TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİNDEN OSMANLI LEZZETLERİ...

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İşletmeler Genel Koordinatörü Öğr. Gör. Burak İşçimen tarafından, uluslararası öğrencilerin Türkiye ve Trakya Üniversitesi’ne adaptasyonu amacıyla Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde yemek atölyesi etkinliği düzenlendi. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun katıldığı etkinlikte Arnavutluk, Bulgaristan, Kazakistan, Kırım, Kosova, Makedonya, Özbekistan, Türkmenistan ve Yunanistan’dan gelen 13 uluslararası öğrenci katıldı.

Etkinlikte 3 gruba ayrılan öğrenciler, Öğr. Gör. Burak İşçimen’in yönlendirmesi ve tesis aşçılarının desteğiyle Osmanlı döneminde İstanbul Fatih ve Süleymaniye imaretleri ile Edirne'de II. Bayezid imaretinde Cuma günleri ve bayramlarda halka dağıtılan "Zirva" yemeğini yapmayı öğrendi. Öğrenciler ayrıca tesislerin fırın bölümünde pide ve börek gibi ülkemize özgü lezzetleri, ustaların yardımıyla yaparken, kendi ülkelerine özgü hamur işlerini de farklı lezzetler olarak ortaya koydu. Öğrencilerin yaptığı yemekler Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Öğr. Gör. Burak İşçimen ve Murat Angun’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Her grubun lideri, yaptıkları yemeğin tarihçesi, yapım aşamaları ve yemekte kullanılan malzemeler hakkında bilgi vererek yemeklerini servis etti. Yemekler jüri tarafından “Yemek Yapma ve Mutfak Teknikleri”, “Fırın Alanında Çalışma”, “Yemeğin Sunumu”, “Yemeğin Lezzeti ve Temizliği”, “Yemeğin Kokusu ve Kıvamı” ile “Yemeği Sözlü Olarak Aktarma” başlıkları altında değerlendirildi. Birbirinden lezzetli yemekler sunan öğrenciler jüri üyelerinden tam not almayı başardı. Rektör Erhan Tabakoğlu, ilk kez “Zirva” yemeği yediğini ve 13 öğrencisi elinden yediği bu yemeğin çok güzel ve özel olduğunu ifade ederek bu yemeği asla unutmayacağını belirtti.

Öğr. Gör. Burak İşçimen “Uluslararası öğrencileri kaynaştırmak amacıyla bu etkinliği düzenlemeye karar verdik. Osmanlı’nın çok güçlü ve köklü bir yemek kültürü var. Öğrencilerimize bu zenginliğimizi öğretmek istedik. İlk aşamasını uluslararası öğrencilerimizle gerçekleştirdiğimiz bu etkinliği 3 aşamalı olarak yapmayı planlıyoruz. İkinci aşamada Türk ve uluslararası öğrencileri bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Üçüncü aşamasında ise Edirne halkı ile öğrencilerimizi kaynaştırarak Osmanlı Mutfağı’nın seçkin örneklerini birlikte yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Doç. Dr. Murat Türkyılmaz yaptığı açıklamada “Oryantasyonumuzun bir parçası olarak bugün burada bu etkinliği düzenliyoruz. Kendi kültürümüzü seminer ve çalıştaylarla öğrencilerimize anlatıyoruz ama bunu uygulamalı olarak da göstermemiz gerektiğini düşündük. Bu kapsamda öğrencilerimize zengin yemek kültürüne sahip Osmanlı Mutfağı’ndan bir yemek öğretmek istedik. Aynı zamanda kendi kültürlerinden de yemek yapmalarını sağlamaya çalıştık. Böylece öğrencilerimiz arasında bir kaynaşma olmasını amaçladık. Bu ve benzeri etkinliklerle öğrencilerimize tek tek ulaşmaya çalışıyor ve kendi kültürümüzü tanıtmak için çaba sarf ediyoruz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptığı açıklamada “Uluslararası öğrencilerimizi çok önemsiyoruz. Onların ülkemize, şehrimize, üniversitemize adaptasyonunu sağlamak adına elimizden gelen her şeyi yapmaya gayret ediyoruz. Bugün burada gerçekleştirilen etkinlikte bu gayretimizin bir göstergesi. Bu tarz etkinliklerle onlara dokunarak kendi kültürümüzü tanıtma fırsatı buluyoruz. 13 öğrencimizi tesislerimizde ağırlayarak mutfaklarımızı açtık. Öğrencilerimiz, Cuma günleri imaretlerde verilen, zengin Osmanlı mutfağının yemeklerinden ‘Zirva’ yemeğini yapmayı öğrenerek hem kültürümüzün önemli bir yemeğini tanımış oldu hem de çok önemli imaretlere ev sahipliği yapan Edirne’de, Cuma günü gerçekleştirilen bu etkinlikle geleneğimizi yaşattı. Öğrencilerimizle bu tarz etkinliklerde bir araya gelerek birbirimizi ve kültürlerimizi daha yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Bu nedenle bu organizasyonu gerçekleştiren hocalarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Bu içerik 11 Ocak 2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 736 kez okundu.

Resimler

   Tüm Resimleri İndir

Diğer Haberler» Tüm Haberler

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, “GÖNÜL ELÇİLERİ ÇOCUK AKADEMİSİ” İLE UMUT OLMAYA DEVAM EDİYOR...

Trakya Üniversitesi, akademi ve halkı birleştiren, özellikle çocukların dünyasına yepyeni ufuklar katan yeni bir proje daha başlattı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun eşi Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun önderliğinde hayata geçirilen “Gönül Elçileri Çocuk Akademisi” projesi, 13 Mart Çarşamba günü Edirne’de başladı. Kapılarını Edirne’n..

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE “ÇANAKKALE RUHU” YAŞATILIYOR

Çanakkale ruhu, Trakya Üniversitesi’nde yaşatılmaya devam ediyor. Dünya tarihine altın harflerle kazınan, birçok kahramanlığın yokluklar içerisinde gerçekleştirildiği, Anadolu’ya “Türk’ün Ayrılmaz Vatanı” damgası vuran Çanakkale Savaşı’nın 104. yıl dönümü sebebiyle, Trakya Üniversitesi’nin tüm yerleşkelerinde, 18 Mart 2019 günü, ücretsiz olarak..

BALKAN ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE TOPLANDI...

Balkanların en büyük eğitim kurumlarından biri olan Trakya Üniversitesi, Genel Sekreteri ve Daimi Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Balkan Üniversiteler Birliği’nin önemli bir toplantısına ev sahipliği yaptı. 70 üyesiyle Balkanlar’ın en büyük yükseköğretim birliği olan Balkan Üniversiteler Birliği’nin (BUA) Yönetim Kurulu Toplantısı, Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası’nda ger&..

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜRKİYE – BULGARİSTAN GÜNCEL İLİŞKİLERİ KONUŞULDU…

Balkanlar’a hizmet etmeyi kendine şiar edinen Trakya Üniversitesi önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy’un konuşmacı olarak katıldığı ve Türkiye ile Bulgaristan’ın günümüz ilişkilerinin ulaştığı noktanın konuşulduğu “Türkiye – Bulgaristan Güncel İlişkileri Konferansı”, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bi..