TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ “KÜLTÜR MİRASI ATÖLYESİ”, BİR AÇIK HAVA MÜZESİ OLAN EDİRNE’DE…

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Edirne Valiliği’nin iş birliğiyle Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından ikincisi organize edilen “Kültür Mirası Atölyesi”nde, “Bir Osmanlı Kenti Edirne’nin Suları ve Su Yapıları” başlıklı atölye çalışmasının açılışı gerçekleştirildi. Osmanlı dönemindeki Edirne’nin su yapıları ve şehrin sularıyla olan ilişkisinin, geçmiş ve günümüz bağlamında ele alınacağı çalışmanın açılışına, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümin Şahin, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yusuf Şamiloğlu, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren ile atölye yürütücüsü öğretim elemanları ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen öğrenciler katıldı.

28 farklı üniversiteden yapılan yaklaşık 150 başvuru arasından seçilerek Türkiye’nin dört bir yanından gelen 40 öğrencinin katılımıyla 17-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek atölyenin açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümin Şahin, projenin, Edirne Valisi Günay Özdemir’in himayesinde Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi iş birliğinde Mimarlık Fakültesi’nin katkılarıyla gerçekleştiğini belirterek, geçen yıl ilki düzenlenen ve 25 farklı üniversiteden 40 öğrencinin katıldığı “Bir Osmanlı Kenti Edirne” konulu atölyenin amacına ulaştığını ifade etti. Öğrencilerin önemli katkı sağladığı atölyenin, Edirne’ye, Trakya Üniversitesi’ne ve öğrencilere kazandırdığı değerler ve ortaya çıkardığı ürünler bakımından önemli olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mümin Şahin, “Valimizin katkıları, Rektörümüzün iştiyakı ve Fakültemizin öğretim elemanlarının desteğiyle ortaya çıkan güzel ve anlamlı bir çalışma. Edirne, açık hava amfisi ile mimarlarını yetiştiriyor. Üniversitemize, atölye için kente gelen öğrencilerimize ve ortaya çıkacak ürünlerle Edirnemizin turizmine katkı sağlamasını diliyorum. Başarılı ve faydalı bir çalışma olması temennisiyle.” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, proje fikrinin Vali Günay Özdemir tarafından geliştirildiğini belirterek başladığı konuşmasına, Edirne’nin tarihi ve kültürel mirası hakkında önemli bilgiler vererek devam etti. Bu tür projeleri önemli bulduklarını ifade eden Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, projenin ilk tohumlarının geçen yıl atıldığını belirterek, Trakya Üniversitesi’nin bu çalışmayı geleneksel hale getirdiğini ve gelecek yıllarda uluslararası bir niteliğe de kavuşturacağını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Osmanlı’yı ve medeniyetimizin izlerini en iyi anlatan şehirlerden biri Edirne. Edirne, metrekareye düşen tarihi ve kültürel eserler bakımından dünyanın ikinci şehri. Mimarlar için biçilmiş bir kaftan ve önemli bir eğitim cenneti. Selimiye’nin gölgesinde, kentin en güzel noktasında kurulu Mimarlık Fakültemiz var. Sahip olduğumuz bu güzel fakültede, ülkemizin farklı üniversitelerinden öğrencileri ağırlamak ve onlara eğitim olanağı sağlamaktan gururluyuz. Öğretim elemanlarımızın katkı ve çabalarıyla oluşan, geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz çalışmanın devamı niteliğinde güzel ve anlamlı bir çalışma olacak. Geleneksel hale getirdiğimiz çalışmanın, uluslararası katılımcıların da dahil olacağı bir projeye dönüşmesini diliyoruz. Mimar Sinan’ın eserlerini Edirne