TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN GÖREV ALDIĞI “1001 PROJESİ”NE TÜBİTAK DESTEĞİ

Yürütücülüğünü Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rasime Demirel, proje araştırmacılığını Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Asan, Doç. Dr. Burhan Şen ve İstanbul Üniversitesi’nden Doktor Öğr. Üyesi Duygu Kadaifçiler’in yaptığı, “Türkiye’nin Toprak Kaynaklı Isıya Dirençli Aspergillus Cinsi” konulu, yaklaşık 360.000 TL (Bölüm katkı payları ve PTİ hariç) bütçeli projenin, TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verildi.

Proje, 340 civarında türü olan, tıbbi, ekonomik ve zirai bakımından kritik öneme sahip, ısıya dirençli Aspergillus türlerinin, ilk defa tüm Türkiye topraklarında, izolasyonunu, klasik ve moleküler yöntemlerle (ITS, BenA, CaM, gibi) teşhisi ve filogenetik analizlerini içerecek. Proje kapsamında, alınan toprak örneklerinin özellikleri tespit edilerek, toprak özellikleriyle türlerin dağılımı arasında ilişkiler belirlenecek. Problemli türlerin çözümü için, Hollanda’daki Westerdijk Fungal Biyoçeşitlilik Enstitüsü’den de destek alınacak. 
Yeni türlerin bulunma olasılığının oldukça yüksek olduğu proje kapsamında, bu türlerin SEM görüntüleri de alınacak. Türkiye genelinde belirlenen alanlardan, bir takvim çerçevesinde toprak örnekleri alındıktan sonra, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve İstanbul Üniversiteleri Biyoloji bölümlerinde, Aspergillus türlerinin morfolojik, koloniyal ve moleküler çalışmaları aşamalı olarak yapılacak. Farklı ortamlardan izole edilen ısıya dirençli Aspergillus türlerinin DNA barkodlaması yapılarak, Consortium for the Barcoding of Life (CBoL) tarafından uluslararası olarak koordine edilen yaşamın barkodlanması çalışmalarına, Türkiye’den veri akışı sağlanacak. Proje kapsamında burs alacak lisansüstü öğrencilerden birisi Trakya Üniversitesi Biyoloji bölümünden seçilecek. Proje sürecinde Edirne, Eskişehir ve İstanbul’da bilgilendirme seminerleri yapılacak.
Bu içerik 31.07.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1267 kez okundu.