TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE PİYANO RESİTALİ

Daha önce “4. Uluslararası Pera Piyano Yarışması”nda mansiyon, “16. Hopes, Talents and Masters” uluslararası piyano yarışmasında 3.’lük, “14. Uluslararası Genç Müzisyenler Oda Müziği Yarışması”nda mansiyon, “17. Uluslararası Genç Müzisyenler Oda Müziği Yarışması”nda 2.’lik ödüllerinin sahibi olan Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı Öğretim Elemanlarından Gizem Alkan, 17 Mayıs 2018’de, Devlet Konservatuvarı Sanat Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde “Rus Beşlerinden Eserler” isimli bir piyano resitali gerçekleştirdi. Resitale, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Ahmet Hamdi Zafer, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

19. yüzyılın sonlarına doğru Rus müziğini Batı Avrupa müziğinin etkilerinden kurtararak özgün ve ulusal bir müzik yaratma çabası etrafında birleşen beş besteciden seçkin eserleri dinleyicilerle buluşturan Gizem Alkan, resitale ilişkin yaptığı açıklamada “Rus Beşleri olarak anılan beş yenilikçi besteci, sık sık bir araya gelerek Rus Halk Müziği’ne ilişkin geniş kapsamlı araştırmalar yapıp halk müziğinden yararlanarak ulusal müziklerinin temellerini oluşturmuşlar. Öncülüğünü aynı zamanda matematik eğitimi de almış olan Besteci Mily Balakirev’in yaptığı Rus Beşleri grubunun diğer üyeleri Petersburg Muhafız Bölüğü Subayı Modest Mussorgsky, Kimyager Borodin, Deniz Subayı Rimsky-Korsakov ve Askeri Mühendis César Cui’den oluşan ve aynı zamanda müzisyen olan dört önemli isim. Halk ezgileriyle bezenmiş, halk ritimleriyle donanmış, coşkulu, zarif yapıtlar veren bu bestecilerin eserlerini ve isimlerini daha çok dinleyiciye ulaştırmak için böyle bir organizasyon düzenledik.” dedi.

Gizem Alkan, “Piyano Resitali” adını verdiği sanat etkinliği kapsamında César Cui’ “Orientale” ve “Prelude Op.64. No.4” isimli eserleri, Alexander Borodin’in “Petit Suite” isimli eserinden Au couvent, Intermezzo, Mazurka l, Mazurka ll, Serenade isimli beş bölümü, Mily Balakirev’in Polka’sı, Modest Mussorgsky’nin “Souvenir d’enfance” eserlerini icra etti. Gizem Alkan, etkinliğin son bölümünde Nikolai Rimsky Korsakov’un “Şehrazat” isimli senfonik eserinden “Le recit du Prince Kalendar” adlı bölümün iki piyano uyarlamasını Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü Lise 3 öğrencisi İrem Güler ile birlikte seslendirdi. Dinleyicilerden büyük bir ilgi ve beğeni toplayan resitalde özellikle Rimsky-Korsakov’un “Şehrazat” eseri oldukça beğeni gördü.

Bu içerik 18.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 986 kez okundu.