TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE 1-7 EKİM DÜNYA EMZİRME HAFTASI ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi Hastanesi Doğum Servisi tarafından, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası çerçevesinde, anne sütünün ve emzirmenin önemini belirtmek ve bu konudaki farkındalığı artırmak için yeni doğum yapan annelere ve gebelere emzirme haftası etkinliği düzenlendi. Pandemi koşulları nedeniyle sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilen etkinlikte annelere Emzirme Eğitim Hemşiresi Tülay Cihangir Öztürk tarafından önemli bilgiler aktarıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Emzirme Eğitim Hemşiresi Tülay Cihangir Öztürk “Toplum ve onu oluşturan bireylerin sağlıklı yaşamasında, ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde yeterli ve dengeli beslenme en önemli unsurdur. Bu denge bebeklerde daha da önem kazanmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenmelerde ilerleyen günlerde çocukların fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimleri olumsuz etkilenmekte, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal sağlık düzeyini de etkilemektedir.” dedi.

Anne Sütünün Bebek Beslenmesindeki Yeri Doldurulamaz

Son yıllarda anne sütü faydaları üzerine yapılan çalışmaların anne sütünün eşsiz bir besin olduğunu ve bebek beslenmesindeki yerini dolduramayacağını ifade eden Tülay Cihangir Öztürk “Diğer beslenme çeşitleri emzirmenin kanıtlanmış yararlarını sağlayamaz. UNİCEF’e göre anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla olmaktadır.” şeklinde konuştu.

Anne Sütü ile Beslenmenin Hem Bebek Hem de Anneye Büyük Faydası Var

Tülay Cihangir Öztürk, anne sütü ile beslenmenin bebeğe ve anneye büyük fayda sağladığını söyleyerek “Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, 6 aydan sonra ek gıdalara geçilse dahi 2 yaş ve üzerine kadar emzirilmesi gerekmektedir. Uzmanlar anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, daha ileri yaşlarda çıkabilecek tip 2 diyabet, bağırsak hastalıkları, astım, obezite, diş yapısı bozukluğu ve ruh hastalıklarının daha az görüldüğünü belirtmektedir. Aynı zamanda okul çağında başarılarının daha yüksek olduğunu ifade etmektedir. Anne sütü ile beslenmenin bebeğe olduğu kadar anneye de faydası olmaktadır. Annenin emzirme süresi artıkça meme kanseri ve over kanserine yakalanma oranı da azalmaktadır.” dedi.

Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde bu konudaki çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Tülay Cihangir Öztürk “Ne kadar çok gebeyi bilinçlendirebilirsek ve doğum yapmış anneyi emzirme konusunda teşvik edersek, gelecek nesillerimizin daha sağlıklı ve daha zeki bireyler olmasını sağlayabiliriz. Bu çalışmalarımızın, ülkemizin kalkınması adına küçük ama sağlam adımlar olacağına inanıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Etkinlik, yeni doğum yapan annelere ve gebelere verilen ikram ve hediyelerle son buldu.

Bu içerik 11.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 463 kez okundu.