TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MEYOK 4. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI: “3+1 İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİ” SİSTEMİ DEVREDE

Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları Koordinatörlüğü’nün (MEYOK) 4. Danışma Kurulu Toplantısı, Özel Trakya Hastanesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, ETSO Meclis Başkanı Emre Alp, AK Parti Edirne İl Başkanı Nesim İba, Trakya Üniversitesi MEYOK Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hayati Arda, Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Hatipler, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Akıncı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, EDSİAD Başkanı İsmet Açıkgöz, Turizmci Celal Acar, Modavizyon Fabrikası Genel Müdürü Turgut Bakır ve meslek yüksek okulları müdürleri katıldı. Toplantının gündemini “3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi” sistemi oluşturdu. 3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi sistemiyle birlikte Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokullarındaki öğrenciler 4 dönemlik eğitim sürelerinin 1 dönemini iş yerlerinde geçirecek.

Toplantının açılışında konuşan Özel Trakya Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yazgan, Trakya Üniversitesi’nin 1983 yılından bugüne devasa bir kurum haline geldiğini vurgulayarak “Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Hatipler, Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü Danışma Kurulu’nda yer almayı düşünür müsün diye sorduğunda bu teklifi hiç tereddütsüz kabul ettim. Ben bu ilde yaşayan bir iş adamıyım ve şimdiye kadar maalesef birçok iş adamı gibi üniversitemizle çok yapıcı ilişkiler kuramadık. Son zamanlarda, özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile birlikte, iş adamlarımız ve Edirne halkıyla çok güzel organik ilişkiler kurulduğunu, insanlarımızın bu kurumdan çok daha fazla faydalanabildiğini görüyoruz. Bununla birlikte kurumun Edirne ekonomisine ciddi katkılar yaptığını gören bir insanım. Edirne nüfusunun yaklaşık 4’te 1’i belki daha fazlası öğrencilerden oluşuyor. Ayrıca üniversitemizin bütçesi belediyemizin bütçesinin birkaç katı seviyesinde. Bu da bu kurumun ekonomik anlamda da ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi. Kurduğumuz veya kuracağımız işletmelerimizle, ticaret odamızla, üniversitemizle ve diğer tüm paydaşlarımızla ortak bir anlayış içerisinde hareket ederek çok ciddi işler başarabiliriz. Yeni 3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi sistemini bu anlamda çok önemli bulduğumu belirtmek isterim. Daha önce öğrencilerin çok kısa bir staj dönemi vardı. 15-20 gün geliyorlar, gittiklerini bile fark etmiyorduk. Yeni sistemin getirileri çok daha fazla. Öğrenci 3 dönemini okulda geçirecek, 4. döneminin puanını biz vereceğiz. Bu da demek oluyor ki nitelikli insan ve iş gücü artacak, işini önemsemeyen ve doğru bir biçimde yapmayan başarısız sayılacak. Dolayısıyla usulen yapılmış bir staj dönemi olmayacak.” dedi.

Trakya Üniversitesi MEYOK Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hayati Arda “Toplantıyı gerçekleştirme amacımız 3+1 eğitim sistemine geçiyor olmamız. Bu süreç yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Ülke genelinde bu uygulamayı yapan üçüncü üniversite konumundayız. Bu doğrultuda ilk protokolümüzü Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’yla gerçekleştirmek üzere bir adım atıyoruz. Toplantıya ev sahipliği yapan Özel Trakya Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yazgan ve oğlu Baran Yazgan’a çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte onlar da hep yanımızda oldu.” dedi. Konuşmasının ardından Dr. Öğr. Üyesi Arda, 3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi sistemiyle ilgili bilgilendirme sunumunu yaptı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, 3+1 olarak adlandırılan İşyeri Uygulama Eğitimi ile üniversite olarak yüksekokullarda yeni bir sisteme geçtiklerini belirterek, “Bu sistemle birlikte okullarımızda dört yarıyıl okuması gereken çocuklarımız, bu sürenin bir yarıyılını iş dünyasının içinde geçirecek. Bu sistem tamamen öğrencilerin yararına olacak bir sistem. Öğrenci, mezun olduğunda nerede çalışacağını önceden görecek ve bu durum onun kazancına dönüşecek. Trakya Üniversitesi olarak bizler de bu sistemle iş yerlerine nüfus etmiş, iş dünyamızla daha yakın ilişkiler geliştirmiş olacağız. Hocalarımız gelip iş yerlerini yakından görecek, gözlemleyecek ve hatta gerektiğinde çözüm önerileri sunabilecek. Sistem, sigortası ödenmiş, ücretin büyük bir kısmı devlet tarafından ödenen iş gücü sağlayacak ve işveren isterse bu öğrenciyi iş yerinde istihdam edebilecek. Yani özünde üniversite, öğrenci ve sanayi kazanacak. Üniversite ve sanayi iş birliği noktasında çok önemli bir atılım. MEYOK Koordinatörümüz Dr. Öğr. Üyesi Hayati Arda Hocamız bu konuda bizi öncü üniversiteler arasına soktu. Bu bir cesaret işiydi ve bu cesareti Hayati Hocam sayesinde gösterdik. Bize bugün ev sahipliği yapan Orhan Yazgan Beyefendi’ye çok teşekkür ediyorum. Orhan Bey bu adımla birlikte iş adamlarının bu yeni sisteme sahip çıktığını gösteren örnek bir davranış sergiledi.” dedi.

Vali Günay Özdemir ise yeni sistemle birlikte sanayi kuruluşlarında çalışacak öğrencilerin mesleki hayata daha hazır olacaklarını belirterek "Üniversitelerin toplum ve iş adamlarıyla iş birliği içerisinde olması çok güzel. Toplantılarda gördüğüm kadarıyla bu konuda önemli çalışmalar yapılıyor. İş yerlerine gönderilecek öğrencilerin eğitimleri sırasında onları yakından takip edecek sorumlu kişilerle ilgili de bir çalışma takvimi hazırlanması gerekir.” dedi.

Konuşmaların ardından Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası arasında ilk İşyeri Uygulama Eğitimi protokolü Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt tarafından imzalandı.

Bu içerik 09.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 831 kez okundu.