TRAKYA ÜNIVERSITESI EV SAHİPLİĞİNDE 11. “ULUSLARARASI SİNAN SEMPOZYUMU” GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 2005 yılından bu yana Mimar Sinan anısına düzenlenen Uluslararası Sinan Sempozyumu’nun on birincisi, Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Edirne Valiliği’nin iş birliğiyle Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından organize edilen ve mesleki, akademik ve uluslararası platformda bilgi paylaşımını geliştirmek amacı ile her yıl farklı temaların tartışmaya açıldığı sempozyumun bu yıl ki başlığı “Mimarlık ve Ekonomi” oldu. 

Mimar Sinan’ın ölümünün 431’inci yılında, Trakya Üniversitesi Makedonya Yerleşkesi’nde gerçekleşen “11. Uluslararası Sinan Sempozyumu”nda, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınan Büyük Usta’nın eserlerinin ele alınmasının yanında ekonomik faktörlerin tasarımda, yapı üretiminde, korumada, kent ölçeğinde, sürdürebilirlik alanında ve rekreatif alanlardaki etkilerinin tartışılması hedeflendi. Uluslararası ölçekte gerçekleşen ve Sinan Haftası etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından geleneksel hale getirilen sempozyumda, alanında önemli çalışmalar yapmış, mimarlık tarihimize ışık tutan bilim insanları, uzmanlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden oluşan 150’ye yakın kişi, 50 kadar sözlü bildiri, poster sunumu, workshop ve sergi sunumları ile bilime ve sanata katkıda bulundu.

Osmanlı Devleti’nin baş mimarı Mimar Sinan anısına 11-12 Nisan tarihleri arasında, Büyük Usta’nın “Ustalık Eserim” dediği Selimiye Camii’nin gölgesinde yer alan Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda başlayan sempozyumun açılışına Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Özgüven, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumda Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yaylı Çalgılar Kuarteti’nin sunduğu müzik ziyafetinin ardından Trakya Üniversitesi tanıtım filmi izlendi.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Özgüven sempozyum açılışında yaptığı konuşmasında, Uluslararası Sinan Sempozyumu’nun Trakya Üniversitesi ve Mimarlık Fakültesi için sembol haline geldiğini işaret ederek açık hava amfisi niteliğindeki Edirne’de, geçmişten geleceğe köprüler kurmak için her yıl farklı bir başlıkta bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. Uluslararası Sinan Sempozyumu’nu, 2005 yılından itibaren düzenlenmeye başladıklarını ve bunu yaparken de Mimar Sinan’ın ulaştığı Doğu Akdeniz ve Balkan coğrafyasındaki tüm ortaklıkları bir araya getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Burcu Özgüven “Daha önceki sempozyumlarımızı çevre, tarih, komşuluk, sınırlar, kıyılar konu başlıklarında düzenledik. Edirne’nin ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek, sorunlarına çözüm olabilecek etkinliklere ev sahipliği yapıyor, alanında uzman kişileri Mimarlık Fakültesi’nde buluşturuyoruz. Farklı coğrafyaları aynı başlık altında bir araya getirmeye ve paylaşımımızı artırmaya çalıştık. Özellikle içinde bulunduğumuz Balkanlar Coğrafyası ile Doğu Akdeniz coğrafyasını buluşturmaya çalıştık. Makedonya’dan, Adana, Hatay, Trablus, Şam, Halep ve Kuzey Kıbrıs gibi farklı Akdeniz şehir ve ülkelerine kadar uzanan bir ortaklıktan söz ediyoruz. Gerçekten Osmanlı’nın ulaştığı her yerde bir ortaklık görebiliyoruz. Mimarlık açısından da bu tür ortaklıkların geliştirilmesini hedefledik. Mimarlık, ekonominin bir parçası olduğu için sempozyumun bu yılki temasıyla bakış açılarımızı paylaşmak ve geliştirmek istedik. Bunun bir nedeni de mimarların, ekonomi ile olan ilişkileridir. Bu ilişkiyi, güçlü bir şekilde tesis etme gayretindeyiz.” dedi. 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu konuşmasında Mimarlık Fakültesi’nin, Trakya Üniversitesi’ne en çok yakışan fakülte olduğunu belirttiği konuşmasında “Edirne, en güzide ve nadide eserleri ihtiva eden, kadim medeniyetimizin eşsiz nüvelerini taşıyan tarihi bir kent. Tarih boyunca pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan, bunların mimarlık izlerini taşıyan ve hissettiren bir yer. Osmanlı’nın ilk eserleri ile en muhteşem eserlerini bir arada barındıran köprüleri, kervansarayları, camileri ile birçok mimari eseri ile eşsiz bir eğitim üssü. ‘Edirne Açık hava Amfisi Geleceğin Mimarlarını Yetiştiriyor: Osmanlı Kültür Mirası’ projesini değerli hocalarımızın katkılarıyla üç yıldır sürdürüyoruz. Bu projeyle Ülkemizin pek çok farklı şehrinden öğrencilerimizi Edirne’de ağırlıyor, teorik ve kültürel miraslarımızı tanıttığımız pratik eğitimler ile medeniyetimizin matematikte, fizikte, sanatta ve mimarlıkta ne kadar ileriye gittiğini gösteriyoruz. Bu mirasın korunmasını ve devamlılığını ilke edindiğimiz eğitim anlayışımızla geleceğin mimarlarını yetiştiriyoruz. Bu kapsamda düzenlenen sempozyumların çok önemli olduğunu düşünüyor, emeği geçen hocalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini aktardı. 

