TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE, “AB-RUSYA EKSENİNDE SIRBİSTAN'IN KOSOVA SİYASETİ” KONUŞULDU...

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü, İslam İşbirliği Teşkilatı Kıdemli Dış Politika Analisti Dr. Erhan Türbedar’ın konuşmacı olarak yer aldığı “AB-Rusya Ekseninde Sırbistan'ın Kosova Siyaseti” konulu bir konferans düzenledi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda düzenlenen konferans, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler ve Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Bülent Akyay’ın yanı sıra akademisyen ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Bülent Akyay açılış konuşmasında “Balkan Araştırma Enstitüsü olarak bugüne kadar, 4’ü yurtdışında olmak üzere 5 sempozyum, 8 panel, 1 uluslararası toplantı, 6 çalıştay, 11 konferans, 3 sergi, 1 müzik dinletisi, 8 öğrenci çalıştayı ve 1 Türkçe yaz okulu gerçekleştirdik. Bugünkü konferansımızla toplamda 45. faaliyetimizi gerçekleştiriyoruz. 2018-2019 eğitim-öğretim yılının bu ilk etkinliğinde değerli katılımcımız Dr. Erhan Türbedar’ı dinlemekten mutluluk duyacağız. Balkan Araştırma Enstitüsü olarak, Balkanlar’ın güncel meselelerini ele almaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde yine ilgi çekici, gündem belirleyen etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz.” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Kıdemli Dış Politika Analisti Dr. Erhan Türbedar; “Sanırım yaklaşık 12 yıl oldu, yine buradaydım. O dönem Balkan Araştırma Enstitüsü’nün kurulması gündemdeydi. Balkan Araştırma Enstitüsü’nün kurulmuş olmasını ve böyle güzel, faydalı etkinlikler gerçekleştirmesini büyük bir takdir ve bir memnuniyetle karşılaşıyorum. En son bu kürsüden size seslendiğimde, ‘Kosova nereye gidiyor?’ başlığını tartışmıştık. Balkanlar’da durum çok farklıydı. Kosova, Sırbistan’ın bir parçası olarak görülüyordu. Gelinen noktada durum çok farklı bir yöne doğru kaydı, işler biraz değişti. Bugün, bunları tartışacağız. Bu güzel konuyu da bana önerdikleri için enstitüdeki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten önemli bir konu. Bugün, Balkanlar’ı tartışmaya başladığımızda özellikle Batı Balkanlar’ın merkezi konularından biri olduğunu görüyoruz. Hem bölgesel dinamiklerin hem de uluslararası siyasetin Balkanlar’daki varlığını ve etkinliğini ortaya koyması yönüyle önemli bir nitelik teşkil ediyor. Umarım Balkan Araştırma Enstitüsü, Türkiye’de bize Balkanlar’ı daha güzel anlatır ve beraberinde Balkan ülkelerinde de akademik coğrafyayla ilişkilerimizi geliştirmemizde öncülük eder.” dedi.

Ardından konuyla ilgili sunumunu gerçekleştiren Dr. Erhan Türbedar, “Bugün, Balkanlar’ın iki tane yüzünü görmeniz mümkün. Biri olumlu olaylarla dolu olan yüzüdür. İkincisi ise Balkanlar’ı değişik olumsuzluklarıyla tanıdığınız yüzüdür. Güzel tarafı son on beş yıldır Balkanlar’da çok güzel gelişmeler yaşanıyor olmasıdır. Maalesef medya kaynakları bunları yansıtmıyor, olumlu taraflarını görmüyoruz. Türkiye’nin destek ve katkılarıyla, enerjiden kültüre, ekonomiden ulaşıma birçok farklı alanda bölgesel iş birliğine zemin hazırlayacak projeler gerçekleştirdik. Sektörel ve kurumsal düzeyde iş birlikleri ve uluslararası platforma taşınmış ikili ve çoklu iş birliği modelleri ile adeta bölgesel iş birliği yumağı oluşturulmuş durumda. Biz Kosova ve Sırbistan’ı birbirine düşman zannederiz ama koridorlarda iki ülkenin devlet adamlarının birbirlerine sarılmalarına tanık oluyoruz. Maalesef siyasi politikalar nedeniyle olumlu yanlar medya tarafından yansıtılmıyor. Medya kaynakları trajik ve olumsuz olayları yansıtma eğiliminde. Ancak bu durumu sorgulamaya başladığımda fark ettim ki biz insanlar bu olaylara daha fazla ilgi gösteriyoruz ve medya kaynakları da halkların ilgi gösterdiği olayları yansıtmayı tercih ediyor. Dolayısıyla manzara ne kadar olumsuz görünse de Balkanlar’da güzel gelişmeler olduğunu da vurgulamak istiyorum.” dedi.

Konuşmasında, Balkanların güncel pek çok sorununa değinen Dr. Erhan Türbedar, genel bir değerlendirmenin ardından katılımcıların sorularını cevaplayarak sunumunu sonlandırdı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dr. Erhan Türbedar’a sahnede hediye ve plaketini takdim ettikten sonra makamında ağırladı.

Bu içerik 08.11.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 662 kez okundu.