TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TARIM KONGRESİ AGBIOL, PANDEMİ SÜRECİNİN EN GENİŞ KATILIMLI KONGRESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

Trakya Üniversitesince bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Tarım, Biyoloji ve Yaşam Bilimleri Konferansı, 44 ülkeden 1.000’in üzerinde bilim insanını online olarak bir araya getirdi. Salgın sebebiyle sınırlı sayıda katılımcıyla düzenlenen konferansta dünyanın farklı ülkelerinden pek çok bilim insanı tarım ve yaşam bilimleri alanında sunumlarını çevrim içi gerçekleştirdi.

Tarım, biyoloji, ormancılık, genetik, biyomühendislik gibi farklı alanlara ait pek çok konunun derinlemesine tartışmaya açıldığı ve dünyanın dört bir tarafından birçok bilim insanını bir araya getiren AGBIOL 2021 (III. Uluslararası Tarım, Biyolojik ve Yaşam Bilimleri Konferansı) çevrim içi ve sınırlı katılımcıyla Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Balkan Kongre Merkezi’nde yerli bir yazılımla dijital olarak gerçekleştirilen kongreye, 44 ülkeden 1.066 araştırmacı katıldı. Kongre başkanlığını Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Kaya’nın üstlendiği uluslararası etkinlikte 288 sözel, 134 poster sunumu olmak üzere toplam 422 bildiri yayınlandı.

Kongre ile ilgili açıklamalarda bulunan AGBIOL Düzenleme Komitesi Başkanı ve Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, dünyanın farklı bölgelerinden çok sayıda araştırmacının katılımıyla uluslararası çapta bir etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Dünya genelinde yaşanan süreçten dolayı konferanslarını bu yıl da dijital ortamda gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını ifade eden Prof. Dr. Yalçın Kaya “Normal şartlarda birçok misafiri Edirne’de ağırlamak isterdik ancak pandemi nedeniyle bunu gerçekleştiremedik. Biz de bu doğrultuda konferansımızı sınırlı katılımla ve çevrim içi olarak gerçekleştirdik. Buna rağmen konferansımıza her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir ilgi ve katılım oldu. 1000’den fazla bilim insanı tarafından 422 tebliği sunuldu.” ifadelerini kullandı. 

Üniversitelerin en büyük görevinin bilim üretmek olduğunu ve bilimden uzak duramayacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Yalçın Kaya, “Yüz yüze düzenlendiğinde gelemeyecek araştırmacı ve bilim insanları bu sayede bir araya geldiler ve çok önemli konularda bilgi ve tecrübe paylaşımı gerçekleştirdiler. Tarım, ormancılık, su ürünleri, veterinerlik, biyomedikal, biyoloji, botanik gibi birçok konu başlığı altında bildiri ve posterlerle bilimselliği yüksek bir organizasyon oldu. Konferans sonrası bilimsel çıktılardan gıda alanında seçilen 5 bildiri SCI dergide, toprak ve bitki besleme alanında seçilen 3 bildiri de Scopus Indekste taranan dergilerde yayınlanacak. Konferans özet ve tam bildiri kitabımız ise CAB Abstract Indeks’te yerini alacak. Bilimde durmak, geri kalmak yoktur. Trakya Üniversitesi olarak ülke ve dünya tarımına fayda sağlayacak çalışmalar içinde olmaya, üretmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

AGBIOL 2021, Pandemi Döneminin En Geniş Katılımlı Online Kongrelerinden Biri Oldu

Katılımcı ve bildiri sayısı ile dünyanın en büyük online etkinliklerinden biri olma özelliğini taşıyan kongrede Letonya, Endonezya, Hindistan, Avustralya, Rusya gibi 44 farklı ülkeden bilim insanları tarım ve yaşam bilimleri alanında hazırladıkları sunumları katılımcıların dikkatine sundu. 50’den fazla ülkeden 400’ü aşkın katılımcı ile ilki 2018, ikincisi ise 55 ülkeden 1.100’ün üzerinde katılımcı ile 2020 yılında gerçekleştirilen konferans, pandemi döneminde yapılan en geniş kapsamlı online konferanslardan biri olma özelliğini taşıyor.

Bu içerik 09.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 388 kez okundu.