TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU’NDA, “ABİYE GİYİMDE DRAPAJ TEKNİĞİ VE MODEL UYGULAMA EĞİTİMİ” SONA ERDİ

Trakya Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından “2019 Yılı Mesleki ve Teknik Eğitim Destek Programı” kapsamında desteklenen “Abiye Giyimde Drapaj Tekniği ve Model Uygulama Eğitimi” projesinde sona gelindi. Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun teknik kapasitesi ile mesleki eğitim alt yapısının güçlendirilmesi amacıyla öğretim elemanlarına yönelik düzenlenen “Eğiticilerin Eğitimi Sertifika Programı” tamamlandı. Proje kapsamında 72 saatlik program, 5 öğretim elemanının katılımıyla gerçekleşirken öğretim elemanları düzenlenen törenle sertifikalarına kavuştu. Trakya Üniversitesi Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen törene, Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı, projede eğitmen olarak görev alan Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğr. Gör. Semiye Bottan’ın yanı sıra Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Becenen, öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Didem Tuncay, Öğr. Gör. İsmail Yüce ve Öğr. Gör. Hayri Şen katıldı. Öğretim elemanlarına sertifikaları Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı tarafından verildi.

Eğiticilerin Eğitimi Programı’nı oluşturan dersler, Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü öğretim elemanlarına 3 haftalık sürede toplam 12 gün olmak üzere 72 saat olarak verildi. “Abiye Giyimde Drapaj Tekniği ve Model Uygulama Eğitimi” projesinde, dersler ve ders içerikleri ile ilgili oluşturulan program, 10 ayrı dersten oluştu. Öğretim elemanları, program süresince “Drapaj Nedir?”, “Drapajın Önemi”, “Drape ile Drapaj Arasındaki Farklar”, “Temel Etek Drapaj Uygulaması”, “Temel Pensli Beden Drapaj Uygulaması”, “Beş Farklı Modelin Drapaj Uygulaması”, “Abiye Elbisenin Drapaj Uygulaması”, “Canlı Model Üzerinde Drapaj Yapılması”, “Drapaj ile Oluşturulan Modelin Düzeltmelerinin Yapılması”, “Fermuar, Astar, Ceket Yakası Dikim Çalışmaları”, “Model Dikimi” konularında teorik ve uygulamalı dersler aldı. Uzman eğitici eşliğinde eğitimlerini titizlikle sürdüren öğretim elemanları başarıyla tamamladıkları eğitimlerin sonunda 11 adet kıyafet de tasarladı.

Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü bünyesinde, eğiticilerin eğitiminin ardından müfredata dâhil edilecek yeni programlar sayesinde, öğrencilerin katma değeri olan ürünler üretmesi, istihdama ve ekonomiye katkı sunması amaçlanıyor. Öğrenciler, bu kapsamda alacakları teorik ve uygulamalı eğitimlerle drapaj tekniği ile hazırlanmış gelinlik, abiye gibi dikimi ve işlenmesi zor ürünler üretebilecek. Giyim, tekstil, konfeksiyon alanında çalışmak isteyen öğrenciler ayrıca, iş dünyasının kapısını aralayacak fırsatlar ve mesleki eğitimlerle de buluşmayı bekliyor.

Sertifika töreninde konuşan Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Becenen, Trakya Üniversitesi olarak en büyük amaçlarının insan yetiştirmek ve bulundukları bölgeye sosyo-ekonomik destek sağlamak olduğunu belirtti. Öğrencilere yönelik gelecekte etkin bir öğretim dönemi planlamak amacıyla düzenlenen eğitimlerde, konunun uzmanları tarafından katılımcılara önemli bilgiler verildiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Becenen “Kurumların, görevleri ile ilgili bir misyonu gerçekleştirebilmeleri, diğer kaynakların yanında nitelikli ve bilinçli insan gücü ile mümkündür. İyi tasarlanmış eğitim planları ve müfredat, nitelikli öğrenci yetiştirilmesi ile hizmet üretiminde ve sunumunda son derece etkilidir. Öğrencilere vereceğimiz yeni bilgi ve beceriler ışığında onları; Türk giyim sektörünün ihtiyacı olan, manken üzerinde kalıp çıkarabilen, modele yorum getirebilen, gerektiğinde alternatif fikirler üretebilen bireyler olarak yetiştirecek ve önemli kazanımlarla donatacağız. Bunun özellikle markalaşma sürecinde standart kalıpların değil de kendi gelenek ve göreneklerimize uygun, karakteristik vücut tipimize uygun modelleri oluşturmak adına önemli bir adım olacağını düşünüyorum.” dedi.

Trakya Üniversitesi Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı ise teknik okulları, öğrencilere verilen teorik ve pratik bilgilerin uygulama ile birleştiği, üretime dönüştüğü yerler olarak tanımlayarak Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun bölgesinin ve ülkenin nitelikli teknik eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik hizmet veren önemli bir kurum olduğunu hatırlattı. Bu projenin kamu kurum ve kuruluşlarına da örnek olmasını dileyen Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı, “Projenin gerçekleşmesinde ve yüksekokulumuza kazandırılmasında başta Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olmak üzere bölüm öğretim elemanları ile Trakya Kalkınma Ajansı’na teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli eğitmenimiz Öğr. Gör. Semiye Bottan’a da katılımlarından ve katkılarından dolayı mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim. Eğitimler sonucunda, ortaya güzel ürünlerin konduğunu ve projenin amacına ulaştığını görüyoruz. Öğrencilerimizin de buradan elde edecekleri kazanımları, sektöre ulaştırmalarını umut ediyoruz. Ülke ekonomisine ve kalkınmasına önemli bir katkı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Sertifika töreni, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Semiye Bottan’ın program ve eğitimlere ilişkin kısa sunumu ve katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.

 

Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU

Editör: Fırat GÜNGÖR

Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK

Bu içerik 17.02.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 879 kez okundu.