TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEN DÜŞME VE YARALANMALARA KARŞI MULTİDİSİPLİNER SAVAŞ

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Dr. Hilal Keklicek, Sağlık Bilimleri Fakültesi Toplantı Salonu’nda Düşme Riskinde Hareket Analizleri ve Koruyucu Fizyoterapi Yaklaşımları isimli bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda düşmenin nedenleri, oluşturduğu riskler ve maliyetleri üzerinde duran Dr. Öğr. Üyesi Keklicek, Türkiye’de ilk multidisipliner çalışmayla Trakya Üniversitesinin Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Aktif Yaşlanma Merkezi’nde önleyici hekimlik hizmetleri ve analiz laboratuvarıyla düşmelere karşı mücadele başlattıklarını müjdeledi.

Düşmenin birçok sebepten meydana gelen önemli bir problem olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hilal Keklicek “Düşme sanıldığından çok daha önemli bir sorundur. Avrupa’da yapılan araştırmalar neticesinde düşme nedeniyle ortaya çıkan travmalar ve diğer sağlık sorunlarının yıllık 37 Milyon Avro’ya varan yıllık maliyetinin olduğu ortaya çıkardı. Hem maddi hem manevi olarak büyük zararlar doğuran düşmenin önlenmesine yönelik düşmenin nedenlerini tespit edip ona yönelik çevresel düzenlemelerden bireysel egzersiz uygulamalarına kadar birçok yönde hizmet veriliyor. Düşmenin nedenlerini tespit etmek için klinikte birçok ölçek, değerlendirme yöntemi, teknolojik analiz yöntemi mevcuttur. Kişilerin hiç düşmeden, düşmeye eğilimi olup olmadığını belirlemek için artık son 15-20 yılda dünyada çok önemli çalışmalar yürütülmekte. Eğer hastalarımız zamanında başvurabilirse onları detaylı hareket analizine alarak düşmeye meyilli olup olmadıklarını belirleyebiliyoruz ve buna yönelik koruyucu rehabilitasyon programlarına alabiliyoruz, kişiye özel egzersiz uygulamaları yapabiliyoruz. Önemli olan ve dünyada üzerine çalışmaların yapıldığı kısım sağlıklı bireylerde riski belirlemek ve bunu tespit edebilmektir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü olarak bu konuda araştırmalarımızı yoğunlaştırdık. Sonbahar ayları ile bu konuda Türkiye’de ilk multidisipliner çalışma olarak Trakya Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Aktif Yaşlanma Merkezi’nde önleyici hizmetlere başlayacağız. Hedefimiz kişilerin başına düşme olayı gelmeden önce rutin bir kontrol olarak düşme riskinin olup olmadığını tespit edebilmek için yılda bir kez yürüyüş analizi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

Haber: Elif Nur Gürdel & Fırat Güngör
Editör: Sertan Atasoy
Fotoğraf: Mustafa Topyanak
Bu içerik 16 Ağustos 2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 689 kez okundu.