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ayrıca “Trakya Üniversitesi ‘Geleceğim Sensin Korosu’ öğrencilerimizden yedi kişilik bir ekip, aldığı davet üzerine Strazburg’da Avrupa Konseyi’nde bir konser verdi. Trakya Üniversitesi için bu tarihi günde, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu, Kıbrıs’ta Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Gazimağusa Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlementeri Hamza Ersan Saner ile bir araya geldik. Avrupa Konseyi’nde bir Trakya Üniversitesi mezunu ile karşılaşmak bizleri çok mutlu etti. Değerli hocalarımıza kendisinin selamlarını iletiyorum ve mezunlarımızı da güzel yerlerde göreceğimizi ümit ediyorum.” dedi.

Sempozyumda, Tarihi Kentler Birliği’nden Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu  "Geleceği Tasarlamak" başlıklı konuşması ile yer alırken sempozyum süresince; Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği’nin katkılarıyla “Sinan Haftası” kapsamında “Sinan Günü Atölye Çalışması” Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık  Fakültesi’nden Öğr. Gör. Mimar Mahmud Zeynel Abidin’in “Halep Dün, Bugün & Yarın” konulu sunum ve sergisi, Mimarlık ve Peyzaj Bölümü öğrencileriyle gerçekleşen TAK Atölyesi “Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrenci Çalışmaları Sergisi” gerçekleştirildi ve İKSV 4. İstanbul Tasarım Bienali’nde gösterilen “Senin Tasarımını İstemiyorum” başlıklı video gösterimine yer verildi.

Sempozyumda, ‘Mimarlık ve Ekonomi’ teması çerçevesinde geçekleştirilen iki eş zamanlı oturumda “Gelenekler ve Aktörler” “Çevre ve Tasarım” “Turizm ve Mimarlık” “Mimari Dönüşümler” “Tarihi Dokular ve Yerleşimler” “Tasarım ve Ekonomi” “Yapı ve Tasarım” “Kentsel Alan Yatırımları” “Yatırım ve Mimarlık” “Koruma ve Mimarlık” olmak üzere on başlık gündeme geldi ve oturumlarda toplam kırk adet bildiri sunuldu. Oturumlara fakültemiz öğrencileri de soru ve paylaşımlarla katkıda bulundu.

Haber: Ali Küçükoğlu
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraflar: Mustafa Topyanak
Bu içerik 25.04.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 825 kez okundu.