TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NDE ULUSLARARASI AYÇİÇEĞİ YAĞI, ÜRETİM, KALİTE VE UYGULAMALARI KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi ve Uluslararası Ayçiçeği Derneği iş birliğinde düzenlenen “Sunflower Oil Production, Quality and Applications Conference” adındaki etkinliğin açılışı, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Uluslararası bilim, teknoloji ve iş forumu niteliğindeki konferansa, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Tekin, Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, Trakya Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Suat Öztürk, Dünya Ayçiçek Yağı Derneği Başkanı Dr. Xue Bing Xu ile yurt içi ve yurt dışından birçok sektör temsilcisi, araştırmacı, akademisyen ve bilim insanı katıldı.

Çin, Hindistan, Myanmar, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Danimarka, İspanya, Bulgaristan, İran, Pakistan gibi dünyanın pek çok ülkesinden katılımcıların yer aldığı, sunum ve posterlerle bilim dünyasına önemli katkılar sunulan konferansın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Kaya, Uluslararası Tarım, Biyoloji ve Yaşam Bilimleri Kongresi ile başlattıkları etkinlikler dizisine bir yenisini eklediklerini belirterek, “Uluslararası Ayçiçeği Yağı, Üretim, Kalite ve Uygulamaları Konferansı” etkinliğinin ülkemiz, bölgemiz ve Edirne için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Trakya’nın, ayçiçeği üretimi ve yağ sektörü açısından ülkemizin kalbi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yalçın Kaya, “Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yüzde 40’ından fazlası Trakya bölgesinden sağlanıyor. Yine, bitkisel yağ sektörü de bölgemizin en önemli dinamiklerinden biri.” dedi. Prof. Dr. Kaya, bitkisel yağlara her yıl, 3 milyar dolar harcama yaptığımızı belirterek “Bu tutarla bitkisel yağlar, ülkemizde petrolden fazla döviz ödediğimiz ürünler olarak dikkat çekiyor.” dedi. Yıllık 2 milyon ton civarında bitkisel yağ ihtiyacımız olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaya, “Türkiye’nin mevcut üretim kapasitesi, 4 milyon ton civarında. Daha fazlasını üretebilecek ve başarabilecek kapasitemiz mevcut. Ülkemiz, sahip olduğu imkân ve kabiliyetlerle dünyada yağ endüstrisi ve sektörüne liderlik edebilecek potansiyelde. Yağ üretiminde son derece gelişmiş ve modern teknolojilere sahibiz. Türkiye, son sistem rafine bitkisel yağ üretim tesislerine sahip. Ayrıca, coğrafi konumumuz itibarıyla da bitkisel yağ alıcıları için önemli bir ülke konumundayız. Dünya yağ üretiminin yüzde 60’a yakının Karadeniz’e komşu ülkelerden ve önemli bir miktarının özellikle Rusya’dan sağlandığı düşünülürse Türkiye, yağ konusunda alternatif ürün sağlayıcı konumuna gelebilir. Türkiye’nin komşu coğrafyalarında çok önemli bir pazar var. İşlenmiş rafineri yağ ürünlerini Ortadoğu, Kuzey Afrika vb. pazarlarına sunabiliriz.” dedi.

Prof. Dr. Yalçın Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut yağ ihracatımız, 1 milyar doların üzerinde. Bitkisel yağ sektöründe çok önemli bir pazarımız olduğunu dile getirebiliriz. Bitkisel yağ konusunu, bu rakamlar çerçevesinde değerlendirdiğinizde ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Bu sebeple, sektörün hemen hemen tüm paydaşlarının yer aldığı, uluslararası bir konferans düzenlemek istedik. Burada alınacak sonuçlar, ülkelerin yağ üretimi politikalarının yönlendirilmesinde ve geleceğe yönelik adımlar atılmasında son derece büyük öneme sahip. Çünkü dünyada yağ tüketiminin en yoğun olduğu ülkelerin en önemli kuruluşları ve temsilcileri bu konferansta buluştu. Trakya Üniversitesi olarak sektörün en önemli paydaşlarına ve temsilcilerine ev sahipliği yapıyoruz. Yeni teknolojilerin, dünyadaki son gelişmelerin anlatılacağı, tecrübelerin aktarılacağı bu toplantıları son derece önemli buluyoruz. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olmak üzere, emeği ve katkısı geçen tüm paydaşlarımıza, akademisyenlerimize ve sektörün önde gelen temsilcilerine teşekkür ederim.” dedi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, emeği geçen herkese teşekkür ederek, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği olarak Türkiye’de yıllık işlem hacmi 9 milyar dolar civarında olan bir sektörü temsil ettiklerini belirtti. Tarım ve gıda sektörlerinin en önemli gündemleri olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, “Coğrafi konumu ve iklimiyle ülkemiz, tarım ürünleri ticaretinde dünyada önemli ülkelerden biri. Bu noktada şunu hatırlatmak gerekiyor ki, tarım önümüzdeki yüzyılın en stratejik sektörü olarak devletlerin geleceğini belirleyecek. Gıda güvenliğini sağlamak, kendine yetebilen ülke olmak sadece bizim değil, çocuklarımızın da geleceğini şekillendirecek.” dedi. Sektörün ana hedefinin, insanların beslenmesi için daha fazla ve kaliteli bitkisel yağ tüketmesi ve yağlı tohum ihtiyacını ülke içinden karşılayacak hale gelmesi olarak ifade eden Büyükhelvacıgil, “Ülkemizde bitkisel yağ sektörü, 8 milyon ton yağlı tohum işleme ve kırım tesisleri ile 4 milyon ton rafineri kapasitesiyle güçlü bir potansiyele ve modern bir teknolojiye sahip. Ayçiçeği tohumu üretimine sağlanacak desteklerle ayçiçeği tohumu ekim alanımızı 2 katına çıkarmamız ve 2.5 milyon ton ayçiçeği üretmemiz mümkün. Vazgeçmeden üretmeye, sektörümüz ve Türkiye için emek harcamaya devam etmeliyiz.” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sektörde en yetkin ve uzman kişileri bir araya getiren böyle önemli bir organizasyona Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliği yapmasından duyduğu mutluluk ve memnuniyeti dile getirerek “Üniversitemiz adına önemli ve değerli bir gün. Ülkemizin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinden gelen önemli konukları bir araya getiren bu tür organizasyonların üniversitemizde gerçekleşiyor olması son derece gurur ve mutluluk verici. Binlerce kilometre uzaktan Edirnemize, üniversitemize gelen konuklarımızı ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Uluslararası nitelikteki bu konferansın gerçekleştirilmesi başta ilimiz ve bölgemiz için oldukça değerli. Bu konferans ile üniversitemiz, uluslararası mecralarda sahip olduğu yeri daha da sağlamlaştıracaktır. Konferansın gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta organizasyon sorumlusu Prof. Dr. Yalçın Kaya’ya, sektörün değerli temsilcileriyle yurt içi ve yurt dışından gelen konuklarımıza teşekkür ederim.” dedi.

Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Tekin de toplantının açılışında, Türkiye'de ayçiçeği yağı ile ilgili politika ve düzenlemeler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Bu içerik 06.09.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 827 kez okundu.