TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NİN GÖNÜL ELÇİLERİ-ÇOCUK AKADEMİSİ, FEVZİPAŞA İLKOKULU’NU AĞIRLADI...

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun eşi Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun önderliğinde hayata geçirilen “Gönül Elçileri Çocuk Akademisi” projesi, yeni öğrencilerini ağırladı. Trakya Üniversitesi’nin akademik ve sosyal imkânlarından Edirne’nin ilköğretim okullarındaki çocukların faydalanması amacıyla başlatılan atölye çalışmaları kapsamasında, Edirne Merkez Fevzipaşa İlkokulu’nda, 3. ve 4. sınıflarda eğitim gören 22 öğrenci ağırlandı. Minik öğrenciler, Trakya Üniversitesi Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Selimiye Camii ve Millet Kıraathanesi’ni gezerek çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Atölye çalışmalarında yepyeni ufuklara yelken açan çocuklar, oldukça keyifli geçen bir günün ardından evlerine döndü.

Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun fikriyle hayat bulan, Trakya Üniversitesi’nin farklı fakültelerinden hocaların “Gönül Elçisi” olarak, gönüllü bir şekilde görev aldığı akademinin yeni misafirleri Fevzipaşa İlkokulu öğrencileri, gezinin ilk bölümünde Trakya Üniversitesi Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde eğlenceli bir Mutfak Atölyesi’ne konuk oldu. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İşletmeler Genel Koordinatörü, Öğretim Görevlisi Burak İşçimen, gerçekleştirdikleri çalışmada dikkat, koordinasyon, yaratıcılık ve üretim gibi kavramların geliştirilmesinin amaçlandığını belirterek minik öğrencilerin gerçek bir yaşam becerisi kazandıklarını ifade etti. Burak İşçimen ayrıca, “Mutfak atölyeleri, çocukların zevk aldığı çalışmalar olmakla birlikte aynı zamanda fen bilimleri ile de yakınlaşmalarını sağlar. Çocuklar ekmek, pasta, kek gibi ürünler hazırlarken bir maddeyi ölçme, karıştırma, pişerken meydana gelen renk, koku gibi değişimleri gözlemleme gibi pek çok deneyim yaşar. Çocuklarımız bugün düzenlediğimiz atölye çalışması sayesinde, hem sağlıklı yaşama dair bilgiler ediniyor hem de paylaşmanın ve takım çalışmasının önemini anlıyor. Bugün minik dostlarımızla birlikte olmaktan ve lezzetli yemekler yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Programın ikinci durağında öğrenciler, Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni gezdi. Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Müze Müdürü Öğretim Görevlisi Hakan Akıncı’nın rehberliğinde Külliye’yi gezen öğrencilere, Osmanlı döneminde burada verilen sağlık hizmetleri ve geleneksel tıbbın ulaştığı noktalar hakkında bilgi verildi. Genel Sekreter Yardımcısı Öğretim Görevlisi Hakan Akıncı, Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi hakkında, “Yüzyıllar boyunca bu külliyede tıp öğrencileri yetiştirilmiş, şifahanesinde hastalara şifa dağıtılmış ve ihtiyaç sahipleri doyurulmuş, misafirler ağırlanmış. Külliye’nin içinde yer alan cami Osmanlı mimarisinin ve İslam âleminin en saf en güzel camilerinden biri olarak kabul görüyor. Darüşşifa kısmı ise dönemin en önemli sağlık merkezlerinden biri. Kuruluşunda her türlü hastaya hizmet vermiş bir yapı. Daha sonraki yıllarda şifahane, akıl ve ruh hastalarına yönelik hizmet vermeye başlamış ve hastalar, dönemin tıp bilgi ve ilaçlarının yanı sıra su sesi, musiki, güzel kokular ve çeşitli meşguliyetlerle tedavi edilmiş. Sultan II. Bayezid Külliyesi, ecdadımızın insana verdiği değeri ve bu anlayışı en güzel biçimde yansıtan önemli bir mekân. Çocuklarımızı bu önemli değerlerle buluşturmuş olmaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini atardı.

Programın devamında, Edirne’nin ve medeniyetimizin en önemli eserlerinden Selimiye Camii gezildi. Selimiye Cami’nin tarihi ve özellikleri Öğretim Görevlisi Hakan Akıncı tarafından anlatıldı. Millet Kıraathanesi’nde verilen ikramların ardından, çocukların geçirdikleri günle ilgili duygularını kâğıda dökmesiyle son bulan etkinlikte öğrenciler büyük mutluluk duyduklarını ve Edirne’nin sahip olduğu değerler hakkında çok önemli bilgiler edindiklerini ifade etti.

Projenin fikir sahibi Dr. Nilgün Tabakoğlu “Çocuklarımızın kendilerini geliştirme konusunda sosyal etkinliklere ihtiyaç duyduklarını dikkate alarak Trakya Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleriyle birlikte, onlara yönelik atölyeler ve kültürel, bilimsel etkinlikler yapmaya devam ediyoruz. Her hafta Çarşamba günü, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yönlendirmesiyle belirlenen, Edirne’nin on farklı ilkokulundan her birinin öğrencileriyle buluşuyoruz. Bu projede gönüllü olarak ve büyük emeklerle çalışan hocalarımız başta olmak üzere herkese gönülden teşekkür ediyorum. Gelecek etkinliklerimizde de birçok farklı alanda çocuklarımızın geleceğine ışık tutmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bölgenin en köklü eğitim kurumu olan, ülkemize, toplumumuza ve Edirne’ye hizmet etmeyi şiar edinen Trakya Üniversitesi olarak tarihimizin izinde ve sorumluluğunda çalışmalarına devam edeceklerini belirten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Edirne, bir kültür ve medeniyet hazinesi. Hazinelerimizi geleceğimiz olan çocuklarımıza tanıtmak ve onların üniversitemizin imkânlarından faydalanmalarını sağlamak için böyle bir proje geliştirdik. Projemizle öğrencilerimizin hem kendilerine hem de çevrelerine yönelik farkındalıklarının artırılmasını hedefliyoruz. İnanıyoruz ki çocuklarımızın geleceklerine yapılan yatırım mutlaka karşılık bulacaktır. Projenin mimarı eşim Dr. Nilgün Tabakoğlu ve Trakya Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleri ile çalışanlarına emekleri için teşekkür ediyorum. Çocuklarımızın mutluluğu ve geleceği için üniversitemizin imkân ve gayretleri her zaman onlarla olacak.” dedi.

Trakya Üniversitesi Gönül Elçileri – Çocuk Akademisi projesi kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen farklı ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerle buluşmaya devam edilecek. 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar her Çarşamba günü gerçekleştirilecek buluşmalarda öğrencilere yönelik gastronomi, mimarlık, mühendislik, güzel sanatlar, eğitim başta olmak üzere farklı alanları kapsayan atölye çalışmaları ve kültürel geziler gerçekleştirilecek.

Bu içerik 29.03.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1540 kez okundu.