dahil, dünyanın pek çok kentinde, üç kıtada görmek mümkün. Vücuda getirilen her kültür, tarih ve sanat yapıtı, ait olduğu medeniyetin damgasını taşıyor. Edirne, Osmanlı kültür ve medeniyetinin birçok yönüyle yaşandığı bir kent. Hedefimiz, yükselen çağda, yeni medeniyetimizde eskinin usullerini kullanarak, gelenekseli yansıtarak kendi özgün eserlerimizi meydana getirmek ve kendi damgamızı geleceğe taşımak olmalı. Bunu yaparken, geçmiş mirasımıza sahip çıkmayı ve yakından tanımayı önemli buluyoruz. Geçmişi ve tarihi bilerek, ilham alarak, medeniyetimizi daha ileriye taşıyacak adımları birlikte atmalıyız. Ülkemizin farklı bölgelerinden öğrencileri buluşturan, multidisipliner bu çalışmayı önemli buluyor, paylaşıma açık ve gelişime katkı sunacak anlayışları destekliyoruz. Bu tür projeleri kentin tanıtılmasında ve önemli değerlerinin yansıtılmasında farkındalık oluşturması yönüyle de kıymetli buluyoruz. Kentin kültürel yapılarının ortaya çıkmasına olanak sağlayan, ulusal ve uluslararası platformlarda tanınmasına yardımcı olan çalışmaların düzenlenmesi ve yürütülmesinde sorumlu akademisyenlerimize, projeye katkı sunan Valilik ve Belediyemizle birlikte katılımcı öğrencilerimize teşekkürlerimi sunuyor, verimli bir çalışma olmasını diliyorum.” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Edirne’nin her geçen gün yeni buluntulara ev sahipliği yapan, önemli kültür mirasına sahip kentlerden biri olduğunu belirterek, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin Edirne’ye olan faydalarını çok yakından bilen ve bundan azami derecede faydalanan biri olduğunu sözlerine ekledi. Trakya Üniversitesi ile Belediye olarak bugüne kadar pek çok ortak çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Recep Gürkan, bu çalışmaların artarak devam edeceğini umduğunu belirtti. Trakya Üniversitesi’nin kentin tanınması ve turizm faaliyetlerine katkılar sunan önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Recep Gürkan, “Biz, kuşkusuz Osmanlı’dan ve ondan önceki medeniyetlerden kalan varlıkları koruyacak, yaşatılmasına katkı sunacak ve geleceğe ulaştıracağız. Ancak önemli bir nokta daha var ki, geçmişe sahip çıkıp onu geleceğe ulaştırırken, içinde bulunduğumuz dönem için de ürünler ortaya koymalı ve bu döneme de bir takım izler bırakabilmeliyiz. Yalnızca geçmişe sığınarak, geçmişin mirasına sahip çıkarak geleceğe devam etmeyi tercih edersek, bizlerden 200-300 yıl sonra gelecek nesiller, ‘2000’li yıllarda bu coğrafyada kimse yaşamadı mı?’ veya ‘Bir şey üretmedi mi?’ diye sorduğunda, verilecek bir cevabınız olmaz. Kuşkusuz, sahip olduğumuz tarih ve kültür varlıklarını bugünün mimari anlayışıyla yoğurmalı ve yeni değerler üretmeliyiz. Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen bu çalışma, bana bu konuda önemli fikirler verdi. Tarih, kültür mirasına önemli katkılar sunacak, ufuk açıcı nitelikte bir çalışma olduğunu görüyorum. Emeği geçen ve katkı sunanları kutluyorum.” dedi.

17-21 Eylül tarihileri arasında gerçekleşecek program kapsamında öğrencilere yönelik teorik sunum ve teknik gezilerin yanı sıra Edirne, Edirne’de yer alan su yapıları, kıyı düzenleme örnekleri ve önerileri gibi konularda seminerler verilerek atölye çalışmaları düzenlenecek. 21 Eylül 2018’de, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasında açılacak ve öğrencilerin ürünlerini sergileyecekleri sergi ve katılım belgesi töreniyle etkinlik sona erecek.

Bu içerik 19.09.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1142 kez okundu.