TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİNDEN OSMANLI LEZZETLERİ...

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İşletmeler Genel Koordinatörü Öğr. Gör. Burak İşçimen tarafından, uluslararası öğrencilerin Türkiye ve Trakya Üniversitesi’ne adaptasyonu amacıyla Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde yemek atölyesi etkinliği düzenlendi. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun katıldığı etkinlikte Arnavutluk, Bulgaristan, Kazakistan, Kırım, Kosova, Makedonya, Özbekistan, Türkmenistan ve Yunanistan’dan gelen 13 uluslararası öğrenci katıldı.

Etkinlikte 3 gruba ayrılan öğrenciler, Öğr. Gör. Burak İşçimen’in yönlendirmesi ve tesis aşçılarının desteğiyle Osmanlı döneminde İstanbul Fatih ve Süleymaniye imaretleri ile Edirne'de II. Bayezid imaretinde Cuma günleri ve bayramlarda halka dağıtılan "Zirva" yemeğini yapmayı öğrendi. Öğrenciler ayrıca tesislerin fırın bölümünde pide ve börek gibi ülkemize özgü lezzetleri, ustaların yardımıyla yaparken, kendi ülkelerine özgü hamur işlerini de farklı lezzetler olarak ortaya koydu. Öğrencilerin yaptığı yemekler Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Öğr. Gör. Burak İşçimen ve Murat Angun’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Her grubun lideri, yaptıkları yemeğin tarihçesi, yapım aşamaları ve yemekte kullanılan malzemeler hakkında bilgi vererek yemeklerini servis etti. Yemekler jüri tarafından “Yemek Yapma ve Mutfak Teknikleri”, “Fırın Alanında Çalışma”, “Yemeğin Sunumu”, “Yemeğin Lezzeti ve Temizliği”, “Yemeğin Kokusu ve Kıvamı” ile “Yemeği Sözlü Olarak Aktarma” başlıkları altında değerlendirildi. Birbirinden lezzetli yemekler sunan öğrenciler jüri üyelerinden tam not almayı başardı. Rektör Erhan Tabakoğlu, ilk kez “Zirva” yemeği yediğini ve 13 öğrencisi elinden yediği bu yemeğin çok güzel ve özel olduğunu ifade ederek bu yemeği asla unutmayacağını belirtti.

Öğr. Gör. Burak İşçimen “Uluslararası öğrencileri kaynaştırmak amacıyla bu etkinliği düzenlemeye karar verdik. Osmanlı’nın çok güçlü ve köklü bir yemek kültürü var. Öğrencilerimize bu zenginliğimizi öğretmek istedik. İlk aşamasını uluslararası öğrencilerimizle gerçekleştirdiğimiz bu etkinliği 3 aşamalı olarak yapmayı planlıyoruz. İkinci aşamada Türk ve uluslararası öğrencileri bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Üçüncü aşamasında ise Edirne halkı ile öğrencilerimizi kaynaştırarak Osmanlı Mutfağı’nın seçkin örneklerini birlikte yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Doç. Dr. Murat Türkyılmaz yaptığı açıklamada “Oryantasyonumuzun bir parçası olarak bugün burada bu etkinliği düzenliyoruz. Kendi kültürümüzü seminer ve çalıştaylarla öğrencilerimize anlatıyoruz ama bunu uygulamalı olarak da göstermemiz gerektiğini düşündük. Bu kapsamda öğrencilerimize zengin yemek kültürüne sahip Osmanlı Mutfağı’ndan bir yemek öğretmek istedik. Aynı zamanda kendi kültürlerinden de yemek yapmalarını sağlamaya çalıştık. Böylece öğrencilerimiz arasında bir kaynaşma olmasını amaçladık. Bu ve benzeri etkinliklerle öğrencilerimize tek tek ulaşmaya çalışıyor ve kendi kültürümüzü tanıtmak için çaba sarf ediyoruz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptığı açıklamada “Uluslararası öğrencilerimizi çok önemsiyoruz. Onların ülkemize, şehrimize, üniversitemize adaptasyonunu sağlamak adına elimizden gelen her şeyi yapmaya gayret ediyoruz. Bugün burada gerçekleştirilen etkinlikte bu gayretimizin bir göstergesi. Bu tarz etkinliklerle onlara dokunarak kendi kültürümüzü tanıtma fırsatı buluyoruz. 13 öğrencimizi tesislerimizde ağırlayarak mutfaklarımızı açtık. Öğrencilerimiz, Cuma günleri imaretlerde verilen, zengin Osmanlı mutfağının yemeklerinden ‘Zirva’ yemeğini yapmayı öğrenerek hem kültürümüzün önemli bir yemeğini tanımış oldu hem de çok önemli imaretlere ev sahipliği yapan Edirne’de, Cuma günü gerçekleştirilen bu etkinlikle geleneğimizi yaşattı. Öğrencilerimizle bu tarz etkinliklerde bir araya gelerek birbirimizi ve kültürlerimizi daha yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Bu nedenle bu organizasyonu gerçekleştiren hocalarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Bu içerik 11 Ocak 2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 585 kez okundu.

Resimler

   Tüm Resimleri İndir

Diğer Haberler» Tüm Haberler

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE “KALİTE İÇ DEĞERLENDİRME PROGRAMI” BİLGİLENDİRME TOPLANTISI…

Trakya Üniversitesi’nde, eğitim ve yönetimde kalite çalışmaları kapsamında bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Yönetmeliği’ne göre “Kurumsal İç Değerlendirme Raporu” hazırlanması konusunda, tüm akademik birimlerin dekan ve müdürleri; fakülte..

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE ELEKTRONİK KIYAFET TASARIMI ATÖLYESİ SERGİSİ

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojilerinden Arş. Gör. Dr. Ali Battal koordinatörlüğünde yürütülen ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2018-I Özel Çağrı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenen “Elektronik Kıyafet Tasarım Atölyesi” tamamlandı. Toplamda 15 saat süren atölye boyunca çocuklar giyilebilir elektronik kıyafet t..

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, BATI TRAKYALI ÖĞRENCİLERİ AĞIRLADI…

Batı Trakya'da Rodop İline bağlı Yassıköy'den, Türk okullarında lise öğrenimi gören 45 kişilik öğrenci grubu, Trakya Üniversitesi’ni ziyaret etti. Yassıköy Belediyesi Azınlık Kültür Derneği’nin katkılarıyla Edirne ve Trakya Üniversitesi’ne gelen Batı Trakyalı soydaş öğrenciler için Trakya Üniversitesi’nde özel bir program düzenlendi. Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nd..

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANI VE GENEL SEKRETERİ PROF. DR. CEVDET KILIÇ’TAN KÜÇÜKÇEKMECE’DE ÖĞRETMENLERE SEMİNER…

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından organize edilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmen Gelişimi Eylem Planı Aralık ayı programına konuşmacı olarak katılan Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç, İstanbul TOKİ Şehit Çağlar Canbaz İmam Hatip Ortaokulu Toplantı Salonu’nda, “Eğitim Felsefesi, Öğretmenlik, Öğretmenlik Meslek Etiği, Öğretmenliğin Misyon..