TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞR. GÖR. YAŞAGÜL EKİNCİ DANIŞAN, UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ ADAYI OLAN BALLICA MAĞARASININ ÜSTÜN EVRENSEL DEĞERLERİNİ ANLATTI

2011 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den pek çok eser kazandırılmasında emeği olan Trakya Üniversitesi Öğr. Gör. Yaşagül Ekinci Danışan, Tokat Ballıca Mağarası ile bu çalışmalarına bir yenisini ekledi.

2019 yılında UNESCO Dünya Mirası Aday Listesine Türkiye’den kabul edilen tek dosya olan Ballıca Mağarası’nın, ‘Yol Hikâyesi’ tanıtım toplantısı, Tokat Valisi’nin himayelerinde, Tokat Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü öncülüğünde Yağıbasan Medresesi’nde yapıldı. Düzenlenen programa Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, kurum müdürleri, şehrin ileri gelenleri, iş adamları ve davetliler katıldı.

Tanıtım toplantısında Tokat Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü İhsan İkinci, Ballıca Mağarası’nın teknik tanıtımını yaparak, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yürüttükleri UNESCO Dünya Mirası adaylık çalışmalarını anlattı. Ardından Trakya Üniversitesi Öğr. Gör. Yaşagül Ekinci Danışan ‘’Neden Ballıca’’ adlı sunumu ile Ballıca Mağarası’nın üstün evrensel değerleri ve Dünya Miras Listesi Adayı olmasını sağlayan kriterlerine ilişkin bilgilendirme yaptı.

Sunumların ardından konuşma yapan Tokat Valisi Ozan Balcı, Ballıca Mağarası’nın tüm insanlığa tanıtılması gerektiğini belirterek, ''Ballıca Mağarası’nın UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesine alınması çalışmalarının gerçekleştirilmesinde başta Trakya Üniversitesi Öğr. Gör. Yaşagül Ekinci olmak üzere emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Ama asıl iş bundan sonra başlıyor. Ballıca Mağarası artık sadece Tokat’ın değil, Türkiye’nin hatta bütün insanlığın bir değeri. Bizim bunu daha güzel yerlere getirmemiz ve tüm insanlığa sunmamız gerekir.'' dedi.

2014 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alan Başkanlığını yürütmekte olan Öğr. Gör. Yaşagül Ekinci Danışan, 2011 yılında Dünya Miras Listesine giren Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi’nin dosyasını, 2015 Gaziantep UNESCO Gastronomi Yaratıcı Kentler Ağı dosyasını ve ayrıca Edirne’deki Uzunköprü ile Sultan II. Bayezid Külliyesi ile 2018-2019 yıllarında İzmir’in Tarihi Kemeraltı Bölgesi ve Balıkesir'de bulunan Kyzikos Antik Kentinin Dünya Mirası Tentative Listesi adaylık dosyalarını hazırladı.
Bu içerik 21 Haziran 2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 606 kez okundu.