TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE “MEHMET AKİF ERSOY’UN EDİRNE YILLARI” KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Edirne Konuşmaları” konferans dizisinde İstiklâl Marşı Şairi “Mehmet Akif Ersoy’un Edirne Yılları” konuşuldu. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Recep Duymaz’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’nun takdimi ile başladı.

Mehmet Akif Ersoy’un Edirne yıllarına ilişkin müstakil çalışması bulunan Prof. Dr. Recep Duymaz, konuşmasının başında “Mehmet Akif, Baytar Mektebi’nden mezun olduktan kısa bir süre sonra 1894 yılı başlarında Edirne’ye görevli olarak geldi. Burada yaklaşık olarak iki yıl görev yaptıktan sonra 1896 yılında Edirne’den ayrıldı. Ancak bu süre zarfında tabii olarak ikamet ettiği, sık sık uğradığı ve sevdiği yerler vardı. Ayrıca sıkı dostluklar ve arkadaşlıkları oldu. Mehmet Akif Ersoy, Edirne’de ikamet ettiği süre zarfında en çok Yetimler Çarşısına (Bugünkü Atatürk Heykelinin civarındaki meydanda) gidiyordu. Bu çarşıyı çok sever ve buraya sık sık uğrardı. Mehmet Akif Ersoy, Deveci Han yolu üzerinde Paşakapısını gören bir evde ikamet ediyordu.” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un Edirne’de kaldığı yerlerin görsellerini de paylaşan Prof. Dr. Recep Duymaz, Mehmet Akif Ersoy’un Edirne’nin sanat ve kültür adamlarından meşhur Riyaz-ı Belde-i Edirne’nin yazarı Ahmet Badi Efendi, Sahaf Süleyman Efendi, Şeref Aykut, Ömer Seyri gibi önemli şahsiyetleri tanıdığını, onlarla son derece sıkı dostluklar kurduğunu ve Edirne’den ayrıldıktan sonra bile bu kişilerden bazılarıyla irtibatını koparmayarak mektuplaştığını söyledi. Edirne’de kaldığı süre boyunca Mehmet Akif Ersoy’un 14 kalem mahsulü ortaya koyduğunu; bunlardan on tanesinin şiir, dört tanesinin ise mektup olduğunu belirten Prof. Dr. Recep Duymaz, özellikle bu süreçte kaleme alınan şiirlerin Akif’in sanat hayatının köklerini göstermesi bakımından son derece önemli olduğunu, sözünü ettiği bu şiirlerin İstanbul’da ve Filibe’de çıkmakta olan dergilerde yayımlandığını ifade etti.

Mehmet Akif Ersoy'un 1896 yılında Edirne’den ayrıldığını ancak onun Edirne ile olan gönül bağının hiçbir zaman kopmadığını belirten Prof. Dr. Recep Duymaz “Nitekim o, işgalden kurtulduktan sonra 1923 yılında Edirne’yi ziyaret etmiş, oğlu Emin ile birlikte gerçekleştirdiği bu ziyaretinde bir süre şehirde kalarak eski arkadaşlarını, dostlarını görmüş, onlarla hasret gidermiştir. Mehmet Akif Ersoy, Edirne’ye olan ilgisini Mısır’a gittikten sonra da sürdürmüştür. Bunu Kahire’den göndermiş olduğu üçüncü mektubundan öğrenmekteyiz. Bu mektubunda Mehmet Akif Ersoy’un Edirne’den ‘mübarek şehir’ diye bahsettiğini ve yakınlarına bu mübarek şehre gitmelerini ve onlardan Selimiye’yi mutlaka ziyaret etmelerini istediğini görürüz.” diyerek Edirne’de iki yıl kalan millî şairimizin adının Edirne’nin bir sokağına, caddesine veya başka bir yerine verilmesi ve yaşatılması temennisiyle konuşmasını tamamlandı.

Konferans soru ve katkılarla sona erdi.
Bu içerik 14.04.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 465 kez okundu.