, kinezyofobi, patolojik durumlarda hareket, iliotibial bant sendromu, balerinlerin ayak bileği instabiliterinde denge egzersizi çalışmaları, patolojik durumlarda hareket, basketbolcularda menisektomi sonrası spora dönüş, futbol oyuncularında hamstrıng yaralanmalarından korunma, fermoroasetabular sıkışma sendromu ve squat paterni rehabilitasyonunda kısıtlayıcı zorunlu hareket tedavisi konuları hakkında bilimsel sunumlar yapıldı.

Haber: Gizem Keskin
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraflar: Mustafa Topyanak
Bu içerik 13 Mayıs 2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 271 kez okundu.