TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEN HIRVATİSTAN VE SIRBİSTAN ÜNİVERSİTELERİNE ZİYARET

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar, 8-12 Mayıs tarihleri arasında, Hırvatistan Zagreb’deki University of Zagreb ve University of Applied Science Baltazar Zapresic ile Sırbistan Belgrad’daki University of Belgrade, University of Union Nikola Tesla ve Singidunum Üniversiteleri ile Sırbistan Parlamentosu milletvekili ve Meclis Eğitim, Bilim, Teknolojik Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ljubisa Stojmirovic’i ziyaret etti.

Ziyaretlerde, Zagreb Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Damir Boras, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ivana Cukovic Bagic ve Genel Sekreteri Prof.Dr. Katarina Prpic; University of Applied Science Baltazar Zapresic Dekanı Prof. Dr. Vladimir Simovic ve Dış İlişkiler ve Erasmus Koordinatörü Dr. Kristina Dolo Celizic; Belgrad Üniversitesi Türkoloji Bölüm başkanı Prof. Dr. Mirjana Teodosijevic, Dış İlişkiler Sorumlusu ve Erasmus Koordinatörü Dr. Nikola Savic; Singidunum Üniversitei Dış İlişkiler Sorumlusu ve Erasmus Koordinatörü Dr. Bojana Prodanovic Dordevic ve Üniversite Genel Sekreteri Marija Durdevic; University of Union Nikola Tesla Dekanı Prof. Dr. Vlademir Stojanovic ve öğretim üyesi Prof.Dr. Ljubisa Stojmirovic ile görüşüldü.

Zagreb Rektörü Prof. Dr. Damir Boras 350 yıldır kesintisiz eğitim veren bir üniversite olarak Türkiye’nin köklü ve büyük üniversitelerinden biri olan Trakya Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyacağını belirtti. Prof. Dr. Damir Boras ayrıca Haziran ayı sonunda Zagreb Üniversitesi rektör yardımcısı ile birlikte Edirne’ye gelerek hem Trakya Üniversitesi’ni ziyaret etmek hem de Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile ikili anlaşma protokolleri, Erasmus ve Mevlana Programları anlaşmalarını imzalamaktan memnuniyet duyacağını ifade etti. Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ise Zagreb Üniversitesi’nin Balkanlarda çok önemli bir üniversite olduğunu ve Zagreb Üniversitesi ile yapılacak işbirliğinin iki üniversite için faydalı olacağını belirtti. Doç. Dr. Türkyılmaz ayrıca kalıcı sekretaryasını yürüttüğümüz Balkan Üniversiteler Birliği’ne, Hırvatistan’daki diğer üniversitelerin de üye olmasının önemli olduğunu belirterek Balkan Üniversiteler Birliği’nin üye sayısının artırılmasının bilimsel ve akademik açıdan önemini vurguladı.

Sırbistan Parlamentosu Milletvekili ve Meclis Eğitim, Bilim, Teknolojik Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ljubisa Stojmirovic ise iki ülke arasındaki Siyasi ve Ekonomik anlamdaki yakınlaşmanın en çok arttığı bu günlerde, eğitim alanında da yapılacak her türlü işbirliğine destek vermeye hazır olduğunu ifade etti. Daha sonra Belgrad Üniversitesi Dış İlişkiler Birimi ve Türkoloji bölümü ziyaret edildi. Bölüm başkanı Prof. Dr. Mirjana Teodosijevic bölümlerinin yaklaşık 100 yıla yakın bir süredir Türk Dili eğitimi verdiğini ve yüzlerce öğrenci yetiştirdiklerini ifade etti. 25 yıllık Türk Dili ve Edebiyatı öğretimi deneyimiyle Prof. Dr. M. Teodosiyeviç “Günlük Konuşmada Türkçe” adlı bir kitap yazdığını ve bu kitapta, Sırp öğrencilerin Türkçe öğreniminde yaşadığı zorluklara ve günlük konuşmalarda çok sık kullanılan kalıp sözlere yer verdiğini belirtti.

Ziyaretlerde üniversiteler arası ikili anlaşma protokolü, Erasmus ve Mevlana Programı ile Balkan Üniversiteler Birliği tanıtımı amaçları ve üyelik süreçleri hakkında bilgi verildi. Ziyaretler sırasında görüşülen protokollerin en kısa zamanda hayata geçirilerek aktif hale getirilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Bu içerik 14.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1337 kez okundu.