TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. MAHMUT GÜLER’DEN, EDİRNE VE TEKİRDAĞ’IN KENTSEL TARİHİNE IŞIK TUTAN İKİ KİTAP…

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kalite ve Strateji Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mahmut Güler, “Kentleşme ve Yerelleşme Sürecinde Edirne Monografisi” ve “Uygulama Sonuçlarıyla Yeni Büyükşehir Belediye Modeli: Tekirdağ Örneği” isimli iki kitabını, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na takdim etti. Bölge üniversitesi misyonunu üstlenen Trakya Üniversitesi’ndeki çalışmalarını Edirne ile sınırlı tutmayıp bölgesel alana yayan Prof. Dr. Mahmut Güler’in her iki kitabı, Edirne ve Tekirdağ’ın kentsel tarihine ışık tuttuğu gibi Trakya Üniversitesi’nin toplumsal ve idari konularda bölgeye ilişkin yürüttüğü çalışmaların önemli bir örneğini teşkil ediyor.

“EDİRNE MONOGRAFİSİ” KİTABINDA KENTLEŞME VE YERELLEŞME KONULARI ELE ALINDI

Seyhan Bilir Güler ve Mahmut Güler editörlüğünde hazırlanan ve Edirne’nin fiziki, doğal ve toplumsal yaşamını etkileyen yerel gelişmelerin değerlendirildiği “Kentleşme ve Yerelleşme Sürecinde Edirne Monografisi” isimli kitapta, kentin ekonomik ve tarihsel gelişimi, göç olayları, yerel siyaseti, yerel seçimleri, imar gelişimi, belediyecilik tarihi, Edirne Belediyesi’nin mali yapısı ve bu mali yapı içerisinde kentsel hizmetler sorgulanıyor. Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri ve yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yapan öğrenciler tarafından birlikte yazılan kitapta ayrıca, Edirne’nin sosyal, kültürel ve siyasal yaşamına değinilirken kentleşme ve yerelleşme konuları kitabın önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Prof. Dr. Mahmut Güler, “On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” çerçevesinde yazdığı “Uygulama Sonuçlarıyla Yeni Büyükşehir Belediye Modeli: Tekirdağ Örneği” isimli kitabında ise büyükşehir belediye sistemine köklü değişiklik getiren 6360 sayılı yasanın büyükşehir sistemi üzerinde yapmış olduğu değişiklikleri inceliyor. Çalışmada özellikle yerel siyasal katılım ve temsil, mali yerelleşme, büyükşehirlerin idari ve hukuki düzenlemeleri somut olaylar üzerinden tartışmaya açan Güler, yasadan kaynaklanan bu değişiklikler sonucu büyükşehir belediye olma hakkına kavuşan Tekirdağ’da büyükşehir sisteminin etkilerini olumlu ve olumsuz yönleriyle birlikte ele alıyor.

Kitapların yazarı Prof. Dr. Mahmut Güler’i makamında ağırlayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, her iki kitabın da hem Edirne’nin hem de Tekirdağ’ın kentsel tarihine ışık tuttuğunu belirtti. Kitapların bundan sonraki kentsel çalışmalar için de çok önemli bir rehber görevi üstlendiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Nasıl ki bizler üniversite olarak tüm çalışmalarımızı bölgesel anlamda sürdürüyorsak değerli hocamız Mahmut Güler de bu çalışmalarına aynı anlayışı yansıtmış, hem Edirnemizi hem de Tekirdağımızı kentleşme ve yerelleşme yönünden detaylıca değerlendirmiş. Büyük bir birikim ve araştırmanın sonucu olarak ortaya çıkan bu çalışmalardan ötürü Prof. Dr. Mahmut Güler’i tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Güler tarafından yazılan “Edirne Monografisi” ve “Yeni Büyükşehir Belediye Modeli: Tekirdağ Örneği” kitaplarına Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nden de ulaşılabiliyor.

Haber: Orkun Akman
Editör: Sertan Atasoy

 

Bu içerik 14.01.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 831 kez okundu.